Nagy Vagy: Canon vagy Nikon?

életmód
2014 március 09., 16:16
comments 138

Csakis a Nikon

A Nikon, az egy fényképezőgép, a Canon meg csak egy fehérre festett Nikon. A fekete Canon pedig egy wannabe Nikon. Most lehet itt jönni pixelekkel meg fókuszsebességgel, de abban vajon hol a tradíció meg az ikonikusság, meg egyáltalán a márkahűség? A vadiúj Nikonra csak felpattintom az ezeréves 50-es 1.4-est, és húzhat az összes canonos vidékre disznóvágást fotózni.

A Nikon-Canon vitának (és nem Canon-Nikon-vita, ahogy egyesek helytelenül hívják) a világon semmi értelme, el se szabadott volna kezdődnie. A Canon az újmódi, divatficsúr, számmisztikába burkolózó jöttmentek játékszere. A Nikon meg egy fényképezőgép. Hol volt a Canon, amikor a Nikon kijött a legendás FM2-essel? F3? F4? F4s? Satöbbi? Na és már bocsánat, de

hány Canon is van a Nemzetközi Űrállomáson?

Egyetlen egy sincs. Viszont van egy csomó Nikon, és nyilván nem azért, mert ennyire hülye a NASA, ami a világ legfejlettebb űrhivatala.

Nagyítás (Antonioni!)? Nikon. Tűzvonalban (Nick Nolte!)? Nikon. Spiderman 3? Nikon. Superman visszatér? Nikon. Ebből is látszik, hogy ha egy rendező fényképezőgépet akar ábrázolni, akkor az Nikon lesz. Mert a Nikon az egy fényképezőgép. A Canon meg egy fehérre festett Nikon, csak szarabb.

Csakis a Canon

Szögezzük le az elején, hogy váltottam. Igen, volt Nikon D100, meg D200 a háztartásban, minden tudok a kiváló japán cégről. Csak elment a vonat. Amíg a Nikonnál a mindig leeső gumiborításhoz keresték a megfelelő ragasztóanyagot, addig a Canon megalkotta a világ legjobb élességállító rendszerét.

Eltelt pár év, és a Nikon rájött, hogy talán kéne fejleszteni egy saját érzékelőt a digitális gépekhez, de addigra Canon már nem csak a legjobb fényképezőgép lett, hanem megtanult videózni. Nézz körbe, mindenki Canon kamerákkal videózik.

A Nikon egy jó öreg, rojtos, szürkés micisapka,

míg a Canon egy menő full cap baseball tökfödő. Igen, nagyon jó, hogy Nikon 60 éve ugyanazt az objektívcsatlakozást használja, de ki akar 60 éves objektívet a gépére? Mert én nem. Canonra viszont bármilyet rárakhatsz a megfelelő, pár dolláros adapterrel, és működni fog!

Tudod melyik a világ legjobb képügynöksége? A GettyImages. És miket használ? Ennyi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.