A Kehi vizsgálja a Norvég Alapot

POLITIKA
2014 május 21., 08:24
comments 57

A Miniszterelnökség felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint

a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

A magyar kormány álláspontja szerint sem a finanszírozást nyújtó donor országoknak (Norvégia, Izland, Liechtenstein), sem a hazai kormánynak, sem a támogatottaknak nem érdeke, hogy a rendszerről ne alakuljon ki tiszta kép a következő pár hónapban.

photo_camera Csepreghy Nándor

A teljes körű vizsgálat várhatóan 3 hónapot vesz igénybe, majd ezt követően kiderül, hogy az említett gyanú beigazolódik-e. A Kehi-vizsgálatot bemutatják a norvég kormánynak is azért, hogy a legvilágosabb kép alakuljon ki arról, hogy az alap forrásait valóban a meghatározott célokra felhasználták-e fel. Csepreghy Nándor szerint ha a magyar kormány gyanúja igazolódik, akkor az megadja annak a jogalapját, hogy az egész rendszert újratárgyalják a donor országok és Magyarország között.

Norvégia budapesti nagykövetségének honlapján május elején írták, hogy Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. Kifogásolták, hogy 2014. január 1-től a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával, a monitorozással kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át, amit a megkötött egyezmények megszegésének neveztek.

Csepreghy Nándor akkor azt mondta, hogy a magyar fél azt kéri, a felfüggesztést a döntéshozó terjessze ki arra a három alapra is, amik civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósítanak. Most ez a forrás Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkezik, ami Cspereghy szerint a felszínen ugyan civilnek tűnik, de látszik, hogy az alapítvány az LMP szatellit szervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil.

A magyar fél azt kéri, tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját, a megbeszélések folynak, szakértői egyeztetések már voltak és lesznek a következő hetekben is, egy-másfél hónap alatt végére lehet jutni az ügynek – mondta Csepreghy.

A civil szférát Lázár Jánosék egy hete támadták be, amikor Csepreghy kijelentette:

A legfontosabb cél, hogy Magyarországon csak állami szervezetek lássanak el olyan feladatokat, amelyek források kezelésével járnak.

Cikkeink a témában, a történet pár hete kezdődött.

Ez pedig egy remek cikk arról, mit írt üzent hazafelé, és mit nem a norvégoknak Lázár János.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.