A NATO-főtitkár szerint Oroszország fenyegeti Európa biztonságát és békéjét - ÉLŐ

külföld
2014 március 02., 10:03
comments 283
  • Szombaton Oroszország gyakorlatilag háborút indított Ukrajna ellen, amikor több ezer katonával megszállta a Krím félszigetet.
  • Obama 90 percet beszélt Putyinnal telefonon.
  • Az ukrán elnök harckészültséget rendelt el, és jelezte, ha nem vonulnak ki az oroszok, azt hadüzenetnek veszik.
  • Vasárnap tárgyalnak a NATO tagországok miniszterei is.

19:34 John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta az NBC egyik műsorában, hogy Oroszországot kirúghatják a világ legerősebb országait összefogó G8 csoportból, amennyiben az orosz csapatok nem távoznak a Krímről.

Kerry arról is beszélt, hogy a G8 következő, Szocsiba tervezett csúcstalálkozójáról szó sem lehet, befagyaszthatnak mindenféle orosz gazdasági érdekeltségeket és amerikai cégek vonulhatnak ki Oroszországból. (New York Times)

19:21 Arra azért lehetett számítani, hogy Miheil Szaakasvili volt grúz államfő mindjárt felbukkan. Az ember, akinek országával még 2008-ban törötlék fel a padlót az oroszok vasárnap ott volt Kijevben, és szólt is a néphez.

photo_camera MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

19:15 Aktivizálódnak az angolok. William Hague megérkezett Kijevbe, ahol egy rakás politikussal fog tárgyalni. Közben David Cameron miniszterelnök bejelentette, hogy még ma este konzultálni fog az ukrán helyzetről Barack Obamával és litván és lengyel kollágival. Az Ukrajnával szintén határos, hasonlóan EU-tag Magyarországnak továbbra sem osztottak lapot.

18:58 Románia felkéri az Orosz Föderációt, függesszen fel minden katonai műveletet Ukrajna területén és térjen vissza a kétoldalú egyezmények előírásaihoz, amelyek az orosz flotta szevasztopoli állomásozását szabályozzák - jelentette ki vasárnap Traian Basescu román államfő.

A román elnök szerint az Orosz Föderáció csapatai agressziót követnek el Ukrajna ellen. Úgy értékelte, hogy az Ukrajna függetlenségét és szuverenitását garantáló 1994-es budapesti memorandum aláíróinak - az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Oroszországnak - kötelességük azonnal tárgyalásokat kezdeniük, hogy ismét érvényt szerezzenek a nemzetközi jognak. (MTI)

18:43 Szerhij Hajduk ellentengernagyot nevezték ki az ukrén haditengerészet élére. Hátha ő tovább bírja, mint elődje, és nem áll át az oroszokhoz egyetlen nap után. (BBC)

18:26 Szergej Akszjonov, a senki által el nem ismert (független?) Krím miniszterelnöke felszólított minden, a térségben tartózkodó ukrán haditengerészt, hogy ne teljesítsék a KIjevből érkező parancsokat.

18:17 Putler volt a sláger a vasárnapi kijevi tüntetésen. (via)

putler

18:08 Egyetlen nap alatt átállt az ukrán haditengerészet vezetője. Denisz Berezovszkit tegnap nevezte ki posztjára az ideiglenes ukrán kormány, erre máris itt egy videó, amin arról beszél, hogy ő a maga részéről átállt a krímiekhez. Akárkik is legyenek azok.

17:55 Ukrajna arra készül, hogy megvédje magát, ám ha Oroszország kiterjeszti katonai akcióját, akkor más országokhoz fordul majd segítségért - mondta vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak Ukrajna ENSZ-nagykövete. "Meg fogjuk mutatni, hogy képesek vagyunk megvédeni magunkat, ahogy arról ma a parlament döntött" - jelentette ki Jurij Szergejev nagykövet. (MTI)

17:34 A BBC úgy tudja, hogy Szimferopolban elfoglalták az ukrán határőrség helyi parancsnokságát. A támadást civil ruhás fegyveresek indították, akikhez később csatlakoztak orosz katonák is.

