Nem kell ellenzékinek lenned, hogy véged legyen

publicisztika
2014 június 03., 07:34
comments 614

Sáling Gergőt azért rúgták ki, mert idegesítette a hatalmon lévő politikusokat az Origo néhány cikke. Ez tény. Az Origonál dolgozók régóta látják, hogy a politikusok panaszkodnak a lap és a kiadó irányítóinál. Sálingot novemberben nevezték ki főszerkesztőnek, a médiafogyasztási szokások nem azóta változtak meg.

Az Origo nemrégiben pert nyert a Miniszterelnökség ellen. Arra kötelezte a bíróság a Miniszterelnökséget, hogy árulja el, Lázár János milyen utazásra költötte az adófizetők pénzét.

Egy győztes perből sztori lett, a hírt átvette a többi újság, Lázár János magyarázkodni kényszerült. Ezt nevezik az újságírás esetében sikernek. Sikerült jogsértésen – ebben az esetben közérdekű adatok eltitkolásán – kapni egy politikust. Az újságok ezért vannak, hogy figyeljenek.

Az Origo sosem uszított a kormány ellen. Az Origo egyik legfontosabb hagyománya éppen a kiegyensúlyozottság volt, ami odáig ment, hogy publicisztikákat is alig közöltek, a nagy magyar lapok közül a legszikárabb, leginkább tényekre koncentráló termék volt. Ez kemény üzenet a kormány részéről mindenkinek: nem kell ellenzékinek lenni ahhoz, hogy véged legyen.

Az újság végét egy olyan cikk hozta el, ahol bírósági ítélet igazolja, hogy a lapnak igaza volt a konkrét ügy feszegetésekor, ennél tisztább helyzetet nehéz volna elképzelni. Az újság végét hozta el, mert az Origo innentől kezdve nem lesz olyan mint eddig volt, nem lesz hírlap többé. Ahol nem lehet írni a hatalom viselt dolgairól, ott nem lehet újságot írni. A hazug, képmutató, fogyasztói szokások megváltozásáról kiadott közelmény is arra utal, hogy szórakoztató tartalmak következnek, magazinná alakul az Origo, nem lesz többé hírlap.

A kormány aljasul kihasználja a válságot. Állami hirdetésekkel tartja életben a propaganda-gépezetként működő, újságra alig hasonlító saját sajtóját, míg a maradékot adminisztratív eszközökkel és zsarolással igyekszik megszüntetni. Ahhoz, hogy a Deutsche Telekom, az Origo kiadója kirúgja Sálingot, nyilván kellett az ott ülő menedzserek együttműködése is. Hogy elhiggyék, tényleg néhány (egyébként igazságot tartalmazó cikk miatt) majd a kormány elveszi a T-csoport mobiltelefonjaitól a frekvenciát, majd felemeli a válságadót, majd lesz valami csúnya bosszú.

A kormány agresszivitása teljesen feleslegesnek tűnik. Az elmúlt két hónapban két választást nyertek meg igen nagy fölénnyel, 2018-ig hatalmuk túl is van biztosítva. Persze újságok és kiadók nyomorgatása egy kiélezett választási helyzetben is aljasság volna, csak így a motiváció nem a túlélésért vívott küzdelem, hanem puszta gonoszság. Diktatúrák tempója, nem demokráciáké.

A legsúlyosabb következménye ennek az, hogy az ilyen húzások korrumpálnak mindenkit. A zsarolásnak engedő vezetőket a T csoportnál; az újságírókat, akiknek tovább kell vinniük a lapot; és a máshol dolgozó újságírókat, akiknek szintén szólt az üzenet: a kormány számára kellemetlen cikket írni tilos.

A túlélésért vergődve nem lehet értelmes dolgokkal foglalkozni. Szemlesütve, óvatoskodva, dúlfa-fúlva, önmagunktól undorodva nem lehet sehova se jutni. Az ilyen húzás ezért mindenkit aljasít.

A 444 szerkesztősége kiáll a független magyar sajtó, a most egzisztenciálisan is nehéz helyzetbe jutó origós kollégáink, barátaink mellett. Erre buzdítjuk a magyar sajtópiac többi szereplőjét is. Sáling Gergő kirúgatásával Magyarország még közelebb került a kilencvenes évek Romániájához és Szlovákiájához, és a világ azon részéhez, ahol már nincs igazság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.