https://444.hu/assets/krim-2014-03-02-afp-hd-1280.jpg

Az ukránok szerint hajnalig kaptak ultimátumot

külföld
2014 március 03., 08:44
comments 272
  • Szombaton Oroszország gyakorlatilag háborút indított Ukrajna ellen, több ezer katonát vezényeltek a Krím félszigetre.
  • A vasárnap a feszült helyzethez képest eseménytelenül telt, sokan tüntettek a beavatkozás mellett Moszkvában és sokan ellene Kijevben. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pedig arról beszélt, hogy Oroszország veszélyezteti Európa biztonságát és békéjét.

Egyelőre befagyasztjuk közvetítésünket, amennyiben bármilyen komolyabb változás történne, folytatjuk.

Addig is, a hétfői főbb történések összefoglalva:

  • Tovább növekedett az orosz katonai jelenlét a Krím félszigeten. Ukrán támaszpontok körül orosz katonák járőröznek, a kercsi kikötőt pedig elfoglalták az oroszok.
  • Az ukrán hadsereg állítása szerint ultimátumot kaptak a Fekete-tengeri Flotta parancsnokától, hogy hajnali öt óráig adják meg magukat, különben támadást indítanak. Az orosz védelmi minisztérium cáfolta az ultimátum hírét.
  • Nem voltak igazak azok a híresztelések, hogy tömegével jönnének át a sorozás elől kárpátaljai férfiak Magyarországra.
  • Az orosz külügyminisztérium beszólt a NATO-nak, hogy kritikájuk nem fogja segíteni a helyzet stabilizálását Ukrajnában.
  • Csütörtökön EU tagországok miniszterelnökei tartanak találkozót Brüsszelben.
  • Az amerikai külügy szóvivője közben elárulta, hogy előrehaladott állapotban vannak a szankciók Oroszország ellen. Célzott szankciókról beszéltek az EU vezetői is.
  • Még ma éjjel összeülhet az ENSZ Biztonsági Tanácsa is, harmadszor pár napon belül. Most az oroszok kérték a találkozót.
  • A tőzsdét is megviselte a konfliktus, hatalmasat esett a rubel, megérezte az ingadozásokat a forint is.
  • Angela Merkel azt mondta Obamának, hogy nem biztos benne, hogy Putyin ebben a világban él, és kapcsolatban van a valósággal.

19:45 Két ukrán város, Herszon és Mikolajiv csatlakozni akar a krími autonóm köztársasághoz. Ezt  Volodimir Konsztantyinov, a Krími Autonóm Köztársaság törvényhozásának elnöke jelentette be. (MTI)

19:23 Martonyi János szerint a lehető leghamarabb alá kell írni Ukrajnával a társulási szerződést. Erről a magyar külügyminiszter Brüsszelben beszélt újságíróknak. (MTI)

19:18 Jóval közelebb áll szankciók bevezetéséhez az Egyesült Államok, mint tegnap. A külügyminisztérium szóvivője, Jen Spaki beszélt erről, és arról már rég nem a szankciók megfontolása zajlik, hanem előkészítik a lehetőségeket. (Guardian)

19:16 Az EU külügyminiszterei kiadtak egy nyilatkozatot, amiben határozottan elítélik, hogy Oroszország megsértette Ukrajna szuverenitását és területi egységét, és katonáival agressziót hajtott végre az ország ellen. A csapatok azonnali visszavonására szólították fel egyben az oroszokat. (BBC)

19:04  Washington nem küld elnöki delegációt a szocsi paralimpiára

Caitlin Hayden, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint a lépés része az Ukrajna elleni orosz intervencióra adott válasznak. Az amerikai sportolók ugyanakkor részt fognak venni a paralimpián. Korábban már Cameron brit miniszterelnök is jelezte, hogy hasonlóan tesznek.  Az idei paralimpia péntektől jövő vasárnapig tart. Magyar versenyző nem indul. (MTI)

18:59 Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke írta Twitteren, hogy csütörtökön rendkívüli uniós elnökségi ülés lesz Brüsszelben, ahova a tagországok miniszterelnökeit várják.

18:53 A lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski elmondta, hogy a legnagyobb félelme az, hogy az orosz hatóságok elhiszik a saját propagandájukat, és olyan végzetes hibát fognak elkövetni, amivel megnyitják a pokol kapuját. (BBC)

18:51 Ukrán katona beszélget kislányával a szevasztopoli katonai támaszpont kerítésén át. A támaszpontot oroszgyanús katonák vették körbe szombaton.

photo_camera AFP/FILIPPO MONTEFORTE

18:47 Lázár János is megszólalt, nagyjából megismételte Kövér László szavait: Magyarország az EU és a NATO tagja, így, amit az EU és a NATO mond, azt Magyarország is mondja. (MTI)

18:38 Kecskemét az önkormányzati tartalékából egymillió forintos gyorssegélyt juttat testvérvárosának, a kárpátaljai Beregszásznak, ezzel párhuzamosan adománygyűjtést is indít - közölte a város polgármestere, a fideszes Zombor Gábor.

