Kibújt a szög Putyin zsákjából, szó sincs megbékélésről Ukrajnában

külföld
2014 május 09., 11:11

Eleve fenntartásokkal fogadtuk szerdán Vlagyimir Putyin bejelentését arról, hogy megkérte a donyecki szakadárokat

mégse tartsanak "népszavazást" május 11-én a régió elszakadásáról.

Putyin nyilatkozatát visszafogott örömmel fogadta a világ, mert arra következtettek belőle, hogy Putyin békülni készül.

Hát nem.

Egy nappal később az ukrajnai szeparatista csoportok fővezére, a saját maga által kikiáltott Donyecki Népköztársaság saját maga által kinevezett vezetője, Gyenisz Pusilin bejelentette, hogy a népszavazást márpedig megtartják.

Ezt a sajtótájékoztatón jelen lévő társai vastapssal fogadták.

Vagyis Putyin valószínűleg elve kettős játékot játszott. Nem kizárt ugyan, hogy a szakadár csoportok néhány döntésüket önállóan hozzák, de mert létük erősen függ az ukrán határon felsorakozott orosz hadsereg jelenlététől, aligha döntenének bármiben a teljhatalmú orosz elnökkel szemben.

UPDATE 15:08: Putyin amúgy szerdán azt is állította, hogy visszarendelte az ukrán határról az odavezényelt többtízezres orosz haderőt. Hát, a NATO főtitkára szerint még ennek a visszavonulásnak sincs az ég világon semmilyen jele.

Most mégis úgy tűnhet, mintha az ukrajnai oroszok Putyintól teljesen függetlenül döntenének sorsukról, az orosz elnök pedig nem saját szándékából, hanem az ő határozott kérésükre lesz majd kénytelen beavatkozni, amikor majd be kell avatkozni. Pláne, hogy még a Krím megszállása előtt törvényt fogadtatott el az orosz parlamenttel arról, hogy fegyveresen beavatkozhasson a határon túli oroszok védelmében, ha azok ezt kérik. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.