Lövés nélküli állóháború van a Krímben

külföld
2014 március 04., 08:44
comments 260
  • A Krím-félszigetet megszállta Oroszország. Kijev is így látja.
  • Moszkva viszont nem ismeri el az új kijevi vezetés hatalmát. A Kreml azt állítja, a Krímben élő orosz többség védelmében lépett fel.
  • Alig több mint 3000 ukrán katona tart ki különböző városokban és bázisokon.
  • De legalább 15 ezer orosz katona szállta meg péntek óta a Krímet.
  • Az ukránok szerint az orosz parancsnokok mobiltelefonon ultimátummal fenyegetőztek.
  • Eddig viszont nem váltották be a fenyegetést.

15:40 A folyamatos közvetítést egyelőre befejezzük, ha valami fontos történik, folytatjuk.

15:32 Az orosz önkéntesek még mindig ugyanott vannak a Belbek reptérnél, a hátuk mögött az orosz katonákkal.

15:24 Az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy az engedély nélküli fegyver, lőszer és robbanószer tartása bűncselekménynek számít, a törvények értelmében pedig büntetőjogi felelősségre vonás a következménye, de ha az állampolgárok önként fordulnak a rendőrséghez, hogy ott leadják ezeket az eszközöket, mentesülnek a büntetőjogi következményektől. (MTI)

14:54 Moszkva álláspontján nem változtat, hogy az USA és az EU szankciókat helyezett kilátásba ellene ukrajnai fellépése miatt, a gazdasági büntetőintézkedéseknek pedig a várttal ellentétes hatásuk lenne – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki tuniszi sajtótájékoztatóján helyesnek nevezte a „krími orosz lépéseket”.

photo_camera Fotó: Zoubeir Souissi / Reuters

„Reméljük, partnereink megértik álláspontunkat. Senkinek sincs joga dühösnek lenni Oroszországra. Az Európai Unió és az Egyesült Államok nem teljesítették kötelezettségeiket Ukrajnában.” Lavrov azzal vádolta meg az EU-t és Amerikát, hogy nem támogatnak egy konszenzusos kormányt és reformokat. (MTI)

14:50 A törökök is beszállnak. A török légierő nyolc F-16-os vadászgépet küldött a levegőbe, miután egy orosz megfigyelőgép a Fekete-tengeri partjaihoz közel repült. (Reuters)

14:34 Minden jogosult időben, a szokásos időpontban kapja meg a nyugdíját, szociális segélyét és egyéb járandóságát márciusban Kárpátalján – közölték a Kárpátaljai terület (megye) illetékes hivatalainak vezetői. (MTI)

14:15 Továbbra is szemben állnak a Belbak repülőtérnél az ukránok az orosz fegyveresekkel. A Guardian újságírójának Twitter-posztjai alapján a fegyvereseknek orosz rendszámú terepjáróik vannak, és őt többször „európai buzinak” nevezték.

14:14 Visszakapta a parlamenti mandátumát Szerhij Vlaszenko, Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédje, akitől összeférhetetlenség miatt vették el a mandátumot. Olekszandr Turcsinov házelnök a kijevi parlamentben azt mondta: „Helyreállt az igazság.” (MTI)

A házelnök (egyben ideiglenes államfő) közölte, hogy a legfőbb adminisztratív bíróság február 28-án hozott határozatot erről. "Helyreállt az igazság" - jegyezte meg Turcsinov.

14:07 Ukrajna volt belügyminiszterét, Vitalij Zaharcsenkót körözik. A körözés a belügyminisztérium honlapjára került ki, és a Fehéroroszországba menekült férfit a nyomozás elöli szökéssel gyanúsítják. (BBC)

13:55 Amerika a hét második felében dönthet az Oroszország elleni szankciókról. (CNN)

13:50 Orbán Viktor megszólalt az orosz-ukrán válság ügyében.

13:40 Emir Kusturica szerint Oroszországnak kötelessége megvédeni az Ukrajnában élő oroszokat és megmenteni az országot a katasztrófától. „Sajnos Ukrajna ugyanazon az úton jár, mint korábban Jugoszlávia. Ugyanaz a katasztrófa zajlik. Úgy vélem, Oroszország köteles megvédeni az oroszokat, akik Ukrajnában élnek” – mondta a szerb filmrendező az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek Szamarában, ahol The No Smoking Orchestra nevű rockzenekarával adott koncertet.

