Szerda délután eldőlt, az Origo főszerkesztő-helyettese, a Lázár János utazásairól szóló cikksorozat szerzője, Pethő András is otthagyja a lapot. Pethő 2009-ben és 2012-ben is Soma-díjat nyert oknyomozó munkájáért.

petho

Einhell barkács termékek raktárról

Pethő azt mondta, azért távozik, mert nem ért egyet Sáling Gergő főszerkesztő kirúgásával, és nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi szakmai munka folytatódni tud.

A Lázár utazási költségeiről szóló cikk után (melynek adataihoz peres úton, bírósági döntés után sikerült hozzájutni), Lázár azt nyilatkozta:

„Mindenképpen szeretnék Pethő Andrásnak, az origo.hu újságírójának legalább a mai napon egy kis élvezetet szerezni, ezért a megnevezett utak során felhasznált két millió forintot rögvest az állami költségvetés rendelkezésére bocsátom.”

Pethő 2002-ben kezdett az Origónál, de dolgozott közben a BBC magyar adásánál is, és volt ösztöndíjas az Egyesült Államokban, ahol nyolc hónapot a Washington Postnál dolgozott.

Sáling elbocsátása óta távozott az Origo Zrt–től György Péter alapító is, és további távozások is várhatóak a szerkesztőségből.

(A szerző évekkel ezelőtt dolgozott az Origónál, egyik főnöke Pethő András volt.)

További cikkeink

Uralkodj magadon!