Orbán nem megy oda, ahol igazi kérdéseket kapna

POLITIKA
2014 április 03., 06:49
comments 127
photo_camera Orbán Viktor és az MTI tudósítója Brüsszelben. Kép: Orbán Viktor Facebook

Sorra adja az interjúkat a választás előtti hetekben Orbán Viktor. Járt például a köztévében Obersovszky Péternél, a Hír tévében, kérdezték a Békemenet szervezői a Magyar Hírlapban, a Magyar Demokratában, és az Echo tévében, és kifaggatták a Századvég vezetői a Napi Gazdaságban is.

Ezeken az interjúkon záporoztak neki a kérdések.

“Mi az, amit sikerült elvégezni? Amit harminc percben is el tud mondani”

- szegezte neki az Este műsorvezetője az m1-en.

“Miért volt fontos 2012 januárjában, hogy a Békemenet kiállt a kormány mellett, és miért lesz fontos a szombati rendezvény?”

- kérdezték a szervezők az esemény előtti napon a Magyar Hírlapban.

“Két éve kezdődött, s immár hatodszorra gyűlt össze félmilliós tömeg a Békemeneten, hogy kiálljon az ön által vezetett kormány és a 2010 után elért eredmények mellett. Hogyan értékeli, hogy ilyen sokan és ilyen tartósan nyilvánítják ki ennek fontosságát?”

- kérdezte egy másik szervező esemény után.

Miniszterelnök úr, elnézést, csak egy kérdést

Azt tehát nem lehet mondani, hogy a miniszterelnök ne osztaná meg szívesen a gondolatait a választások előtt. Az viszont feltűnő, hogy a miniszterelnök egyáltalán nem megy olyan helyre,  ahol akár a lehetősége is felmerülne annak, hogy valóban úgynevezett

kérdést

tennének fel neki.

A Hír 24 híradója múlt héten készített egy összeállítást ugyanezen felbuzdulva. Ha már rendes interjúra lehetőség sem volt, riporterük, Benyó Rita egy héten keresztül próbált legalább a nyilvános sajtóeseményeken egy kérdést feltenni a miniszterelnöknek, ez lényegében lehetetlen volt.

Idegenbeli mérleg

Olyan pedig már nagyon rég nem fordult elő, hogy Orbán kimerészkedett volna a hazai pályáról. Végigkérdeztük jó néhány magyar internetes és nyomtatott lap, tévé és rádió szerkesztőségét arról, hogy mikor ült le velük legutóbb egy interjúra Orbán, és próbálták-e azóta hasonlóra hívni.

Az Indexen az utolsó Orbán-interjú 2006 szeptemberében, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni feszült politikai helyzetben jelent meg. Ott többek között arról beszélt, nem érez felelősséget az utcai zavargásokért, és szükség van gazdasági válságkezelésre, de erre a Gyurcsány-csomag nem alkalmas. UPDATE: Ennél később, 2007-ben még készült egy interjú, amiben többek között Simicska Lajosról is beszélt egy kicsit.

Az Origón is 2006 őszén készült az utolsó interjú. Itt Pethő András valóban folyamatosan visszakérdezve faggatta többek között arról, miért nem beszéltek arról, mit kezdenének az ország gazdasági problémáival, és hogy mondhatja-e egy politikus, “az én hangomon megy egy szavazásra való felhívás, amiért engem elmarasztal majd az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt' jó napot”, ahogy azt Orbán tette. Ezután egyetlen hosszabb beszélgetés jelent meg vele az újságban, 2008-ban, amikor a chatszobában olvasók tettek fel neki kérdéseket.

A hvg.hu-n is 2006 őszén jelent meg a legutóbbi interjú, a nyomtatott hetilapban pedig 1998-ban - a hvg-re viszont Orbán haragszik, mióta 1999-ben maffiafőnöknek ábrázolták a címlapon. 1998-as a legfrissebb Magyar Narancs-interjú, ezután összesen egy mondatot válaszolt 2002-ben a lapnak.

A Népszabadságban 2004 áprilisában volt legutóbb lehetőség egy hosszabb beszélgetésre. A Figyelővel 2006 őszén beszélt utoljára, és nem adott interjút ebben a ciklusban a Heti Válasznak sem.

Az ATV-be utoljára 2010 július 23-án ment be, az Egyenes beszédbe. Az Inforádióban tavaly május 30-án járt az Arénában, a Klubrádióval 2004-ben beszélt legutóbb.

Udvarias hárítás

A megkérdezett szerkesztőségek döntő többsége sokszor próbálkozott azzal, hogy leültessék egy beszélgetésre a miniszterelnököt. Szinte egybehangzó tapasztalat, hogy nem egyértelmű elutasítással, inkább udvarias kitéréssel találkoznak.

“Egyelőre nem aktuális”

- ez például egy gyakori válasz a stáb részéről. Az ATV most is várja, hogy Orbán megjelenjen a szombati “miniszterelnöki vitán”.

A miniszterelnok.hu-n végig lehet nézni, milyen interjúkat adott a magyar médiának Orbán - az állami és a legszorosabb baráti médián kívül jellemzően önkormányzati megyei lapokkal állt szóba.

Természetesen mi is megkerestük egy interjúkéréssel Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnököt, a megkeresésre nem is válaszolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.