Álomvébé 2014

futball
2014 június 12., 02:04
comments 17

Egy világbajnokságon szükségszerűen vannak sikerek és kudarcok, bukások és megdicsőülések - kivéve, ha Brazíliában rendezik, ahol süt a nap, finom a tengerparti homok, és minden ember olyan szép, hogy vitrinben kellene mutogatni. És nincsenek szegények sem! Összeállítás arról, hogy milyen lenne, ha az összes résztvevő minden vad reménye és álma teljesülne.

És itt van az egész fordítottja, a Rémálomvébé 2014.

A CSOPORT

Brazília

Világbajnoki cím, 1950 szellemének kiirtása, ráadásul szép játékkal. Scolari Vittorio Pozzo után a második szövetségi kapitány lesz, aki két vébét képes nyerni, a gólkirályi címmel záró Neymar pedig Pelé, Garrincha és Zico mellé kerül a nemzeti futballpanteonban. A hatodik világbajnoki cím az ország valamennyi társadalmi és gazdasági problémáját megszünteti.

Horvátország

Már a csoportmeccseken kiderül, amiről csak néhány szakértő mert eddig suttogni: a Rakitic-Modric középpályánál tényleg nincs jobb a másik 31 csapatban. A 98-as bravúrt megismételve a csapat az elődöntőig menetel, és most csak balszerencsével kapnak ki a későbbi győztestől.

Kamerun

Az utóbbi vébék bénázása után sikerül bebizonyítani, hogy mégiscsak ők Afrika legjobb csapata, Eto’o pedig 33 évesen is a kontinens legjobb csatára. Az aggastyán a vébé legfiatalabb játékosával, az alig 18 éves Fabrice Olingával párban ontja a gólokat, és 1990 után megint sikerül eljutniuk a negyeddöntőig.

Mexikó

Végre megtörik az átok, és a mindig megbízható és szimpatikus csapat, amely az utöbbi öt vébén mindig túljutott a csoportkörön, aztán kiesett a negyeddöntőben - többször borzasztó balszerencsével - most ha szerencsésen is, de bejut a legjobb nyolc közé.

B CSOPORT

Ausztrália

A halálcsoportban, ahol a másik három csapat már hónapok óta egymás ellen készül, a surranópályán előre tör az európai kiscsapatokban keményedett játékosokból álló fiatal ausztrál válogatott, és a körbeveréseknek és saját erőfeszítésüknek köszönhetően bejutnak a legjobb 16 közé. Ahol a házigazdák ellen is tisztességesen helyt állnak, aminek jutalmául a hosszabbítás után a hazai közönség is megtapsolja teljesítményüket. Az ausztrál szurkolók életörömükkel és mértéktelen alkoholizmusukkal pedig az egész futballszerető világ kedvenceivé válnak.

Chile

Döntetlen a spanyolokkal, győzelem a hollandok ellen és már meg is van a továbbjutás. Alexis Sánchez és Vidal megállíthatatlanok, és az egész csapat szimpatikus, hajtós, támadó, soha nem spekuláló focival hívja fel magára a figyelmet. Az elődöntő csak egy elvesztett tizenegyespárbajon múlik majd, de a 33 bányász így is büszke lehet.

Hollandia

Van Gaal fundamentalizmusának köszönhetően sikerül 2010 szörnyű emlékét és Van Bommel aljas játékát feledtetni. A fiatal keret visszatér a holland futballt a világ kedvencévé tevő értékekhez, és ez újra elődöntőt eredményez. Ha ott sikerül nyerni, minden lehet, mert az biztos, hogy negyedszer nem lesznek ezüstérmesek.

Spanyolország

A végső győzelem után (amit Brazília vagy Argentína ellen vívnak ki a döntőben) már senki sem kérdőjelezi meg, hogy ez minden idők legjobb válogatottja. A Casillas-Sergio Ramos-Xavi tengely két EB-vel és két vébébel zárja karrierjét a válogatottban, és a frissen beépített fiatalok, Azpilicuetától Kokéig is fontos szerepet kapnak. Diego Costa gólkirály lesz, aminek köszönhetően már a brazilok sem utálják. Vicente del Bosque a most lemondott János Károly király helyére ül a spanyol trónon.

C CSOPORT

Elefántcsontpart

Yaya Touré bebizonyítja, hogy bármekkora csapatot bármekkora tornán elbír a vállán, Drogba pedig még egyszer utoljára megrázza magát. Ebből a csoportból így simán továbbjutnak, és ott lesznek minden idők legjobb afrikai szereplése, az elődöntő kapujában.