Zombornak amúgy Beregszász polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat működési feltételeit nem tudják biztosítani, illetve  félnek a város vezetői attól, hogy megbomlik a rend a településen. (MTI)

18:31 A francia külügyminiszter, Laurent Fabius figyelmeztette az oroszokat, hogy célzott intézkedésekre készül az EU, például vízumok és gazdasági egyezségek felfüggesztésére . Szóba hozott egy esetleges csütörtöki találkozót is. (Guardian)

18:20 Magyarország, saját véleményét az unión belül elmondva, osztja az EU álláspontját Ukrajna ügyében, mondta el Kövér László. A parlament házelnöke szerint Magyarország eddig is ezt tette külpolitikai kérdésekben.

A házelnök arról beszélt, hogy Magyarország igyekszik saját speciális nézőpontját érvényesíteni az ukrajnai eseményeket illetően Oroszország és az új ukrán vezetés felé egyaránt.

Kövér László arra a kérdésre, hogy az ukrajnai helyzet befolyásolja-e a paksi szerződést, azt válaszolta: a megállapodás mindkét fél számára előnyös. (MTI)

18:17 Oroszpárti donyeckiek az elfoglalt kormányhivatalban tartottak gyűlést.

photo_camera REUTERS/Stringer

18.13 Az orosz állami gázvállalat, a Gazprom közleményében kifejtette, hogy Európa csak egyre jobban rá lesz utalva a Gazprom ellátmányára a következő években, akármilyen szankciókat is hoznak Moszkva ellen az ukrán válság miatt. (Guardian)

17:59 Az orosz védelmi minisztérium tagadja az ultimátumot.

A minisztérium egyik tisztviselője teljes nonszensznek nevezte a hírt, és azt mondta, nem adtak hasonló felszólítást az ukrán seregnek. (Guardian)

17:54 Ukrajna EU mellé rendelt nagykövete, Konsztantyin Jeliszejev arról beszélt, hogy szerinte az oroszok lehet meg fogják gyilkolni néhány saját katonájukat, hogy aztán azt az ukránokra kenhessék. (BBC)

17:39 Megerősítette az ellenőrzést Ukrajna oroszországi határán. A közúti határátkelőkön át érkező járműveket azért ellenőrzik fokozottan, hogy megakadályozzák szélsőséges tevékenység szándékával érkező szervezett csoportok és magánemberek beutazását.

Az ukrán külügyi szóvivő, Jevhen Perebijnyisz hétfői kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az orosz csapatmozgások Ukrajna keleti határánál arra engednek következtetni, hogy Oroszország esetleg a két ország közötti szárazföldi határon át készül Ukrajna elleni katonai invázióra.

Jurij Szergejev, Ukrajna ENSZ-képviselője hétfőn az ukrán médiának adott interjújában kijelentette, hogy folyamatosan érkeznek orosz fegyveres csapatok Ukrajnába. Értesülései szerint jelenleg több mint 15 ezer orosz katona tartózkodik a Krími Autonóm Köztársaságban. Ezen kívül 10 orosz hadihajó tartja blokád alatt az ukrán partokat. (MTI)

17:37 Az oroszok harmadszor is összehívnák az ENSZ Biztonsági Tanácsát Ukrajna miatt, a találkozó négy órán belül elkezdődhet. Legalábbis egy luxemburgi diplomata ezt állította a Reutersnek.

Két tanácskozás már lezajlott, ott nem igazán közeledett a nyugati országok és az oroszok álláspontja.

17:31 Megszólalt Putyin ismert ellenoligarchája, a börtönből nemrég szabadult Mihail Hodorkovszkij is. Közleményében azt írja, hajlandó Ukrajnában bárhova elutazni, hogy segítsen megakadályozni a vérontást. Véleménye szerint nemzetközileg ismert, független személyek segíthetnek a konfliktus eszkalálódásának megfékezésében.

Hodorovszkijt decemberben engedte ki Putyin a börtönből, az egyik feltétele akkor állítólag az volt, hogy az egykori olajmágnás ne ártsa magát az orosz politikába. Végül is ez ukrán politika most. (BBC)

17:29 Az AP bejegyzése szerint az oroszok ultimátumot intézek két krím melletti ukrán hadihajó legénységéhez is.

