Na vajon mit felejtett el betiltani a világ leggonoszabb kormánya?

külföld
2014 április 24., 21:03
comments 39

A világ legvisszataszítóbb diktatúrájában sem gondolhatnak mindenre.

Több internetes bejegyzés is tanúskodik arról, hogy Észak-Koreában egyszerűen nincs szabályozva a marihuánafogyasztás -és forgalmazás kérdése.

Múlt héten egy 29 éves angol szabadúszó újságíró írt arról a blogján, hogy mennyire simán vásárolt egy nagy zacskó füvet vidéken. Majd ezt teljesen zavartalanul szívhatta éttermekben, emlékműveknél, közparkokban is. Darmon Richter jelenleg Bulgáriában él, és mint írja, idegenvezetője is azt mondta, hogy mindez teljesen legális.

photo_camera A zacskó helyben vásárolt fű via Darmon Richter

Persze az, hogy egy a turisták megtehetik, még nem kéne hogy azt jelentse, hogy az észak-koreai lakosok is. Sőt. De disszidensek beszámolói alapján a fűfogyasztás tényleg nincsen szabályozva az országban. Egy 2010-es jelentés szerint, ami észak-koreai forrásokból dolgozott, a rezsim nem is tekinti kábítószernek a marihuánát.

A Huffington Postnak megszólaló szakértők szerint a marihuána sokfelé szabadon nő az országban, és kormányzati ügynökségek van, hogy külföldre is adnak el belőle, hogy így szerezzenek devizát.

Shirley Lee, a New Focus International nevű, disszidenseknek segítő honlap szerkesztője szerint az országban sem stigma, se olyan fétis nem kapcsolódik a fűhöz, mint Nyugaton. Ezért lehet, hogy senki nem foglalkozott még a betiltásával.

Akik használják, azok főleg gyógyszerként. Különösen népszerű a szegényebb emberek között, akik egy nehéz munkanap után gyakran szívnak közösen füvet. Erről már a Vice riportere, Ben Tool mesélt, észak-koreai források alapján.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy nagyon keveset tudni a rezsim igazságszolgáltatásának működéséről, és hivatalos statisztikák sincsenek arról, hogy milyen ügyben, milyen eljárások indulnak. Csak ezekre a történetekre alapozva lehet azt gondolni, hogy a diktatúrát nem különösebben foglalkoztatja a fű kérdése. (via Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.