Görögország

Harmadszori próbálkozásra végre sikerül kijutniuk a csoportból, és ugyan ebből nem lesz olyan csoda, mint a 2004-es EB-n, mindenki nagyon elégedett lehet a teljesítménnyel.

Japán

A 2002-es dél-koreai csalássorozat után már nagyon kijár egy tisztességes eszközökkel kivívott bravúr egy ázsiai válogatottnak, és ez most a japánoknak össze is jön. Az ország focija az alapoktól a válogatottig nagyon biztos lábakon áll, Zaccheroni szövetségi kapitány pedig olyan csapattal utazik, amely ellen nemcsak a csoportban fognak az ellenfelek vért izzadni, hanem a nyolcad- és negyeddöntőben is.

Kolumbia

Nem ők lesznek az első csapat a történelem során, amelyet csak egységesebbé kovácsol a nagy sztár kiesése. Radamel Falcai nélkül is mindenki egyetért abban, hogy ennél jobb játékosgeneráció az országban még 1994-ben sem volt, és most nem lesz nehéz felülmúlni az akkori, minden szempontból tragikus teljesítményt. James Rodrígueztől mindenki sokat vár, de még nála is jobb lesz Carlos Bacca, akire a vébé után az összes nagy európai klub licitálni fog. Kolumbia még soha nem nyert nyolcaddöntőt vébén, most viszont fognak.

D CSOPORT

Anglia

Közel 50 évvel a hazai pályán rendezett világbajnokság után… Na jó, ezt hagyjuk, ezt még a legelvetemültebb anglománok sem gondolják. De közel 25 évvel az olaszországi bravúr után most megint összejöhet egy elődöntő. Ennek a csapatnak egyszerűen nincs mit veszítenie. Rooeneynak végre összejön egy jó vébé, Wilshere bebizonyítja, hogy beférne a Barcelona középpályájára is, a lehetőséget kapó fiatalok pedig Sterlingről Shaw-ig szétfutnak mindenkit és kettéharapják bárki torkát. Luis Suárezt az Uruguay elleni csoportmeccs hetedik percében kiállítják.

Costa Rica

Lásd Ausztrália, azzal a különbséggel, hogy Costa Ricának egy világszínvonalú játékosa is lesz a vébén. Ráadásul azon a poszton, ami ebben a csoportban a legfontosabb lesz nekik. Keylor Navas kapust nem véletlenül akarja megvenni fél Európa, a vébé után pedig a Levante sokmillió euróért fog rajta túladni. A három ellenfélből kettőnek akrobatikus megmozdulásaival kivédi a szemét, és ez elég is lesz a továbbjutáshoz.

Olaszország

Hányszor kell még az olaszoknak bebizonyítaniuk, hogy ők minden nemzetközi tornára esélyesként utaznak? Még egyszer? Jó, akkor bebizonyítják még egyszer. Pirlo 2012 után ismét megmutatja, ki szakmájának a legnagyobb tanára, Balotelli életében először játszik hét jó meccset egymás után, a védelem pedig csak olyan lesz, amilyennek egy olasz védelemnek lennie kell. Abszolút nem meglepetés, hogy ők lesznek az első európai válogatott, amely Dél-Amerikában vébét tud nyerni.

Uruguay

Ennél egységesebb keret nincs a vébén. Oscar Tabárez 2006 óta ül a kispadon, és igen, sok játékos elég öreg, de ők már 2010-ben is nyomás nélkül utazhattak Dél-Afrikába, ez pedig végképp jutalomjáték lesz. Godín-Cáceres-Cavani-Suárez - ők melyik válogatottba nem férnének be? Costa Ricát és az angolokat rommá verik, Olaszországgal játszanak egy összekacsintós döntetlent, aztán már csak kétszer kilencven perc kell egy újabb elődöntőhöz.

E CSOPORT

Ecuador

A csapat, amivel a kutya nem foglalkozik, simám továbbmegy. Dél-amerikakként játszanak Dél-Amerikában, és a felkészülési meccseken bebizonyították, hogy erős európai csapatokat is képesek lenyomni. Franciaország ellen is van esélyük, Svájc és Honduras pedig nem jelenthet akadályt. Szerencsés sorsolással a nagyeddöntőbe kerülés sem lehetetlen.