17:30 Dmitro Firtasz ukrán "üzletember", a magyar gázpiac fontos szereplője az "ukrán gazdaság szereplőinek" nevében felszólította orosz kollégáit, hogy minden befolyásukat latba vetve igyekezzenek megakadályozni a konfliktus további eszkalálódását. Szeva bácsi egyelőre még nincs a Krímen. (BBC)

17:19 És mi van akkor, ha máshol is elkezdenek mozgolódni a medve erejét maguk mögött érző orosz kisebbségek? Lettországban például a lakosság több mint egynegyede orosz, és Rigában már voltak is oroszpárti tüntetések.

photo_camera REUTERS/Ints Kalnins

17:05 Shaun Walker, a Guardian moszkvai tudósítója is a Krímen van. A feodosziai ukrán haditenegerészeti bázistól twittel, amit teljesen körbevettek az orosz csapatok, és jelenleg "feszült tárgyalások" zajlanak.

16:58 Annak ellenére, hogy az oroszok benyomultak a Krímre, a kijevi kormány pedig egy láb nélküli, béna kacsa, az ukrán hadsereg nem adja fel. Szevasztopol partjainál több hadihajójuk van, és Szimferopolból is érkeztek hírek makacs tábornokokról, akik ellenállásról fogadkoznak.

16:33 A Krímre bejutni próbáló amerikai CBS-stábtól az ukrán milicisták előbb elvették a golyóálló ruházatot, majd visszafordították őket. (BBC)

16:24 Közlemény a Külügyből:

"Magyarország Külügyminisztériuma, megerősítve a korábbi nyilatkozataiban foglaltakat, mély aggodalmának ad hangot az ukrajnai helyzet eszkalálódásával összefüggésben. Ismételten leszögezzük, hogy elkötelezettek vagyunk a Magyarországgal szomszédos Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett, és a nemzetközi kötelezettségek, így az ENSZ Alapokmánya figyelmen kívül hagyásaként értékeljük az ország területi épségének megsértését.

Ezzel összefüggésben felhívjuk az Ukrajna státuszát szabályozó, 1994-ben elfogadott Budapesti Memorandum aláíróit a dokumentum első paragrafusában foglalt kötelezettségeik betartására, amely garantálja az ország határainak, területi integritásának és szuverenitásának sérthetetlenségét.

...

...a Külügyminisztérium sajnálatosnak tartja, és Ukrajna, valamint a térség biztonságát, továbbá a kárpátaljai magyar közösség helyzetét súlyosan veszélyeztető jelenségnek tekinti, hogy egyes magyarországi pártok az ukrajnai válságot partikuláris érdekeiket szolgáló partpolitikai célokra használják fel."

16:20 Ha 1956-ban lett volna Twitter, Instagram és szelfi, a Pravda valahogy így közvetítette volna a budapestiek és az orosz csapatok találkozását:

russiatoday

15:56 Ukrajna ENSZ-nagykövete, Jurij Szergejev a CNN-nek beszélt arról, hogy országa készül arra, hogy megvédje magát Oroszországgal szemben, de idővel segítséget fognak kérni más államoktól, ha az oroszok folytatják a katonai terjeszkedést.

Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk megvédeni magunkat, ahogy erről ma döntött is a parlament. Erre készülünk. De ha a helyzet tovább súlyosbodik, és óránként egyre több orosz katona érkezik, akkor természetesen katonai és egyéb támogatást is fogunk kérni"., mondta el az ENSZ-nagykövet. (BBC)

15:53 Tüntettek Putyin ellen Varsóban és Berlinben is. Budapesten délután ötkor lesz tüntetés az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt, ezt az Együtt-PM szervezi.

photo_camera Varsó, WOJTEK RADWANSKI / AFP

15:50 A BBC információi szerint a legnagyobb orosz kábeladó, az Egyes csatorna változtat a műsorán, és mégsem sugározzák este élőben az Oscar-átadást.

