Rogán eladta a Párizsi Udvart

Budapest
2014 május 21., 09:35
comments 13

Értékesítette az V. kerületi Párizsi Udvart a kerületi önkormányzat, a vonatkozó szerződést ma írta alá Rogán Antal polgármester a tulajdonos által meghatalmazott Mellow Mood Group ügyvezető igazgatóival Budapesten. Az eladásról zárt ajtók mögött döntöttek május 8-án.

A korábban üzleti funkciókkal, lakásokkal, műtermekkel működő ingatlan műemléki – a szerkezetét is érintő – felújítási költségei meghaladták az önkormányzat anyagi lehetőségeit, és biztosak voltak abban, hogy a következő években sem tudnak több milliárd forint uniós forrást bevonni a fejlesztésbe – mondta a szerződéskötés előtt Rogán Antal, aki szerint a nyílt, több fordulós nemzetközi pályázatból kettő eredménytelenül zárult, és ugyan egyszer eljutottak a szerződéskötésig, el kellett állni az üzlettől.

A polgármester a Mellow Mood csoportot garanciának nevezte arra nézve, hogy

„a régi ékszerdoboz nem megy veszendőbe”.

És nem áll több évig üresen, hanem egy fontos és színvonalas budapesti ingatlanfejlesztés valósul meg. A fejlesztők egyik legszínvonalasabb munkája a szintén belvárosi Klotild Palota, és ez Rogán szerint szavatolja, hogy a Párizsi Udvar esetében is minőségre lehet számítani.

photo_camera Fotó: Aktron / Wikimedia Commons

A fejlesztők befektetőt vontak be az ingatlan megvételébe, a fejlesztést és az üzemeltetést pedig maguk vállalják. A szerződés felújítási garanciákat is rögzít, két éven belül engedélyes terveket kell letenni, 7 éven belül pedig be kell fejezni a fejlesztést. Az épület átadásakor értékleltár készült, és rendelkezésre állnak az értékmegőrzésre vonatkozó műemléki előírások.

A Párizsi Udvart 2,1 milliárd forintért vásárolták meg, az önkormányzat a befolyt összeget – pályázati forrásokkal kiegészítve – visszaforgatja a környék társasházainak homlokzati felújítására. Zuhair Awad, a Mellow Mood Group egyik tulajdonosa, ügyvezetője arról beszélt: eredeti állapotában szeretné újra látni az épületet, amihez 1980 óta nem nyúltak hozzá. Az épületben vendéglátóhelyeket, konferenciahelyszínt és ötcsillagos apartman hotelt szeretnének létrehozni, már keresik a tervezőket. Amellett, hogy új turisztikai központ épül, a beruházás új munkahelyeket fog teremteni, és elsősorban magyar alapanyagokat fognak felhasználni – ígérték.

Sameer Hamdan, a cégcsoport másik tulajdonosa és ügyvezetője arról beszélt: 1986 óta vannak Magyarországon, 1997 óta fejlesztenek ingatlanokat. Szerinte a turisták Budapestet a kis Párizsnak tartják, és bízik abban, hogy a megújult udvarban is élvezik majd ennek szépségét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.