Franciaország

Varane a vébé legjobb középhátvédje lesz, miután az egész szezonban pihent. A Pogba-Griezmann-Benzema háromszög simán feledteti, hogy Ribéry végül nem lehet ott. És egyébként is, tőlük csak azt várják, hogy ne legyen akkora égés, mint 2010-ben, azt pedig könnyű lesz teljesíteni. A negyeddöntő minimum összejön.

Honduras

Franciaország nagy falat, de azt senki sem mondhatja komolyan, hogy egy ecuadori vagy egy svájci válogatott ellen nincs bárkinek esélye 90 perben. Honduras Svájccal már négy éve is döntetlent játszott a csoportban, most pedig lesz egy kis szerencséjük, ami elég is lesz a bravúros továbbjutáshoz.

Svájc

Mindenki azt hiszi, hogy ezen a vébén a belga válogatott lesz a sokáig menetelő európai sötét ló, pedig dehogy. Svájc a kvalifikációt is nevetve teljesítette, Ottmar Hitzfeld személyében nekik van nagyjából a legtapasztaltabb edzőjük, és még a sorsolásuk is jó. A továbbjutás biztos, és a negyeddöntő sem lehetetlen.

F CSOPORT

Argentína

40 millió argentin álma teljesül majd, amikor válogatottjuk a riói Maracanában nyeri meg a világbajnokságot. Az össznemzeti orgazmus után Maradona sajtóközleményben tudatja, hogy Messi nem csak Pelénél, de nála is nagyobb játékos. Az argentinok dolgát külön könnyíti, hogy szerencsés sorsolásuknak köszönhetően az első komoly ellenféllel csak a negyeddöntőben találkoznak, addigra pedig a védelmük és a középpályájuk is felnő a vitán felül zseniális támadóikhoz.

Bosznia-Hercegovina

A vébé egyetlen újoncának már az is ünnep, hogy kijutott Brazíliába. Így szerbek, horvátok és bosnyákok a könnyű csoportból továbbjutást még nem fogják Szarajevőban közösen ünnepelni, a legjobb nyolc közé kerülést viszont már igen.

Irán

Lásd Honduras. Argentína ellen nincs esélyük, de a rivaldafényben összezavarodó bosnyákok és a mindig megbízhatatlan nigériaiak ellen simán lehet keresnivalójuk. Történetük során először továbbjutnak a csoportjukból.

Nigéria

2010-ben csak a saját butaságuknak és egy kis pechnek köszönhetően nem jutottak tovább a csoportból, ahol alig 1:0-ra kaptak ki az argentinoktól. Most John Obi Mikelen kívül nincsenek sztárok a csapatban - már ha ő egyáltalán az - és ez az egység jót fog tenni egy annak hiányát mindig megszenvedő afrikai csapatnak. Ha mázlijuk van a nyolcaddöntő párosításával, ott lesznek a nyolcban.

G CSOPORT

Ghána

Ha megverik vagy a németeket, vagy a portugálokat, már csak abban kell bízniuk, hogy most nem állja az utukat Luis Suárez keze. A két legtapasztaltabb játékos, Muntari és Asamoah Gyan tartást adnak a fiataloknak, Pelé pedig már akkor felidézi régi jóslatát az afrikai vébégyőzelemről, amikor még csak a csoportból jutnak tovább. Esélyesek az elődöntőre.

Németország

A vébé, amin Joachim Löw végre megdicsőül. Miután végigverik a világot, Németországban soha többé senki nem fogja vitatni, hogy érdemes volt-e hátrahagyni a klasszikus német futballértékeket egy rakás alacsony koszovói középpályásért. A torna gólkirálya természetesen Miroslav Klose lesz.

Portugália

Csak azért nem arról fog szólni a 2014-es vébé, hogy ‘86 után ismét egyetlen ember cipel egy komplett válogatottat a döntőig, mert a portugálok közül többen is felnőnek Cristiano Ronaldo - ha nem is szintjére, de - közelébe. Az első meccsükön megverik a németeket is, aztán legközelebb a nyolc között kell komoly csatát vívniuk. Aztán majd a döntőben Brazíliával lemeccselik a végső győzelmet.

USA

A foci a világon Amerikában fejlődött a legtöbbet az utóbbi 20 évben, és ennek meg is lesz most a gyümölcse. Hogy fog mosolyogni Rudi Völler bajsza alatt Jürgen Klinsmann, amikor csapata megveri a németeket! A nagy öreg Landon Donovant otthon hagyta, de a keretben így is lesz három, 100 válogatott meccs felett járó tapasztalt játékos, 12 éve ők már a nyolcba kerültek, 4 éve majdnem, és a csoportból most is ki fognak jutni.