15:46 Folyamatosan érkeznek a képek Moszkvából, ahol tízezres tömeg állt ki a krími beavatkozás mellett.

photo_camera REUTERS/Sergei Karpukhin

15:38 Csehország visszahívja moszkvai nagykövetét, az eseményeket pedig Krím prágai tavaszának nevezték. Helyesen: bekérették a cseh külügyminisztériumba Oroszország prágai nagykövetét. (via Guardian, Pravda)

15:29 A Honfoglalás 2000 kiáll Putyin mellett. A szervezet, amelyik már tiltakozott a svéd nagykövetség előtt, és a Munkáspárttal közösen köszöntötték a paksi bővítés hírét, elképesztő közleményt küldött ma nekünk, ez itt olvasható.

15:25 John Kerry a CBS-en beszélt. Elképesztően agresszív tettnek nevezte az orosz benyomulást Ukrajnába, és arról beszélt, hogy a XXI. században nem lehet ennyire XIX. századi módon viselkedni, és teljesen mondacsinált magyarázatokkal megszállni egy másik országot. Ez a kijelentés persze, ismerve az amerikai külpolitika elmúlt évtizedeit, biztos nagy viharokat fog még kavarni a következő napokban. (Guardian)

15:22 A Telegraph számol be arról, hogy Putyin kedvenc motorsbandájának, az Éjjeli Farkasok tagjai aktívan jelen vannak Krímben is. Hogy kik ők, arról itt írtunk többet.

15:08 Békemenet zajlik jelenleg Moszkvában, a BBC helyszíni tudósítója, Richard Galpin beszámolója szerint többezer kormánypárti felvonuló vonul éppen végig a városon, ezzel támogatva a katonai beavatkozást.

photo_camera REUTERS/Sergei Karpukhin

15:05 Az amerikai külügyminiszter, John Kerry szerint az oroszok nagyon súlyos következményekre számíthatnak az USA és a nyugati országok részéről, olyanokról is, amelyek gazdaságilag elszigetelhetik az országot. Kerry szavairól többet egyelőre nem tudni, ahogy kiderül valami, beszámolunk róla. (via Reuters, via Guardian)

15:02 Peking aggódik, és nem avatkozik be Ukrajna belügyeibe. A kínai külügyi szóvivő, Csin Kang felszólított minden érintett felet a nemzetközi jog betartására, a viták párbeszéd és tárgyalások útján történő rendezésére, egyben kifejezte országa súlyos aggodalmát a kialakult helyzet miatt.

Kína kitart a belügyekbe való be nem avatkozás elve mellett, tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. Ugyanakkor elmondta azt is, több oka van annak, hogy a helyzet mára így alakult. (MTI)

14:46 Ortodox püspök áll élő pajzsként egy oroszok által körbevett ukrán katonai bázis előtt. (via Myroslava Petsa Twiiter)

ortodox

14:42 Az ukrán miniszterelnök, Jacenyuk szerint az orosz hadsereg megpróbálja kiprovokálni azt, hogy bármiféle olyan cselekedet történjen a Krímben, amivel utána igazolni tudják a jelenlétük jogosságát. De a kormányfő szerint az ukrán hadsereg erre nem adott okot, továbbra is a bázisukon állomásoznak. (BBC)

14:38 A német külügyminiszter szerint Európa szétszakadásával fenyegető helyzet alakult ki. Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy Németország a lehető legnyomatékosabban felszólítja Oroszországot, hogy tartózkodjon Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésétől. (MTI)

14:29 Párbeszédre szólította fel a nemzetközi közösséget Ferenc pápa vasárnap a Vatikánban. (Guardian)

