Jótanács kezdő kisvállalkozóknak: ha síboltot nyitsz, ügyesen válassz helyszínt

gazdaság
2014 május 27., 17:07
comments 12

Abdelkader Baba a feltörekvő kisvállalkozó mintapéldánya is lehetne:

Felmérte a piaci környezetet

Harminc éve szemet szúrt neki, hogy szülőhelyén, a nigeri Agadezben nincs egy darab síbolt sem.

Mondjuk ennek jó oka volt. Ha más nem, hát az, hogy Agadezben gyakrabban van 45 fok, mint akár csak eső is. A városka Niger közepén, a világ legnagyobb sivatagának a határán fekszik.

Kitartó

Nem állíthatjuk, hogy a vállalkozása virágzó volna. Az utolsó vevő 2007-ben tért be a boltba - hogy ő egyáltalán miért, arról kicsit később -, azóta még ő maga se nyúlt a lécekhez.

A boltot ennek ellenére sem zárta be, ahogy annak ellenére sem, hogy Nigerben éppenséggel nem dübörög a turizmus, amire alapozta a sikerét. Valamiért a turisták nem árasztják el azokat az országokat, ahol viszonylag gyakoriak az emberrablások és a random mészárlások.

Van fantáziája

Visszatérve az alapproblémára - arra, hogy mi a fenéért nyit valaki egyáltalán síboltot a világ legforróbb vidékén -, Babának erre is volt megoldása. Amíg még voltak, a turistákat a sivatagi homokdűnékre vitte.

"Hajnali hat előtt kellett felmásznunk a dombokra, mert utána már elviselhetetlen volt a hőség" - magyarázta a sivatagi sielés nehézségeit. A szolgáltatásait amúgy angolok, ausztrálok, svédek, természetesen japánok és még szlovákok is igénybe vették. Már amíg voltak turisták Nigerben. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.