Kusturica közölte, hogy a zenekarával turnéra indul az ukrajnai városokba az ottani orosz lakosság támogatására. A rendező „az Ukrajnában élő orosz testvéreinek” ajánlotta a Búcsú a szláv nőktől című ismert orosz hazafias indulót a dél-oroszországi Volga-parti városban, az egykori Kujbisevben. Emir Kusturica a délszláv háború idején Slobodan Milosevic jugoszláv elnök oldalán állt, és korábban kiállt Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mellett is. (MTI via AFP)

13:30 A Fehér Ház 1 milliárd dolláros gazdasági csomagban ad energiatámogatást Ukrajnának. (via)

13:28 Putyin sajtótájékoztatójának lényege itt olvasható el.

13:03 Amit még Putyin a sajtótájékoztatón elmondott, és kimaradt, vagy elsikkadt:

  • Moszkva nem vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Krím félsziget Oroszország területéhez csatlakozzon.
  • Huszonkét ezer ukrán katona engedelmeskedik az új krími vezetésnek és több tíz Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexum áll a félsziget kormányzatának ellenőrzése alatt.
  • Minden eddiginél nagyobb a korrupció és az egyenlőtlenség Ukrajnában.

12:52 Itt egy videó, ahogy a belbeki bázison fogadják az orosz katonák az ott lefegyverzett ukránok parancsnokát.

12:49 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint is helyes volt a krími helyzet kezelése, és az ott található robbanószerek és bombák lefoglalása. (France24)

12:45 Mindeközben továbbra is farkasszemet néz a belbeki légitámaszponton a fegyvertelen ukrán katonaság, az odaérkezett oroszokkal. Összetűzés egyelőre nem történt.

photo_camera Sean Gallup/Getty Images

12:41 A Gazprom ismét 400 dollárt két az odaszállított gáz ezer köbméteréért. Eddig kedvezményesen 268,5 dollárért vásárolhatott Ukrajna. A Gazprom azzal indokolta az emelést, hogy aki nem fizet határidőre, annak viselnie kell a következményeket, jelenleg 1,529 milliárddal tartozik az ország. Kijevbe kedden érkezett meg az IMF delegációja, hogy tárgyaljanak az országnak folyósított hitelről. Tegnap Anglia jelentette be, hogy 10 milliárd fontot hitelez.

12:38 Az orosz hírügynökség közben arról számol be, hogy Harkovban várják a tavaszt. Az idilli kép leírása során nem említik meg, hogy tegnap oroszbarát tüntetők rohamozták meg a helyi kormányzati épületet és foglalták el annak üléstermét.

12:36 Putyin elment.

12:35 „Az ukránok a testvéreink” – mondta Putyin. Tavaly 3,3 millió ukrán ment dolgozni Oroszországba – mondta. Az utolsó kérdés az volt, hogy mit tehet Oroszország a Nyugat-Ukrajnában élő orosz kisebbségért.

12:34 Putyin nem szimpatizál Janukoviccsal. Julija Timosenkót szívesen látják Moszkvában, de nem tagja az ukrán kormánynak.

12:33 „Janukovics él még?” – kérdezték. Putyin erre azt válaszolta: „Néhány napja láttam, és biztos, hogy tovább fog élni, mint akik a halálhírét terjesztik.”

12:32 Putyin említette, hogy az oroszok nyugdíja majdnem kétszer annyi, mint az ukránoké.

12:29 Az ukránok új vezetőt szeretnének, de félő, hogy ez akár egy neonáci is lehet (mint amilyen horogkeresztes karszalagban mászkáló ukránokat látni az utcán) – mondta.

12:23 Putyin továbbra is azt mondja, hogy nem sértik meg a budapesti memorandumot.

12:22 Szerinte cinikus dolog ebben a helyzetben a paralimpiát bojkottálni.

12:21 Oroszország el fogja ismerni az új, megválasztott ukrán elnököt? Az attól függ, hogy választják meg, ha úgy, hogy az utcákon közben a jelenlegi terror folyik, akkor nem – mondta Putyin.

12:20 Putyin azt mondja, megkérdezte a nyugati vezetőket, miért törekednek Ukrajna megosztására.

12:17 A Gazprom nem tér vissza a régi árakhoz – mondta Putyin, csak ha az ukránok nem kezdik el fizetni az adósságukat. Úgyhogy természetes, hogy a Gazprom nem ad további kedvezmény. (KÖzben a Gazprom bejelentette: ismét 400 dollárt kér Ukrajnától az oda szállított földgáz ezer köbméteréért a két hónapja érvényben lévő, kedvezményes 268,5 dollár helyett.)