14:27 Oroszországban közben folytatódik a békepárti tüntetők letartóztatása. Moszkva után Szentpéterváron is rendőrök hurcolták el a katonai beavatkozás ellen tiltakozókat.

photo_camera REUTERS/Maxim Zmeyev

14:23 Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Akhmetov oligarcha cége honlapján tett közzé közleményt, amiben azt írta, hogy minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy megőrizzék Ukrajna egységét. A Donyeck-vidék ura szerint az ország jövőjét fenyegetik, és békés megoldását sürgeti a válságnak. Akhmetov korábban Janukovics egyik támogatójának számított. (BBC)

14:10 A megbízott ukrán külügyminiszter, Andrij Descsica a BBC-nek mondta el, hogy harmadik napja próbálja meg felvenni a kapcsolatot orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, de az orosz miniszter egyszer nem válaszolt a hívásaira. Ez nem annyira meglepő, tekintve, hogy Oroszország nem ismeri el az ideiglenes ukrán kormányt, és még mindig Viktor Janukovicsot tekintik a legitim vezetőnek. Descsica szerint a nyugaton múlik, hogy rávegyék az oroszokat a visszavonulásra.

14:06 Videón látható egy szóváltás egy ukrán hivatalnok és az arcukat eltakaró orosz katonák között Szevasztopolban. (Guardian)

13:53 Putyin, amikor még egyszerű táskahordó volt. A Vissza a 90-es évekbe Facebook-csoport oldalán bukkant fel a kép, amin az orosz elnök Anatolj Szobcsak, Szentpétervár polgármesterét kíséri autójához., 1992-ben.

putyin_1992

13:50 Krímben már senki nem engedelmeskedik Kijevnek, mondta el a krími parlament szóvivője egy sajtótájékoztatón. Állítása szerint a helyi biztonsági erőket most egy vészmegoldásként működő központ irányítja, aminek a vezetője az új krími kormányfő, az oroszbarát Szerhij Akszjonov.(BBC)

13:46 A krími fővárosban, Szimferopolban önkéntesek védik Lenin szobrát.

photo_camera REUTERS/David Mdzinarishvili

13:36 Hatalmas a tömeg Kijevben. A helyszíni stream szerint sok minden amúgy nem történik, a színpadon egymást érik a beszédek.

photo_camera BULENT KILIC / AFP

13:29 A NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen vasárnapi sajtótájékoztatóján. Teljes közleménye már elérhető a NATO honlapjáról. A dán politikus a katonai műveletek és a fenyegetőzés leállítására szólította fel Oroszországot. Szerinte az oroszok lépései  ellentétesek az ENSZ alapokmányában megfogalmazott elvekkel, és fenyegetést jelentenek Európa békéjére és biztonságára.  A főtitkár egyúttal megerősítette, hogy a NATO támogatja Ukrajna területi egységét, és azt, hogy az ukrán nép külső beavatkozás nélkül dönthessen a saját jövőjéről.

photo_camera REUTERS/Yves Herman

13:12 A nap legmeglepőbb helyszíni tudósítója Max Seddon, aki a BuzzFeed újságírójaként van ott a Pereval'noe-i haditámaszpontnál, amit körbevettek az orosz katonák. Az ukránok nem hajlandóak megadni magukat, egy tankot is előkészületbe helyeztek a bázis területén. Seddon azt írta Twitteren, úgy érzi, már mindenkit ismer a helyszínen, akinek nincs gépfegyvere. (BBC)

photo_camera via herodotus34 Instagram

12:56 A NATO főtitkárja, Anders Fogh Rasmussen szerint Oroszország Európa békéjét és biztonságát fenyegeti. (Reuters)

12:53 Leblokkoltatták az ukrán szélsőjobboldali szervezet, a Jobb Szektor vezetőjének oldalát a VKontaktye-n, azaz az orosz Facebookon. Az orosz legfelső ügyészség követelte az oldal üzemeltetőitől az intézkedést, mert ott toboroztak embereket Ukrajna megvédésére.

