Éhezők nélkül nyílt meg a Hunger King, a pénzosztó gyorsétterem

KULTÚRA
2014 június 11., 20:33

Tegnap valósággal felzabálta a magyar internetet a finn pop-up étterem, a Hunger King híre. A cél, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi hajléktalan emberek helyzetére, illetve a magyarországi hajléktalan-törvényekre.

Ingyen pénz

Már a bejárat előtt választhatsz, hogy

a gazdagok, vagy szegények sorába állsz.

photo_camera Vörös szőnyeg jár a rich oldalnak.

A performansz abból áll, hogy az előre regisztrált ""szegények"" és önkéntesek kivárják a háromórás sort, majd egy burgeres dobozban ipari húspogácsa helyett 3400 forintot találnak, ami a napi minimálbér összegének felel meg Magyarországon.

photo_camera Itt nem kapsz krumplit :(

Az Éhség Király egyben fricska is a magyar kormánynak, meg a botrányos hajléktalan-törvényeket megalkotó politikusoknak. A menük nevei és az étterem szórólapja is hordoznak némi átvitt értelmet.

photo_camera Ki az a?

Lázár János biztosan szomorkodik kicsit megint, a norvégok után most még egy skandináv népet kapott a nyakába, akik ráadásul a róla elnevezett utcában telepedtek le.

#pezsgő #limuzin #luxy

Maga a helyszín korábban showroom-ként működött, most csak kicsit átalakították. Az épület pedig közvetlenül a Louis Vuitton és az Operaház szomszédságában áll, a Hajós utcában.

A megnyitóra összegyűlt tömeg főként szorgos médiamunkásokból és kutyát sétáltató bámészkodókból állt, a legkevesebben viszont egyértelműen a hajléktalanok voltak.

A szegényebb rétegek bevonzásában pedig valószínűleg az sem segít, hogy az étterem bejáratánál és kirakatán lévő szövegek angolul vannak.

photo_camera Boldogság.

A megnyitóra érkezőket természetesen rengeteg pezsgővel fogadták a szervezők, az este fénypontja pedig a (nyilván) félórás késéssel és (nyilván) limuzinnal érkező Jani Leinonen volt, az alkotó.

photo_camera Ők a ""gazdagok"".

A finnek a nyár végéig bérelték ki a helyet, maga az étterem viszont csak három hétig fog működni. Utána egy attól teljesen független projektbe vágnak bele, de hogy mibe, azt még titkolják.

Hogy miként fog szuperálni az étterem, és hány hajléktalan jut majd pénzhez, az kérdéses, Leinonen egyelőre az újságíróknak csak azzal tudott dicsekedni, hogy a Hunger King weboldalára már húszezren kattintottak az első nap. A honlapon egyébként előre megírt üzeneteket is lehet twítelni a kormánynak.

Készítette vörösi, koborandi, bnczbarbara.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.