12:14 Putyint arról kérdezik, hogy Jacenyuk miniszterelnök is illegitim-e? „Úgy tűnik, nem figyelnek rám” – mondta Putyin. A kereskedelmi és gazdasági kapcsolataik megvannak, de majd akkor normalizálódnak, ha megvolt az elnökválasztás.

12:10 Mi lesz Janukoviccsal? Putyin szerint nincs politikai jövője, és ezt meg is mondta neki. Szerinte, ha visszamenne Ukrajnába, megölnék.

12:07 Szépen alákérdeztek: mit tehet Oroszország a fenyegetettségben élő oroszokért?

putin4

12:06 Putyin világosan fejezi ki magát („Nézzen ide! Nézzen ide!”): nem az ukránok ellen, hanem az ukrán hadsereggel fognak harcolni, ha erre okot adnak.

12:05 Megismételte, hogy Janukovics nem adott parancsot a tömegbe lövésre.

12:04 A Krímnek, ahogy Koszovónak is, megvan a joga ahhoz, hogy elszakadjon, ha akar – mondta Vlagyimir Putyin. De azt is hozzátette, hogy nem támogatnák ezt.

12:03 Lengyelországban, Litvániában és Ukrajnában képezték ki azokat a harcosokat, akik megdöntötték Janukovicsot. „Miért kéne a krími oroszoknak kevésbé felkészültnek lenniük?”

12:01 A britek úgy szállnának szembe Oroszországgal, hogy az üzletet nem rontják közben.

11:59 Ukrajnának nincs elnöke, és nem is lehet, amíg nem lesz választás – mondta Putyin ingerülten, rászólva az újságíróra, aki kérdezte, hogy az előbb is elmondta ezt, csak nem figyelt.

11:56 „Mindig támogattam a nemzetközi törvényeket” – mondta Putyin.

És ha be is vetik a katonaságot Ukrajnában, az is megfelel a nemzetközi jognak, mert ő egy törvényesen választott vezető, és az ukrajnai oroszok védelme humanitárius misszió.

11:54 Putyintól azt kérték, hogy beszéljen arról, miről beszélt a nyugati vezetőkkel telefonon. Arról, hogy miről és hogyan beszéltek, nem beszélhet, ezek titkosak – mondja.

11:53 Putyin szerint nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de a lehetőség megvan. Mindent bevetnek, ha kell, hogy megvédjék az ukrajnai oroszokat a neonáciktól és az antiszemitáktól.

11:52 Vlagyimir Putyin: „Nem akarunk beavatkozni.”

photo_camera Sean Gallup/Getty Images

11:51 Eddig nem tett más Oroszország, mint megerősítette a bázisai védelmét. Ezért is nyomultak be a Krímbe, hogy a szélsőségesektől megvédjék – mondja Putyin.

11:50 Szerencsére még nem volt sebesülés a Krímben – mondja Putyin. „Még egy lövés sem dördült el a Krímben” – állítja.

11:49 Arról beszél, hogyan kínoztak az ukrán szélsőségesek számítástechnikusokat.

11:47 Putyin azt állítja, hogy Janukovics elnök kérte fel Oroszországot, hogy vessék be a katonaságot Kelet-Ukrajna védelmére.

11:44 Putyin szerint Janukovics megdöntése nem volt az európai normákkal összeegyeztethető. A Majdanon tüntetőkkel szimpatizál, de az új vezetésről azt mondta, hogy bűnözők vették át a hatalmat bűnözőktől.

Putyin szerint az ukrán parlament legitim, minden más (ideértve az ideiglenes elnököt), nem.

11:42 Putyin Leonyid Kucsmáig vezeti vissza az ukrán helyzetet, és Roman Abramovics orosz milliárdosnak is nekiment.

11:38 Továbbra is maszkos radikálisok járják Kijev utcáit – mondja Putyin, aki szerint a hatalom alkotmányellenes megdöntése, fegyveres hatalomátvétel történt. A szélsőségesek tombolása vezetett a kelet-ukrajnai krízishez.

putyin_cimlap_1

11:37 Putyin szerint Janukovics majdnem minden erejét elveszítette, az ellenzék minden kívánságát teljesítette (előrehozott választás, alkotmány visszaállítása), és nem adott engedélyt arra, hogy a tömegbe lőjenek a rendőrök. Annak ellenére, hogy Janukovics mindenben engedett, elűzték a hatalomból (pedig esélye sem volt az újraválasztásra), és elfoglalták a házát. Ez buta lépés volt – mondta.

