Nemzetközi szervezetek tiltakoznak a magyar civil szervezetek megtámadása ellen

POLITIKA
2014 június 12., 07:02
comments 38

Lázár János csütörtökön érkezik Brüsszelbe, hogy a norvég alap képviselőivel tárgyaljon a kormánynak nem tetsző támogatásokról.

Nemzetközi szervezetek ezzel egy időben közös tiltakozást szerveznek az interneten #SpeakUpForHungary hashtaggel, amihez a Human Rights Watch-tól a Transparency International országos csoportjain keresztül számos szervezetek csatlakozott (a teljes lista a TASZ oldalán olvasható), a legtöbben pedig ezzel a képpel tiltakoznak:

why

"A szolidaritási akció nem csupán azt demonstrálja, hogy határokon átnyúló társadalmi ügyekért képes a nemzetközi közösség egységes erőt felmutatva fellépni, hanem fontos üzenetet is hordoz: a pár nap alatt a világ legkülönbözőbb országaiban működő civil szervezetektől érkező támogató levelek, telefonhívások bizonyítják, hogy a nemzetközi közösség nem kér sem a megbélyegzésből, sem a politikai retorika mentén körvonalazódó a civileket egymás ellen hangoló, egymástól elszigetelő nyomásgyakorlási technikákból"

- áll a tiltakozásról szóló közleményben.

"Bármilyen politikai támadás a civil szervezetek ellen a demokratikus berendezkedését veszélyezteti egy országnak. Emellett pedig nem mehetünk el szó nélkül"

- írják a szervezők.

Magyarország eközben bekérette a norvég nagykövetet, hogy tájékoztatást kérjen a Norvég Civil Alappal kapcsolatos nyilatkozatokról. Tove Skarstein nagykövet korábban a 444-nek is nyilatkozott, ezt itt lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.