Dolgok, amik idén váratlanul érték az amerikai kémeket

Egyéb
2014 június 14., 14:45
comments 15
photo_camera Az ISIS zsákmányolt Humveeja átkel az iraki-szír határon.
AFP PHOTO / HO / ALBARAKA NEWS

Meglepetésként érte az amerikai felderítést az ISIS előretörése Irakban. Mindez alig három hónappal azután történt, hogy meglepetésként érte az amerikai felderítést a Krím lerohanása. Mondhatnánk, hogy

az amerikai hírszerzés nincs túl nagy formában.

Hogy miért?

A CIA-nak ugyan az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségén is van irodája, de az amerikai csapatok 2011-es kivonulása után javarészt felszámolta a kémhálózatát az országban.

Részben azért, mert az új amerikai katonai doktrínában a régebben hagyományosan a CIA alá tartozó felderítés átkerült a hadsereg különleges erőinek egyesített parancsnokságához (JSOC), amely a terroristák utáni hajtóvadászatokat szervezi. De a kivonulással a JSOC alakulatai is távoztak, így a CIA most javarészt műholdas felderítésre hagyatkozhat csak.

Műholdas felderítéssel nagy, hagyományos haderők mozgását hellyel-közzel még követhetik - ezek alapján tudtak arról, hogy az ukrán határon hány tízezer orosz katona sorakozott fel a Krím lerohanása után, és hogy ezeket milyen tempóban vonják azóta vissza.

De Irakban az ISIS meglepően kis erővel tör előre és futamít meg teljes iraki hadosztályokat. Moszult, az ország második legnagyobb városát például pár száz szélsőséges foglalta el. Ezeknek a kis csoportoknak a mozgása rejtve maradhat, vagy legalábbis nem kelt feltűnést.

Ugyanígy kevés haszna van hírszerzési szempontból az NSA kiterjedt lehallgatóhálózatának - az ISIS csoportjai rendszerint futárokkal kommunikálnak, vagyis az internetes és telefonos kommunikáció szűrésével nem lehet elfogni üzeneteiket. (Via Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.