17:26 Telefonon tárgyalt Medvegyev Bidennel. Az orosz miniszterelnök elmondta az amerikai alelnöknek, hogy céljuk, hogy

"megvédjék minden ukrán állampolgár érdekeit, köztük a krími lakosságét és az Ukrajnában tartózkodó orosz állampolgárokét is"

Medvegyev szóvivője szerint a Bidennel folytatott beszélgetés során nem volt szó esetleges Oroszország elleni szankciókról, köztük a júniusra tervezett szocsi G8-találkozó bojkottjáról. (MTI)

17:19 Kép Donyeckből, ahol oroszpártiak rohamozták meg a regionális kormányzati épületet, aminek végül az első emeletét el is foglalták.

photo_camera REUTERS/Stringer

17:16 Angela Merkel állítólag arról beszélt telefonon Obamának, hogy azt gondolja, Putyin nem érintkezik a valósággal, és egy "másik világban él". (Reuters)

17:11 Az orosz külügyminisztérium figyelmeztette közben a NATO-t, hogy Oroszország kritizálása nem fogja segíteni a helyzet stabilizálását Ukrajnában. Hanem csak felbátorítja azokat az erőket, akik arra szeretnék felhasználni a jelenlegi eseményeket, hogy elérjék felelőtlen politikai céljaikat. (Reuters)

17:05 Vlagyimir Putyin hétfő délután felkeresett egy katonai támaszpontot, hogy megtekintsen egy hadgyakorlatot az ország nyugati felében, közel az ukrán határhoz.

photo_camera REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin

17:01 Az ukrán védemi minisztérium képviselője Krímben megerősítette a BBC-nek, hogy valóban kaptak ultimátumot a Fekete-tengeri Flottától. Helyi idő szerint hajnali ötig kell megadniuk magukat a körbevett ukrán katonáknak, különben támadni fognak.

16:36 Medvegyev orosz miniszterelnök és Joe Biden amerikai alelnök telefonon tárgyalt. Az orosz miniszterelnök kijelentette, hogy meg kell védeni az ukrán lakosok érdekeit, beleértve Krím lakosságáét és az ott élő oroszokét is. (Interfax)

16:28 Állítólag orosz helikopter érkezett a délután elfoglalt bahcsiszeráji támaszpontra.

16:20 Az ukrán belügy szerint keddre virradóra orosz provokáció részeként meg fognak ölni három-négy orosz katonát, hogy így legitimizálja az orosz fél a megszállást. Kijev nem közölte honnan származik az információ. Ezzel szemben az oroszok ukrán provokációról beszélnek: Szergej Lavrov külügyminiszter Genfben egy esetleges ukrán támadásról beszélt amit a szevasztopoli orosz flotta ellen követnének el. (MTI)

16:17 Korábban azt írtuk, hogy már Kijevben tárgyal az IMF delegációja. Helyesen: csak holnap érkezik és március 14. marad a csoport amit Nikolay Gueorguiev vezet. A következő napokban csatlakozik még az IMF európai vezetője Reza Moghadam is. (Interfax)

16:12 Az EU külügyminiszerei Brüsszelben egyetértenek abban, hogy egyelőre felfüggesztik az Oroszországgal szembeni vízumkönnyítésről szóló tárgyalásokat. Az Ukrán Védelmi Minisztérium megerősítette, az orosz flotta által küldött ultimátumot, helyi idő szerint holnap reggel ötig kell feladniuk bázisaikat, ha ez nem történik meg támadnak. (Reuters)

16:02 Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint az elöző kormány irreális számokra építette Ukrajna 2014-es költségvetését, emiatt megszorításokat kell majd bevezetni, hogy az ország ne kerüljön a csőd szélére. Véleménye szerint 65-80 milliárd hrvinyát kell megfogni. A kormány részérült még felmerült az energiaszektor privatizálása is. Chornomornaftogaz és más cégek eladása csakis transzparensen történhet, mondta a miniszterelnök. Így csökkenhet a szektorban tapasztalt korrupció és bevételre tehet szert a központi költségvetés. (Interfax)

15:51 Az EuroMaidan facebook oldala szerint az orosz fekete-tengeri flotta parancsnoka, Alexander Vitko, ultimátumot adott minden ukrán katonai egységnek, hogy holnap reggel ötig minden bázisról vonuljanak le a Krím-félszigeten. Ha nem adják fel a támaszpontokat, akkor támadást indítanak.

15:40 Moszkva szerint indokolatlan a júniusra, szocsiban tartandó G8 csúcs előkészületeinek lefújása. A vasárnapi washingtoni bejelentés  Alekszandr Lukasevics szerint ellentmond G8-as csoportbeli "építő együttműködés elveinek" is. (MTI)

15:36 Julija Timosenko élőben ad interjút CNN-nek. Christiane Amanpournak kérdéseire ma este fog válaszolni a volt miniszterelnök.

