Az ukrán oligarchák már a szó hagyományos, csákmátéi, abaamádéi értelmében azok

külföld
2014 május 18., 06:44
comments 29
photo_camera Itt még csak azért dobálják a levegőbe, mert bajnok lett a Sahtar.
AFP PHOTO / ALEXANDER KHUDOTEPLY

Bár egyelőre úgy tűnik, Vlagyimir Putyin feladta, de legalábbis szünetelteti Ukrajna feldarabolására szőtt tervét, az események a kijevi vezetés szempontjából nem túl kedvező fordulatot vettek. A szakadárok május 11-i népszavazása látszólag nem hatotta meg a moszkvai vezetést, amely most éppen támogatja a május 25-re tervezett elnökválasztás lebonyolítását, ez még nem jelenti azt, hogy Ukrajna éppen nem szakad darabokra.

Darabokra szakad, csak másként.

Éppen az ország leggazdagabjai szakítják szét.

Pénteken már írtunk róla, hogy a donyecki Mariupolban az ország legnagyobb oligarchája, Rinat Ahmetov (ukrán acélipar, Sahtar Donyeck) acélgyári munkásai üzték el a helyi orosz szakadárokat - és párhuzamosan az ukrán államhatalmat képviselő rendőrséget is. Azóta a városban és környékén Ahmetov melósai járőröznek fegyverrel, egyenruhában.

A nem oly távoli Dnyipropetrovszkban szintén a helyi erős ember, a bankár Igor Kolomojszki vette kezébe a dolgokat, ő 1500 dollárt ajánlott minden elkobzott fegyverért, a "terroristákért" pedig tízezret.

Dnyipropetrovszkban a "terroristák" amúgy az ukránpártiak, vagyis az ország oligarchái nem ideológiai alapon szálltak be a rendteremtésbe. Bárkit szívesen elkergetnek a városaikból.

Ez pedig akkor is aggasztó, ha amúgy Ahmetov a héten kiállt az egységes Ukrajna mellett. Az hagyján, hogy ő eredetileg az elkergetett Viktor Janukovics egyik fő támogatója volt. Igazán attól aggasztó a dolog, hogy az ukrán állammal szemben ő képes volt ütőképes haderőt felállítani saját munkásaiból, vagyis bizonyította, hogy szükség esetén meg tudja szervezni gazdasági hátországa fegyveres védelmét.

Ez pedig jobb esetben is annyit jelent, hogy

megkerülhetetlen tényező Ukrajnában.

Rosszabb esetben pedig azt, hogy ha úgy alakulnának a dolgok, ő még orosz segítség nélkül is képes lenne elszakítani a donyecki régiót Ukrajnától. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.