Oroszország elengedte Észak-Korea tartozásának 90 százalékát

külföld
2014 április 20., 12:38
comments 19

Oroszország elengedte Észak-Koreának majdnem 10 milliárd dollár adósság megtérítését. Ez Észak-Korea szovjet időkből visszamaradt adósságának 90 százaléka.

Az ügylet várhatóan elősegíti, hogy gázvezeték épülhessen Észak-Korea területén át Oroszországból Dél-Koreába – írja a Reuters.

photo_camera Nagy az öröm Kim Dzsongunéknál (Fotó: KCNA / Reuters)

Az orosz parlament alsóháza a hét végén törvénybe iktatta azt a 2012-es megállapodást, ami szerint az egyezményben rögzített, 2012. szeptember 17-én fennálló 10,96 milliárd dollárnyi adósságból az észak-koreai állam csak 1,09 milliárd dollárt tartozik törleszteni húsz év alatt, félévente egyenlő részletekben. Az ENSZ utolsó statisztikája szerint Észak-Korea GDP-je 12,4 milliárd dollár volt 2011-ben.

A 20 év alatt törlesztendő több mint 1 milliárd dollárból az orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekenombank kezelésében közös gazdasági programokat finanszíroznak majd, és ezek között lesz egy orosz-dél-koreai földgázvezeték és egy szintén Dél-Koreában végződő vasútvonal – mondta az orosz pénzügyminiszter-helyettes, Szergej Sztorcsak.

A Gazprom tervei között régóta szerepel a gázvezeték, amin évente 10 milliárd m³ földgázt juttatna Észak-Koreán át Dél-Koreába. Ezzel csökkentenék a gázipar függőségét az európai importtól. Az orosz földgáztermelés majdnem 30 százaléka jut exportra, és a kivitel közel 80 százaléka Európába kerül. Ez utóbbi az EU földgázszükségletének kb. a negyedét, az EU-országok földgázimportjának a 35 százalékát teszi ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.