15:25 A bahcsiszeráji ukrán bázis ellenőrzését is átvették az orosz katonák. (Douglas Herbert/twitter)

15:21 Állítólag az orosz csapatok négy óráig adtak határidőt az ukrán hadseregnek, hogy hagyja el Belbek-ben lévő bázisát. Az ultimátum ideje lejárt, de egyelőre nem történt a helyszínen semmi. (Elizabeth Palmer/twitter)

15:13 Az ukrán miniszterelnök kijelentette: orosz csapatok nem léphetnek be Kelet-Ukrajnába!

15:08 Az orosz EBESZ nagykövet szerint nincsenek orosz katonák a Krím-félszigeten, csak a fekete tengeri flotta tagjai állomásoznak ott, az Ukrajnával kötött megállapodásnak megfelelően. Andrej Kelin nagykövet hozzátette, hogy szkeptikus az EBESZ megfigyelő csoport Ukrajnába küldésében, szerinte voltak helyzetek, például Koszovóban, mikor csak rontottak a helyzeten. Egy lehetséges nemzetközi kontaktcsoport létrehozásáról nincsen véleménye. (MTI)

14:54 Az orosz külügyminisztérium szerint John Kerry legutóbbi nyilatkozatával fenyegeti a moszkvai kormányt és ez elfogadhatatlan. (Reuters)

14:51 Elfoglalták oroszbarát tüntetők a kelet-ukrajnai Donyeck kormányhivatalát. Az AFP jelentése szerint 300 tüntető hatolt be az épületbe, ami előtt több ezren skandálják, hogy "Oroszország, Oroszorság", kezükben orosz zászlókkal.

14:48 Medvegyev orosz kormányfő üzenete szerint Ukrajna fontos gazdasági partnerük. Minden kötelezettséget betartanak, amikben korábban megállapodtak.

twitter_4

14:45 A német kormány szerint a hét vezető ipari hatalom (G7) segíthet Ukrajnának a Gazprom orosz gázipari vállalattal szemben fennálló számlatartozás kiegyenlítésében, ezt Steffen Seibert német kormányszóvivő mondta.  Ukrajna az IMF forrásai mellett további támogatást kaphat a Világbanktól és az EU-tól. Ukrajnának rövid időn belül 400 millió dollárt kell fizetnie az orosz cégnek, összesen 1,5 milliárddal tartozik,. (MTI)

14:20 Perevalnoje mellett elfoglaltak egy katonai bázist az oroszok. 30 járművel, lövöldözés nélkül hatoltak be a támaszpontra. Az orosz csapatok mellett önkéntesek, köztük kozákok is segítették az ukrán katonák elleni fellépést. (KyivPost)

14:14 Oroszbarát tüntetők hatoltak a dél-ukrajnai Odesszában a megyei adminisztráció épületébe és követelték, hogy a megyei tanács átmenetileg ragadja magához a hatalmat. Az ülésteremben ezután lökdösődés volt. A tüntetők hangsúlyozták: nem Ukrajna szétesését, de területi közigazgatási reformot követelnek. Egyben népszavazást sürgettek Odessza megye különleges jogállásáról. (MTI)

14:11 Szergej Cekov a krími terült parlamentjének elnökhelyettese már a moszkvai időzónára való áttérést javasolja. Jelenleg Krímben Kijevhez igazítják az órákat, most áttérnének a putyini időszámításra. A házelnök, Vlagyimir Konsztantyinov megbízott egy munkacsoportot, hogy térképezze fel a félsziget lakosságának véleményét óraátállítás ügyében. Szavai szerint a döntés nem kizárt, hogy népszavazáson születik meg. (MTI)

14:10 Nézze élőben az donyecki kormány hivatal ostromát:

Live streaming video by Ustream

14:08 Megkezdődött Ban Ki Mun ENSZ főtitkár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalása Genfben.

twitter_3

14:06 Lengyel források szerint mozgósították a kaliningradi régióban állomásozó 3500 fős orosz haderőt is.

14:00 Újabb videó a donyecki kormány hivatal elfoglalásáról, a hírek szerint itt még nem lobog orosz zászló az épületen. Donyeck Kelet-Ukrajna legnagyobb városa, Janukovics ex-elnök hátországa, az eddigi orosz logika szerint, akár itt is megvédhetik az itt élő orosz lakosságot a terület elfoglalásával. A Maidan pártiak szerint itt csak orosz provokáció zajlik.

