Éles lőszerrel ijesztgették a brazil rendőrök a világbajnokság ellen tüntetőket

külföld
2014 június 16., 20:21
comments 8

Szemtanúk beszámolója szerint Rio de Janeiro rendőrei két esetben is élest lőszert használtak a vasárnapi tüntetések oszlatásakor. Vasárnap Argentína és Bosznia-Hercegovina csapott össze a Maracana-stadionban, és a városban folytatódtak a világbajnokság ellenes tüntetések is.

Egy helyi szabadúszó fotós, Leonardo Carrato mesélt arról a Mashable újságírójának, hogy az egyik oszlatás után, amikor a rendőrség könnygázzal szétkergette az összegyűlt tömeget, nagyjából ötvenen maradtak egy téren, amikor egy civil ruhás férfi szállt ki egy autóból, előkapott egy fegyvert és közölte, hogy lőni fog, ha bárki közelebb megy hozzá. Azt mondta, hogy rendőr, de igazolványt nem mutatott Carrato beszámolója szerint.

Amikor a fotósok elkezdték fényképezni, inkább visszaszállt az autójába, és négyszer-ötször a levegőbe lőtt. A később megtalált hüvelyek alapján éles lőszerrel.

photo_camera (TASSO MARCELO / AFP)

Aznap este egy egyenruhás rendőr lőtt rá egy motoros tüntetőre a városban. A képek alapján éles fegyvert használt, szerencsére nem találta el a tüntetőt. Az AP hírügynökség beszámolója szerint a rendőr tette látható egy felvételen is, amit újságírók rögzítettek. A hatóságok vizsgálatot indítottak.

Persze a tiltakozások során a tüntetők is erőszakosan léptek fel a rendőrökkel szemben, hírek szerint maszk mögé bújt tüntetők dobáltak például Molotov-koktélokkal rendőröket. Az összecsapásoknak eddig mindössze egy sérültjéről tudni, ő tüntető volt. A tüntetők a vasárnapi roham során számos bankfiókot is megrongáltak.

Egyelőre jóval kevesebben vannak az utcákon, mint tavaly nyáron, a Konföderációs Kupa idején voltak. Akkor legalább egymillió ember tüntetett a brazil utcákon. A mostani tüntetéseket a hatóságok ugyanakkor kiszámíthatatlanabbnak és erőszakosabbnak írják le. (Mashable)

A tüntetések hátteréről itt írtunk hosszabban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.