[svg src="http://static.444.hu/img/stadionok/stadionok.svg?v=2"]

Harmadosztályú csapatok stadionjaira megy egymilliárd

sport
2014 május 12., 14:46
comments 36

Olyan ritkán írunk a magyar futball másodosztályáról, pedig nagy dolgok dőltek el a hétvégén. Szinte százszázalék, hogy kiesik a harmadosztályba a Tatabánya és a Kozármisleny. Az egy dolog, hogy nem tudtam, hogy a Tatabánya edzője a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bozsik Péter. De az már a múltkori térképünkből kiderült, hogy ez a két csapat is kap csinos stadionokat, 400-400 millióból. Amikor tavaly év végén a kormány döntött a nagy pénzszórásról, még másodosztályú csapatok voltak. Mire befejezik a munkát, harmadosztályú rangadók lehetnek a felújított stadionokban.

A Tatabánya hétvégi meccsén 100 néző volt a legendás Grosics Gyula Stadionban. A Kozármisleny az előző fordulóban játszott otthon, szintén száz néző előtt.

Íme, az idei hazai meccsek:

Kozármisleny

photo_camera Fotó: Kozármisleny FC/Facebook

március 1., 17. forduló Kozármisleny-Ceglédi VSE 2-3, 200 néző

március 16., 19. forduló, Kozármisleny-Balmazújváros 1-1, 200 néző

március 29., 21. forduló, Kozármisleny-Szolnoki MÁV 2-1, 150 néző

április 12., 23. forduló, Kozármisleny-Kisvárda 3-1, 150 néző

május 2., 26. forduló Kozármisleny-Ajka 0-1, 100 néző

A kozármislenyi stadion 2014-es átlagos nézőszáma:

160.

Tatabánya

Kép: fctatabanya.hu

mácius 14., 19. forduló, Tatabánya FC-Siófok 0-1, 100 néző

március 29., 21. forduló, Tatabánya-Kisvárda 1-1, 100 néző

április 12., 23. forduló, Tatabánya-SZTK-Erima 3-2, 250 néző

április 26., 25. forduló Tatabánya-Kozármisleny 0-0, 800 néző

május 10., 28. forduló Tatabánya-Ajka 2-3, 100 néző

A tatabányai stadion 2014-es átlagos nézőszáma:

270.

Láttunk már csodát, és ez mégiscsak a magyar foci, de talán kijelenthető, hogy a kiesés nem kifejezetten segíti a lelátók feltöltését. Bár néhány új szék biztosan számít. (A nézőszámokat a kormányfő kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak a beszámolóiból összegeztük.)

Ha megye I-esek lennénk, vagy NB III-asok, nyilván nem merültünk volna fel - nyilatkozta Feleki Attila, a Kozármisleny klubtulajdonosa még februárban, másodosztályú klub vezetőjeként a 400 milliós állami támogatásról. A beszélgetésből kiderül, hogy miután megszületett a döntés a majd félmilliárdos kormányzati támogatásról, akkor kezdték el tervezni az új stadiont. 2015 tavaszra lenne kész. Kezdeményezték, hogy a stadionépítéseknél megszokott módon kiemelt projekt legyen, vagyis a szakhatósági engedélyek intézése soron kívül történjen.

A legutóbbi fordulóban a másodosztály átlagnézőszáma nem érte el az ezret sem (pontosan 900 volt), pedig a két nagy táborral rendelkező csapat, a Nyíregyháza és a Zalaegerszeg is otthon játszott. Majdnem minden másodosztályú csapat kapott stadionfelújításra pénzt, az is, amelyik a Kozármisleny és a Tatabánya mellett harmadikként kihullik a harmadosztályba. Erre most a legnagyobb esélye a Kisvárdának és a Ceglédnek van. Kisvárdán viszonylag sokan járnak meccsre, a két legutóbbi hazai bajnokin 1100-an voltak kint. A stadionjuk felújítására 120 milliót ítéltek meg. A Cegléd 400 milliót kap ugyanebből a keretből. A legutóbbi hazai bajnokijukon 400 néző volt.

Így a kormány legkevesebb 920 millióval, de lehet, hogy 1,2 milliárd forinttal támogatja majd harmadosztályú csapatok stadionjának csinosítását.

Reméljük azoknak is jut majd egy újabb körben, akik most jutnak fel majd a harmadosztályból a második vonalba. Addig is, nem marad szép stadion nélkül a másodosztály sem. A többi csapat is építi, szépíti az otthonát, és ide esik majd ki az első osztályból a Kaposvár (a stadionjuk felújítására 800 milliót ad a kormány) és valószínűleg a Mezőkövesd (összesen 620 millió a stadionra).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.