13:51 Lengyelország szerepe az, hogy Krím félszigetre vonatkozó nemzetközi jogok és kötelezettségek normáinak Oroszország általi megsértéseire, és igyekezzen határozott lépésekre rávenni a Nyugatot -  Bronislaw Komorowski lengyel elnök. Vélemény szerint Európai Uniónak nagyon határozott magatartást kell tanúsítania a szankciók ügyében. Radoslaw Sikorski külügyminiszter kijelentette, hogy ezt a "független állam ellen elkövetett, semmivel sem provokált, aljas fegyveres intervenciót" nem lehet eltűrni."Tudjuk, hogy evés közben jön meg az étvágy. A szabad világ feladata, hogy ennek a logikának ellenálljon (...) Azt gondolom, hogy a következmények Oroszország számára nagyon súlyosak lesznek" - mondta Sikorski.

13:45 Viktor Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint a válság már a régió stabilítását sodorja veszélybe. Az Ukrajnát érintő súlyos gazdasági válságra reagálva kijelentette, hogy kormánya nem tervezi, hogy magáncégeket államosítson. (Reuters)

13:36 Beindul az EU gépezete: Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője Brüsszelben a külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása előtt kijelentette, hogy a feszültség csökkentésére van szükség az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban. Ashton szerint "nagyon-nagyon mély" aggodalmak miatt hívta össze a rendkívüli tanácskozást. Laurent Fabius francia külügyminiszter a párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet. Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy Európa minden kétséget kizáróan a legsúlyosabb válságát éli át a berlini fal leomlása óta, és - mint mondta - 25 évvel a hidegháború után újra fennáll a kontinens kettéosztottságának valós veszélye. A belga külügyek irányítója, Didier Reynders szerint csak egyetlen lehetőség van: nyomást kell gyakorolni Oroszországra, hogy nyugodtabb helyzet alakulhasson ki, és beindulhasson a párbeszéd Ukrajnán belül és Oroszországgal egyaránt. (MTI)

13:33 Videó a donyecki tüntetésről.

13:22 Oroszbarát tüntetők elfoglalták donyecki kormányzati épület alsó szintjét. Beszámolók szerint szintén ostrom alatt van az odesszai kormány épület is.  (Reuters)

photo_camera AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY

13:18 Önkéntes kozák harcosok Perevalne mellett.

photo_camera Sean Gallup/Getty Images

13:14 Azonosító nélküli orosz katonák a kercsi kompnál. Jelenleg itt és Perevalnoe falunál a legfeszültebb a helyzet. Ott egy katonai bázist vettek körbe orosz katonák, de az ottani ukrán hadsereg tagjai nem adták meg magukat.

twitter_2

13:10 Megszólalt Orbán! A magyarok biztonságban vannak Magyarországon és Kárpátalján is, a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak - mondta a miniszterelnök. Orbán kijelentette, hogy Magyarország nem része a konfliktusnak és a külhoni magyarok számíthatnak az anyaországra. Kiemelte: Martonyi János külügyminiszter jelenleg Brüsszelben vesz részt a rendkívüli EU külügyminisztereke tanácskozásán. (MTI)

13:07 Az ukrán határőrség szerint két orosz csapatszállíó hajó kötött ki illegálisan Szevasztopolban vasárnap. A két hajó: az Olenegorskiy Gornyak az Északi Flottától és Georgij Pobedonosets a Balti Flottától. (BBC)

13:00 Ukrajna arra törekszik, hogy a Gazpromnak idejében fizessen, jelentette be Jurij Prodan ukrán energiaügy miniszter. A most esedékes 400 millió dollár minél hamarabbi átutalásáért mindent megtesznek. Közben az IMF delegáció megérkezett Kijevbe. (Interfax)

12:53 Kárpátalja kormányzója, Valerij Luncsenko felhívást intézett a lakosságnak: "Ukrajna történetében először fordul elő, hogy államunkat külföldi agresszió éri. Gyakorlatilag mindannyian az Orosz Föderációval vívandó, nyílt és totális háború szélére kerültünk. Megpróbálnak bennünket megfélemlíteni, egymással szembeállítani, függetlenségünk önkéntes feladására kényszeríteni." A kormányzó bölcsességre és meggondoltságra szólít fel. (MTI)

12:52 Az Euromaidan aktivistái szerint továbbra is blokkolják a Krím-félszigeten egy részein a telefonszolgáltatást.

12:50 Az ukrán védelmi minisztérium szerint az éjszaka orosz harci repülők megsértették Ukrajna légterét. (Reuters)

12:43 Az AFP beszámolója szerint ukrán határőröktől azt mondták, hogy rengeteg orosz katona érkezik az országba. Az elmúlt 24 órában 10 orosz támadó és 8 csapatszállító helikopter landolt ukrán területen. A szevasztopoli öbölben négy orosz hadihajó kötött ki szombat óta.

