A jobboldal nyert a francia helyhatósági választásokon

külföld
2014 március 30., 17:45
comments 19
  • Soha ilyen jelentős nem volt még a távolmaradás a francia helyhatósági választásokon, ami elemzők szerint az elégedetlenség jele Francois Hollande szocialista államfő politikájával.
  • Az első becslések szerint a választásra jogosultak alig 62 százalékának részvétele mellett Franciaországban a kormányzó baloldal jelentős vereséget szenvedett vasárnap a helyhatósági választások második fordulójában.
  • A jobboldali ellenzék visszahódította a hat évvel ezelőtt elvesztett települések jelentős részét, többek között Roubaix, Reims, Saint-Etienne, Limoges, Angers és Quimper városát.

A szélsőjobboldali, Kreml-barát Nemzeti Front legalább négy közepes városban adhat polgármestert. Az első fordulóban az északon elnyert Hénin-Beaumont mellett a második fordulóban a déli Fréjusben, Béziers-ben és Villers-Coterets-ben is győzni tudtak a szélsőjobboldali jelöltek.

Párizsnak most először egy nő lett a főpolgármestere: a szocialista Anne Hidalgo.

Jean-Francois Copé, a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) főtitkára szerint pártja „hatalmas győzelmet” aratott azzal, hogy visszahódította a hat évvel ezelőtt elvesztett városok jelentős részét a baloldaltól.

Ezzel egy időben Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő közölte:

„Tudomásul vettük, hogy az eredmény kiábrándító számunkra.”

Az OpinionWay közvélemény-kutatóintézet exit poll (a szavazóhelyiségekből kilépőket egyből megkérdező) felmérése szerint a jobboldal 45 százalékkal végzett az élen, a baloldal 43 százalékot ért el, míg az NF országos szinten 7 százalékot kapott. A szélsőjobboldali párt a 36 ezer településből csak 596 helységben indított jelöltet.

A baloldali kiábrándultság és a szélsőjobboldali előretörés a francia választók szociális elégedetlenségére utal. A francia sajtó ezért tényként kezeli, hogy a következő napokban a köztársasági elnök át fogja alakítani a kormányt, mielőtt a vereség miatt egymásra mutogatás kezdődne a baloldali politikusok között. Ennek jelei már a két forduló között is mutatkoztak. Az államfő várhatóan meneszti Jean-Marc Ayrault miniszterelnököt, akinek (hozzá hasonlóan) 20-25 százalék között mozog a népszerűségi mutatója. Utódjaként Manuel Valls belügyminiszter és Laurent Fabius külügyminiszter neve is felmerült.

A helyhatósági választásokon 45 millió francia és Franciaországban élő európai uniós állampolgár 36 700 önkormányzat tagjait választhatta meg a következő 6 évre. Ez volt az első alkalom Hollande két évvel ezelőtti elnökké választása óta, hogy a franciák a szavazóurnák elé vonultak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.