12:49 Szőcs Szilárd Budapestről írt a BBC hírfolyamának, azt kiemelve, hogy hiába tagja Magyarország az EU-nak és a NATO-nak, és hiába szomszédja Ukrajnának, a magyar kormány mégsem volt képes határozottan kiállni az erőszak és Ukrajna szuverenitásának megsértése miatt. "Nem tudom, hogy az 1956-os magyar forradalom hősei mit éreznének most?", - írta Szőcs.

12:43 Feszült a helyzet Feodoszijában, ahol az ukrán hadi tengerészeti támaszpontot vették körbe orosz fegyveresek. Az ukrán katonák megtagadták, hogy hűséget fogadjanak az új, oroszbarát krími kormánynak.
Egy ukrán parlamenti képviselő korábban arról beszélt az újságíróknak, hogy orosz katonák három krími helyszínen is rávették a tengerészgyalogosokat, hogy adják meg magukat. (Guardian)

12:35 Jacenyuk miniszterelnök közleményét idézi a BBC:

"Ez valójában a hazámnak küldött hadüzenet. Felszólítjuk Putyint, hogy hívja vissza a katonáit ebből az országból, és tartsa tiszteletben a kétoldalú egyezségeket. Ha ő akar lenni az az elnök, aki háborút indított két szomszédos és baráti ország között, akkor csak pár centire van ettől a céljától".

12:34 Az Orosz Blokk párt aktivistái állják el az ukrán haditengerészet szevasztopoli épületének bejáratát. Az épület tetején mesterlövészeket szúrt ki az AFP fotósa.

photo_camera VASILIY BATANOV / AFP
photo_camera VASILIY BATANOV / AFP

12:24 Ortodox pap áldja meg az orosz katonákat, akik körbevették egy ukrán katonai bázist a Krím félszigeten. (via)

pap

12:22 "A katasztrófa szélén állunk" - mondta az AFP jelentése szerint az ukrán miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk. (BBC)

12:17 Az ideiglenes ukrán elnök,  Olekszandr Turcsinov a Reutersnek mondta el, hogy lezárták az ország légterét minden nem polgári, utasszállító légi jármű elől.

12:08 Az English Russia közölt fényképes összeállítást arról, hogyan  fogadták a krími oroszok a megérkező katonákat. A helyszíni beszámolókról itt írtunk.

orosz_krim2

orosz_krim

12:05 Exkluzív interjút adott a Daily Beastnek John McCain egykori republikánus elnökjelölt, amiben elmondta, miket tanácsolt Obamának, hogy lehetne a leghatékonyabban büntetni Putyint. Tanácsait itt találhatja meg.

12:00 Eközben Kijevben tömve van a Majdan, itt lehet élőben követni az eseményeket, bár most főleg csak egyházi személyek szólnak a sok tízezer emberhez.

photo_camera Szintén a Majdanon, vasárnap délelőtt (LOUISA GOULIAMAKI)

11:54 Az ukrán parlament zárt ülésen döntött arról, hogy nemzetközi megfigyelőket kérnek fel arra, segítsenek fenntartani a nukleáris létesítményeik biztonságát. (Reuters)

11:50 Jaroszlav Trofimov, a Wall Street Journal újságírója írta ki Twiterre, hogy ezidáig amúgy csak azokat az orosz nemzetiségűeket verték meg/tartóztatták le/emeletek vádat ellenük, akik a háború ellen tüntettek Moszkvában. (BBC)

photo_camera Háborúellenes tüntetőt hurcolnak el a rendőrök a moszkvai védelmi minisztérium közelében (REUTERS/Sergei Karpukhin )