12:40 Rövidesen rendkívüli EU-csúcsot tartanak Ukrajna ügyében, közölte Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Közös válaszra és rendkívüli intézkedésekre van szükség az Unió részéről, tette hozzá.

12:37 Az orosz internetet ellenöző hivatal 13 oldalt tiltott le és jelentett fel. Az lapok bűne az, hogy ukrán tiltakozó mozgalmakról számoltak be, ezzel erősítve a helyi terrorista mozgalmakat. (AP)

12:33 Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett, amelynek megsértését elítéljük - jelentette ki a külügyminiszterek rendkívüli tanácskozására érkezve Martonyi János. Egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy az EU kilátásba helyez-e szankciókat Oroszországgal szemben. (MTI)

12:29  Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő hétfőn aláírta az utóbbi években elítéltek rehabilitálásáról szóló új törvényt, így lehetővé válik, hogy Julija Timosenko volt miniszterelnök és Jurij Lucenko korábbi belügyminiszter induljon a május 25-i elnökválasztáson. A törvény szerint a 2010. február 1. és 2014. március 1. közötti időszakban elítéltek, akikkel kapcsolatban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a benyújtott panaszok alapján megállapította, hogy ügyükben megsértették az emberi jogok európai egyezményét visszanyerik elvesztett jogaikat. Timosenko még nem jelezte hivatalosan, hogy indulna az elnökválasztáson. (MTI)

12:25 Harkovban önkéntesek is járőröznek a rendőrök mellett, hogy megakadályozzák az újabb oroszellenes tüntetéseket. A városban szombaton csaptak össze az új kijevi vezetést támogató és az oroszbarát tüntetők. 95 ember sérült meg ekkor. A narancs-fekete szalagot viselő, önkéntes rendfenntartók és a város polgármestere szerint a szombati tüntetést, a fasiszta Jobb Szektor szervezte és ők kezdtek el verekedni is. (RT.com)

12:23 Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felszólítja Oroszországot, hogy tartózkodjon minden olyan cselekménytől, ami tovább súlyosbítja az ukrán válságot. (France24)

12:18 Leminősíthetik Oroszországot londoni befektetők szerint, miután hétfőn a moszkvai tőzsde 10 százalékot zuhant, a rubel árfolyama is jelentősen csökkent. A jegybank kénytelen volt 7 százalékra emelni az alapkamatot. (MTI)

12:15 Orosz katonák a bahcsizeráji ukrán katonai támaszpontjánál:

twitter_1

12:12 A brit külügyminiszter, William Hague Kijevben ígéretet tett 10 millió font pénzügyi támogatás folyósítására és kijelentette: Nagy-Britannia nem tervez katonai beavatkozást. (Guardian)

12:08 Svájc államfője és külügyminisztere, Didier Burkhalter, bejelentette, hogy az EBESZ most kezdődő tanácskozásán is szó volt arról, hogy megfigyelőket küld a szervezet Ukrajnába. Feladatuk az emberi jogok és a kisebbségek helyzetének figyelése lenne.  "Egy stabil, demokratikus, egységes Ukrajna mindenkinek érdeke" - hangoztatta a miniszter. Az amerikai EBESZ-nagykövet szerint a megfigyelő missziót azonnal fel kell állítani.(MTI)

12:06 Az interfax hírügynökség szerint a múltheti kijevi tüntetésekben 95-en haltak meg.

12:01 Az orosz központi bank tízmilliárd dollár értékben adott el a valutatartalékából, hogy támogatni legyen képes a gyengülő rubelt. (Reuters)

11:56 Az AFP-nél érzékenyen reagálnak a hidegháborús hangulatra, Szergej Lavrovról olyan képek érkeznek, amik a Dr. Strangelove-ba is beférnének:

photo_camera FABRICE COFFRINI / AFP

11:53 A BBC ukrán oldalára került fel egy videó arról, hogyan szállnak meg oroszgyanús katonák egy szevasztopoli bázist.

11:52 Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy országa soha nem fog lemondani a Krím félszigetről. (Reuters)

11:43 Megszólalt a Jobbik is, területi autonómiát követelve a kárpátaljai magyar és ruszin kisebbségnek. Egyben arra szólították fel a nemzetközi közvéleményt, hogy segítsenek a Kárpátalján is megkezdődött katonai sorozások leállításában. A párt képviselője, Gyöngyösi Márton felszólította a magyar kormányt és a Külügyminisztériumot, hogy az euroatlanti érdekek helyett a nemzeti érdekek képviseletét helyezze politikája előterébe.(MTI)

11:39 Az orosz parlament felsőháza azt javasolja Putyin államfőnek, hogy hívják vissza az orosz nagykövetet Washingtonból, jelentette az Itar-Tass állami hírügynökség.