H CSOPORT

Algéria

Franciaország B, csak keményebb legényekkel, sztárallűrök és gyermekprostituáltak nélkül. Az 1982-es osztrák-német bundameccs óta tartozik nekik a sors annyival, hogy túléljenek egy csoportkört, és ez ebből a négyesből egyáltalán nem lehetetlen. A nyolcaddöntőben már elbuknak, de a szenvedő arab foci egyetlen brazíliai képviselőjétől ez is szép teljesítmény lesz.

Belgium

A vébé kezdete előtt már senki nem nevezte a belgákat sötét lónak - inkább nyíltan az esélyeiket latolgatta. Courtois, Kompany, Fellaini, Witsel, Mertens, Lukaku, Hazard, Januzaj - ez a keret bizony nemcsak az 1986-ban negyedik csapatnál erősebb, hanem a mostani mezőnyben bárkivel felveszi a versenyt. A csoportot három győzelemmel zárják, a kemény nyolcaddöntőjükben megmutatják, hogy komoly csapatot is le tudnak nyomni, aztán vagy a döntőt, vagy a bronzmeccset megnyerik.

Dél-Korea

2010-ben egy ennél nehezebb csoportból jutottak tovább, Algériát most hülyére verik, nehezen, de lenyomják az oroszokat, aztán majd a nyolcaddöntő előtt tárgyalnak a bírókkal, mint 2002-ben.

Oroszország

Nehogy már valaki meglepődjön azon, hogy egy csapat, amit Fabio Capello irányít, eljut a legjobb nyolcig. Vagy hogy Alan Dzagojev most már tényleg megmutatja a nemzetközi porondon, hogy az orosz foci korszakos zsenije. Ebből a csoportból nekik gyerekjáték továbbjutni.

A világbajnokság

Erejükön felül teljesítő kicsik, az elvártnál is többet hozó sztárok. Meccsenként átlagosan több mint három gól, és vagy öt olyan mérkőzés, amelyről még évtizedek múlva is beszélni fogunk, mint az 1970-es német-olaszról. A torna egészét még azok is megtapsolják majd, akik szerint 1986 óta minden vébé szörnyű volt.

Játékvezetés

Végre egy nagy nemzetközi torna, amin senki nem beszél a bírókról. A FIFA újításai mind telitalálatnak bizonyulnak, kezdve a Dél-Amerikában már régóta használt, a sorfal helyét kijelölő spray-jel. A torna után végleg lekerül a napirendről a videóbíró bevezetésének ötlete - ilyen játékvezetői kar mellett egyszerűen nincs rá szükség.

Brazília

Milyen társadalmi felháborodás? Miután az első meccs első percében Neymar hatalmas gólt lő a horvátoknak, a házigazdáknál hirtelen mindenki elfelejti a gazdasági egyenlőtlenségeket és a tolvaj politikusokat. A győztes döntő után Dilma Rousseff elnök három napos nemzeti ünnepet hirdet, mindenkinek ingyen caipirinhával, amit az ország nagyvárosaiban sokan tüntetésre használnak: azt követelik, hogy a 2016-os riói olimpia után az ország pályázza megy egy téli olimpia megrendezését, akármennyibe is kerül bobpályát építeni a Copacabanára vagy jégcsarnokot Amazónia közepére.

FIFA

Egy ilyen flottul lezajló torna után kollektív amnézia tör ki az egész világban, és már senkit nem érdekel, hogy kapta meg Katar a 2022-es vébé rendezési jogát. A svájci bankok összefognak, és az országban eddig is nonprofitként működő szervezetet megtámogatják egy néhány milliárd dolláros alappal.

Sepp Blatter

A világ fociját 16 éve irányító FIFA-elnök pozíciója tovább erősödik a sikeres brazíliai vébé után. Az év végére gyorsan elnökválasztást ír ki, amelyen ellenjelölt nélkül újraválasztják. Az Al-Jazeera stábja lebuktatja Michel Platinit és a teljes angol sajtókontingenst, amint éppen Rio leghírhedtebb kuplerájában szórakoznak, másfél kiló kokain és negyven transzexuális prostituált társaságában.

A világ

Ismét mindenkiben tudatosodik, hogy bár vannak kisebb problémák Szíriától Közép-Afrikáig, a lényeg a focivébé.
[read-html fifa2014_tippjatek.html]

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.