11:33 Kérdéseket kap Putyin, aki leírja azokat, és később megválaszolja. A gazdasági szankciókról, a kijevi kormányhoz való hozzáállásáról, a krími katonai helyzetről kérdezik. A kérdések nagy részét az ITAR-TASZSZ teszi fel.

11:32 Putyin nem beszédet mond, hanem kérdésekre válaszol.

putin3

11:31 Újra megy az adás, megjött Putyin. (RT)

11:28 Azért nem adják Putyin beszédét, mert a Russia Today-t hackerek támadják. Néhány perce még látható volt, ahogy újságírók várják Putyint, aztán elment a kép. (Guardian)

11:25 John Kerry amerikai külügyminiszter megérkezett Kijevbe. (via)

11:23 A fegyvertelen ukrán katonák nem sokára elindulnak az orosz katonák felé, akik viszont automata gépfegyvereket szegeznek rájuk. (via)

11:19 Áprilisról a Gazprom nem küld kedvezményes áron Ukrajnának gázt – közölte Alekszej Miller, a Gazprom vezetője. (BBC via Interfax)

11:15 A csütörtöki rendkívüli EU-csúcs előtt az Európai Unió állam- és kormányfői Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel is átbeszélik az Ukrajnában kialakult helyzetet – közölte Herman Van Rompuy.

11:07 Az ukrán katonák felkészültek a támadásra a Belbek repülőtéren.

11:04 Nem sokára beszél Putyin. Update: a cikket levették a címlapról, lehet, hogy a beszéd elmarad. (RT)

11:02 Állítólag ottani idő szerint délig (itt ez 11 óra, már lejárt) kaptak haladékot az ukrán katonák a szevasztopoli repülőtéren, utána az orosz katonák lábon lövik őket.

11:00 Új nyelvtörvény lesz Ukrajnában, Turcsinov elnök nem írja alá a kisebbségek nyelvhasználatát csorbító parlamenti határozatot, és egy új, a szabadságot garantáló törvényt dolgoznak ki – közölte Hende Csaba.

10:51 Az orosz pénzügyminisztérium felfüggesztette a nemzeti tartalékalapba történő devizavásárlást a belső piacon. A minisztérium a pénzügypiacokon tapasztalt volatilitás növekedésével, az árfolyamok változékonyságával indokolta a döntést. A moszkvai tőzsde 12,7 százalékpontos gyengüléssel zárta a tegnapi kereskedési napot, délután az eurót 50,21 rubel, a dollárt 36,44 rubel árfolyamon jegyezték. Az orosz pénzügyminisztérium február 20-án kezdte meg a nyílt piacon napi 100 millió dollárt felvásárlását a nemzeti tartalékalap növelésére, és május végéig 6 milliárd dollárt tervezett beszerezni. (MTI)

10:43 A német külügyminiszter szerint nincs kilátás az ukrajnai krízis rendezésére. Ezt azután mondta, hogy beszélt az orosz külügyminiszterrel. Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta, Oroszország súlyos gazdasági szankciókkal nézhet szembe, ha ezt tovább folytatja. (CNN)

10:41 Össze-vissza beszélnek az orosz politikusok. A Kreml elhatárolódott Szergej Glazjev kijelentéseitől, amiben gazdasági szankciókkal fenyegette az USA-t. (Guardian)

10:38 Szevasztopolban várják az ukrán katonák – akik orosz katonákkal néznek farkasszemet –, hogy történjen valami.