11:33 Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök állítólag elrendelte, hogy építsenek egy hidat Oroszország és Krím között. A táv nagyjából húsz kilométer Oroszország és a félsziget legkeletibb pontja, a kercsi kikötő között, amit éppen ma reggel foglaltak el az oroszok. (Guardian)

11:24 Lavrov orosz külügyminiszter közben folytatja Genfben. Ismét hangsúlyozta, hogy a legfontosabb emberi jog, az élethez való jog védelmében léptek fel, semmi mást nem akarnak.

Azok, akik megpróbálják a helyzetet egy erőszakos lépésként interpretálni, és szankciókkal, bojkottal fenyegetnek minket, azok ugyanazok, akik következetesen és erőteljesen bátorítják a hozzájuk közel álló politikai erőket, hogy ultimátumokat szabjanak és nemet mondjanak a párbeszédre, figyelmen kívül hagyják Kelet- és Dél-Ukrajna aggodalmait, és az ukrán társadalom polarizációjára törekedjenek. (Guardian)

photo_camera FABRICE COFFRINI / AFP

11:20 Közben önkéntesek gyakorolják a Kalasnyikov szétszerelését a kárpátaljai megyei tanács épületében, Ungváron.

Közel hatszáz önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra vasárnap Kárpátalján, miután a megyei hadkiegészítõ parancsnokság és a szélsőjobboldali Jobb Szektor (PSZ) is bejelentette, hogy várják az önkénteseket. Általános mozgósítást nem terveznek Kárpátalján, a hadsereg csak önkéntesek jelentkezését várja.

photo_camera MTI Fotó: Nemes János

11:18 Lavrov külügyminiszter szerint az ukrajnai akció lényege, hogy orosz polgárokat és az emberi jogokat megvédjék. Szerinte több ukrán várost is radikálisok irányítanak. (AP)

11:16 Donyeckben oroszpártiak gyülekeznek az egyik közigazgatási épület előtt. Elutasították a kijevi hatalmat, és a helyi vezetőket arra biztatják, hogy hagyják figyelmen kívül azt, hogy az új kijevi kormány egy új donyecki kormányzót nevezett ki.(Itar-tass, BBC)

11:13 Genfben megszólalt az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov. Szerinte a nyugati országoknak félre kéne tenniük a geopolitikai számításaikat, és inkább az ukrán emberekre gondolniuk. (BBC)

11:08 Az ukrán belügyminisztérium honlapján tette közzé Janukovics volt elnök körözési felhívását. Olyan kategóriába van besorolva, mint aki bujkál a nyomozóhatóságok elől. Annyira amúgy nem bujkál, pénteken Oroszországban tartott sajtótájékoztatót.

janukovics

11:04 A hétfői nap legfontosabb diplomáciai találkozója alighanem az lesz, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Genfben tárgyalni fog Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

photo_camera AFP/FABRICE COFFRINI

10:57 Tovább folyik a tárgyalásos küzdelem a katonai támaszpontokért, Elizabeth Palmer, a CBS tudósítója arról írt mikroblogján, hogy az imént nézte végig, ahogy az orosz haditengerészet egyik kapitánya megpróbálta rávenni a szimferopoli bázis parancsnokát, hogy adja meg magát. A parancsnok ezt megtagadta, de kézfogással váltak el.

10:53 Az orosz gázvállalat, a Gazprom ismét megfenyegette Ukrajnát. Közleményük szerint nem kizárt, hogy meg kell emeljék a Kijevnek eladott gáz árát. Szerintük aggasztó a fizetési helyzet, az ukránok ugyan fizetnek a gázért, de nem úgy, ahogy a cégnél szeretnék. Ezért most azon gondolkodnak, hogy a következő negyedévre a mostani áron kössenek-e szerződést, vagy inkább emeljenek az árakon. (BBC)

10:50 Rakás orosz katonai jármű Balaklava városánál.

10:42 Ma is tüntetnek a budapesti orosz nagykövetség előtt, délután hatkor, a Kettős Mérce blog szervezésében. Beszédet fog mondani többek között Hartyáni Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke is.

