40 milliárdot bukhatunk, a norvégok Lázár miatt nem adnak pénzt Magyarországnak

POLITIKA
2014 május 09., 10:00
comments 264
  • Nem küldenek egyelőre több pénzt a Norvég Alapba. 
  • Ennek nem a Lázár János által írt levelekhez van köze, hanem az NFÜ megszüntetéséhez.
  • A magyar civilek támogatását viszont kormánytól független alapítvány ellenőrzi, ők kapnak továbbra is pénzt. 

Felfüggeszti Norvégia, Lichtenstein és Izland a Magyarországnak juttatott támogatások kifizetését.

Ennek oka, hogy a magyar kormány az alapok lebonyolításáért és monitorozásáért felelős ún. Nemzeti Kapcsolattartót a központi államigazgatáson kívülre helyezte. Ez a megkötött egyezmények megszegése.

- írják a norvég követség honlapján elérhető közleményükben. Azaz a lépés mögött az áll, hogy a magyar kormány 2013 végén megszüntette a támogatási pénzek felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hatásköreit különböző minisztériumok között dobta szét, a felügyeletük pedig a Lázár János vezette államtitkárság alá kerültek.

Az északi országok 15 kevésbé fejlett uniós államot támogatnak egy, az Európai Unióval kötött megállapodás keretében. Magyarország az alapok egyik legnagyobb kedvezményezettje volt, a  jelenlegi, 2009 és 2014 közötti időszakban 153,3 millió euró, azaz mintegy 40 milliárd forint lehívására voltunk jogosultak.

Mindebből eddig csaknem 12 millió euró kifizetése történt meg.

"A Magyarország által tett lépések elfogadhatatlanok. Sajnos, a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely megfelel a Magyarország által megkötött egyezményeknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen ügy rendeződéséig a kifizetéseket felfüggesztjük”

– mondta Vidar Helgesen, a norvég kormány EGT- és EU-ügyekért felelős minisztere.

Mint írják, a 2014. január 1-jével a magyar kormány az EGT és Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át.

Azaz a program január óta transzparens felelős nélkül maradt, ez pedig nem tetszett a norvégoknak. Úgy tudjuk, már év eleje óta akadoztak a kifizetések, de a hivatalos felfüggesztést csak most jelentették be.

Mindez nem érinti a Norvég Civil Alap támogatását élvező magyar civil szervezeteket. Mivel az ő támogatásukról egy a kormánytól független konzorcium döntött, az oda érkező összegek továbbra is zavartalanul érkeznek majd.

A civileknek szánt pénz eleve csak kisebb szelete a norvégoktól érkező támogatásnak.

A komolyabb összegeket környezetvédelmi beruházásokra, kutatás-fejlesztésre és a hátrányos helyzetű csoportok integrációjára szánják. Ezeket felügyelte korábban az NFÜ.

Lázár János az utóbbi hetekben több támadást is intézett a norvégoktól érkező civil pénzek ellen, azt kifogásolva, hogy a pénzek sorsáról döntő, nyílt pályázaton kiválasztott Ökotárs Alapítvány szakmai működése és függetlensége megkérdőjelezhető.  Ezeket a vádakat a norvég külügyminiszter határozottan visszautasította, az Ökotárs Alapítvány pedig nyílt levélben jelezte, hogy amikor nem a norvég pénzek elosztásáról van szó, akkor a kormány kifejezetten szívesen veszi igénybe szolgálgatásaikat.

Mostani közleményükből is az derül ki, hogy a magyar államnak érkező pénzek felfüggesztésének nincs köze Lázár és Helgesen közötti levélváltáshoz, sem a civilek ügyéhez. A gondot az okozta, hogy január óta nem volt világos, átlátható gazdája a nagyobb támogatási összegnek, amit a kormány felügyelt.

A miniszter bízik benne, hogy Magyarország ezzel nem veszíti el végleg a támogatási pénzeket:

„Amennyiben a magyar kormány hajlandóságot mutat arra, hogy megoldást találjunk, a felfüggesztésnek nem lesznek jelentős következményei a programok és projektek magyarországi lebonyolítására nézve"

- mondta Helgesen a közlemény szerint.

A múlt héten derült ki, hogy a Lázár János által felállított új intézményi rendszer miatt egyelőre az Európai Unió sem fizet ki számlákat Magyarországnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.