10:35 Az ukrán parlament ratifikálta azt a megállapodást, amit még 2013 februárján kötött az EU-val, de az oroszpárti Janukovics elnök nem ratifikálta. A megállapodás szerint 610 millió eurós kölcsönt kap Ukrajna az Uniótól. (Reuters)

10:28 A Belbek repülőtéren az egyik bejáratot az ukránok, a másikat az oroszok ellenőrzik, és pattanásig feszült a helyzet. (via)

photo_camera REUTERS/David Mdzinarishvili

10:23 A Time egy hosszú cikket írt arról, hogy miért áll vesztésre Putyin a Krímben. Négy dolog van, ami ellene dolgozik:

  1. Az orosz közvélemény 73 százaléka elutasítja a beavatkozást. Ez Putyin legnépszerűtlenebb húzása.
  2. Megviseli az orosz gazdaságot. 10 százalékot zuhant a tőzsde, és egy nap alatt 60 milliárd eurót buktak, vagyis többet, mint amennyibe az egész szocsi olimpia került.
  3. Még Oroszország legszorosabb partnerei sem akarnak részt venni a konfliktusban. Kazahsztán is csak ma adott ki egy semmitmondó közleményt.
  4. Elmélyül a szakadék a Nyugat és Oroszország között.

A cikk Putyin lépése mellett sem tud sok mindent felhozni, azon kívül, hogy Oroszország most megmutathatja, hogy még mindig számít. (Illetve a Déli Áramlat is nyerhet valamennyit.)

10:13 Steven Seagal egyébként régóta Oroszország nagy barátja, sőt még a csecsen elnökkel is találkozott (aki szintén harcművész, mellesleg Putyin bábja), és ellejtett egy hagyományos csecsen táncot.

steven seagal dance

10:08 Nurszultan Nazarbajev kazah elnök azt javasolta kedden, hogy az orosz-kazah-fehérorosz vámunió országainak vezetői tartsanak mielőbb találkozót az ukrajnai helyzet ügyében. A Kreml tegnap közölte, hogy Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Nazarbajevvel és Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel, és megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak egymással. (MTI)

10:05 Az ukrán hadsereg vezetője azt mondta, mindent meg fognak tenni, ami lehetséges és ami lehetetlen, hogy elkerüljék a vérontást. Közölte, hogy az ukrán hadsereg senkire sincs veszélyben a Krímben. (CNN)

10:02 Ők azok az ukránok, akikre figyelmeztető lövést adtak le az orosz katonák szevasztopoli Belbek repülőtéren.

9:57 Putyin nem sokára beszélni fog Ukrajnáról. (via)

9:55 Steven Seagal álharcművész és külpolitikai szakértő elítélte a nyugati média hozzáállását a krízishez. (Buzzfeed)

9:50 A Kremlben Szergej Glazjev azt mondta, hogy ha Washington szankciókat vezet be Moszkvával szemben az ukrán helyzet miatt, akkor Oroszország csökkenteni fogja az amerikai gazdasági függőségét, amibe szerinte belerokkanna az amerikai pénzügyi rendszer. Glazjev szerint Oroszország teljesen leállhatna azzal, hogy dollárt használjon nemzetközi üzletekben. (BBC)

9:47 A volt oroszországi brit nagykövet, Sir Andrew Wood azt mondta, hogy az ukrán krízis gazdaságilag meggyengítheti Oroszországot. Először is – függetlenül attól, hogy beavatkozik-e a Nyugat – ronthatja az oroszországi befektetési hangulatot, másodszor pedig Oroszországnak régóta meg kéne reformálnia a jogrendszerét és a politikai rendszerét, és ha ez a krízis elhúzódik, erre kisebb esély lesz, mint valaha. (BBC)

9:43 Kazahsztán külügyminisztériuma is aggódik, bár nem nevezte meg, kiket tart felelősnek, csak arra kért mindenkit, hogy lehetőleg békés úton rendezzék a konfliktust, és tartsák be a nemzetközi jogot (ez utóbbi inkább az oroszoknak szólhatott). (via)

photo_camera REUTERS/Vasily Fedosenko

9:40 Az orosz állami hírügynökség szerint 700 ukrán katona és rendőr disszidált ma. (CNN)

9:32 Véget ért az erődemonstráló katonai gyakorlat Nyugat-Oroszországban. Ma Putyin visszarendelte a katonákat a bázisukra. (Reuters)

9:25 A szevasztopoli Belbek repülőtér katonai részét őrző, tucatnyi orosz katona figyelmeztette a fegyvertelenül felsorakozó 300 ukrán katonát, hogy ne közeledjenek, majd figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, és közölték, hogy lőni fognak rájuk, ha folytatják a menetelést. (The Guardian)

photo_camera Fotó: Baz Ratner / Reuters

9:23 Egyelőre vértelenül zajlik a krími háború. Az oroszok állítólag ultimátumot adtak két ukrán hadihajónak is, hogy adják meg magukat. Nem adták meg magukat, nem is történt semmi. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.