10:31 Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) arra szólította fel az Egyesült Államok kormánya, hogy haladéktalanul küldjenek megfigyelőket Ukrajnába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során már elfogadta azt a német javaslatot, hogy az EBESZ közreműködésével hozzanak létre egy kontaktcsoportot az ukrajnai rendezésről szóló politikai párbeszéd megkezdése érdekében. (MTI)

10:26 Az IMF delegációját amúgy ma várják Kijevbe. Ukrajnának sűrgősen nagy kölcsönre van szüksége, ha el akarják kerülni az államcsődöt, ami jó eséllyel csak a krízis eszkalálódásához vezetne.

10:25 Egy oroszgyanús katona és egy lelkes grafiti Szimferopolban.

photo_camera REUTERS/Thomas Peter

10:16 Óriásit zuhan az orosz tőzsde. Az orosz gazdasági miniszterhelyettes szerint a hisztéria az orosz piacokon hamar alábbhagy majd, mert a központi bank be fog avatkozni a rubel védelmében, ugyanakkor azt nehéz megmondani, hogy mikor. Ennek oka lehet az is, hogy az orosz gazdaság nagyon ki van téve a nyugati és uniós vásárlásoknak. (Reuters)

10:04 Oroszpárti katonák elfoglalták a Krím legkeletibb pontján fekvő kompkikötőt. Ezt a kikötő nagyjából 20 kilométerre fekszik Oroszországtól, a kikötő elfoglalása pedig felveti az esélyét annak, hogy az oroszok még több katonát terveznek hozni a térségbe. A katonák hétfő reggel szállták meg a kikötőt, semmiféle jelzést nem viseltek, és nem voltak hajlandóak azonosítani magukat, de oroszul beszéltek, és orosz rendszámú teherautóval érkeztek. (via AP, Guardian)

9:57 Putyin márciusi horoszkópja az Astronet szerint:

Ezen a tavaszon inkább a pénzügyi kérdésekben kell kamatoztatnia a Mars küzdésre sarkalló erejét. Rengeteg a munkája, amiben, néha úgy érzi, szétforgácsolódik az ereje. Annál nehezebb koncentrálnia, minél többfelé kell figyelnie. A pluszmunka most túl nagy terheket róhat önre, ráadásul miatta elhanyagolhatja az elsődleges feladatait. Egy szabadabb, kötetlenebb munkahely jobban megfelelne önnek.

9:54 A BBC tudósítója szerint az erős katonai jelenlét ellenére a szimferopoli reptér üzemel rendesen.

szimferapol

9:50 A körbevett krími támaszpontokon bennragadt katonáknak nem vihetnek ételt feleségeik. Ezt a France24 újságírója tweetelte ki, aki végignézte, ahogy az oroszok visszafordítják az étellel érkező asszonyokat. (Guardian)

9:38 Több mint háromezer ukrán katona állt már át az új krími kormány oldalára. Ezt a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság új kormánya közölte. A Krímben állomásozó ukrán belügyi erők több mint ezerötszáz katonája, valamint a határőrség mintegy 1700 munkatársa tett esküt.

A krími vezetők szerint a következő napokban várható, hogy átáll számos ukrán katonai parancsnok, akivel erről már folynak tárgyalások. Konkrét neveket nem említett.

Az ukrán flotta alig néhány napja kinevezett új parancsnoka, Gyenyisz Berezovszkij ellentengernagy vasárnap jelentette be, hogy felesküdött az oroszbarát krími hatóságokra. Kijevben válaszul közölték: hazaárulásért vádat készülnek emelni ellene. (MTI)

9:37 Helyzetkép a krími főváros, Szimferopol melletti katonai bázis körülről, ahol hétfő reggel is oroszgyanús, jelzés nélküli katonák sorakoznak.

photo_camera (REUTERS/Baz Ratner

9:30 A brit külügyminiszter William Hague jelenleg Kijevben van, onnan nyilatkozott a BBC-nek. Szavai szerint ez az eddigi legnagyobb krízis a XXI. században, és nem elfogadható, hogy valaki így kezelje a nemzetközi ügyeit, ennek komoly következményei lesznek.

9:28  Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva és Kína azonosan látja a helyzetet. Hétfőn telefonon beszélt egymással Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter, és az orosz fél szerint véleményük nagymértékben egybeesik. Az orosz minisztérium szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának két, vétójoggal is rendelkező tagja továbbra is folyamatosan egyeztet a témáról. (MTI)

9:22 Magyarország mind rendészeti, mind határrendészeti, mind egészségügyi területen felkészült az ukrán válsággal kapcsolatos esetleges események kezelésére, közölte hétfő reggel a Belügyminisztérium.

Menedékkérelmet nem terjesztettek elő az ukrán helyzettel összefüggésben, és cáfolták azt a híresztelést is, hogy az ukrán-magyar határforgalomban kiugró forgalomváltozás lett volna az elmúlt 24 órában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.