11:39 Csak három egység nem állt át az oroszhoz Krímben, mondta el az Indexnek Refat Csubarov, a krímitatár parlament helyettes vezetője. Szerinte az ukrán kormányok tízéves mulasztásának eredménye, hogy nincsenek Kijevhez hű katonák Krímben. Az egyik utolsó ilyen csoport Szimferopolnál maradt, vezetőjük közölte, hogy halálukig küzdeni fognak az oroszok ellen. (Index)

11:37 A tartalékosok mozgósítását Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára jelentette be az állami televízióban. Egyben azt is elmondta, hogy utasították a külügyi tárcát, hogy kérjen amerikai és brit segítséget Ukrajna biztonságának szavatolásához. Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök szombat este elrendelte az ukrán haderő riadókészültségbe helyezését. (MTI)

11:26 Itthon időközben az LMP adott ki közleményt, hogy kezdeményezik a külügyi bizottság azonnali összehívását. A párt szerint a kormány lépései, nyilatkozatai semmitmondóak ahhoz képest, hogy éppen egy háború bontakozik ki a szomszédos Ukrajnában, a Krím félszigetet pedig lényegében megszállták.

11:23 A francia kormány felfüggesztené a Szocsiba tervezett G8-csúcstalálkozó előkészületeit. Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint ezzel lehetne növelni az Oroszországra nehezedő nyomást. AZ Egyesült Államok már jelezte, hogy nem vesz részt az előkészítő tanácskozásokon. (MTI)

11:18 Az orosz hírügynökség közben próbálja élezni a hangulatot, és arról számoltak be, hogy az elmúlt két hónapban 675 ezer ukrán hagyta el a hazáját, és költözött át Oroszországba. Humanitárius katasztrófaként festik le a helyzetet. Sok ukrán dolgozik amúgy Oroszországban, az sem kizárt, hogy csak ők tértek vissza az ünnepek után. (via Guardian)

11:11 Budapesten is lesz tüntetés, délután ötkor az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt fog tiltakozni az Együtt-PM, Bajnai Gordon beszédet is mond a helyszínen.

11:05 Tüntettek a Fehér Ház előtt és a New York-i ENSZ székháznál is, az oroszok kivonulását követelve.

photo_camera REUTERS/Jonathan Ernst

11:03 Az ukrán kormány szerint a hadsereg mozgósítása az ország biztonságának és területi integritásának biztosítását szolgálja. (BBC)

10:55 Kisebb háborúellenes tüntetés Moszkvában, a helyszíni beszámoló szerint őrizetbe vettek résztvevőket. (Guardian)

wtitter

10:54 Minden tartalékost behívnak Ukrajnában. (Guardian)

10:53  A Krímben állomásozó ukrán egységekből katonák állnak át a helyi önvédelmi erők oldalára, jelentette az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség. Vannak egész egységek is, amelyek bejelentették, hogy készek teljesíteni a krími önvédelmi erők vezetésének parancsait, mondta el az orosz hírügynökségnek egy szemtanú, amit azért érdemes fenntartásokkal kezelni.

10:51 Több száz orosz katona tartott vasárnap reggel a dél-ukrajnai Krím fővárosába, Szimferopolba Szevasztopolból. Az AP újságírói 12 Tyigr típusú, gépfegyverrel felszerelt, katonákat szállító páncélozott terepjárót és két mentőautót láttak. (MTI)

10:50 Mozgósít a kárpátaljai Jobb Szektor. A szélsőjobboldali csoportok ernyőszervezeteként működő Jobb Szektor (PSZ) egész vasárnap várja önkéntesek jelentkezését Ungváron. Amennyiben van engedéllyel tartott fegyverük, akkor meg főleg.

A szombat éjjel megjelent közleményben azt írták, hogy akik ”készek a PSZ zászlaja alatt a haza védelmére kelni”, hogy bakancsban, terepszínű ruhában, hátizsákkal, két napra elegendő élelemmel, készpénzzel és engedéllyel tartott fegyvereikkel együtt jelentkezzenek Kárpátalja megyei kormányzati épület előtti téren létesített toborzóhelyen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.