https://444.hu/assets/000_Mvd6613440.jpg

Pont a brazilok tüntetnek a foci ellen

külföld
2014 május 24., 18:19
comments 19
  • Jön a világbajnokság!
  • Ennek nem mindenki örül. 
  • Például a házigazda brazilok egy jelentős része.  

Nem nagyon akad még ország, ahol annyira szeretnék a labdarúgást, mint Brazíliában. De hiába rendezheti meg idén nyáron a dél-amerikai ország 1950 után újra a világbajnokságot, kevesebb mint egy hónappal a kezdés előtt a hangulat egyáltalán nem ünnepi. Sztrájkhullám és tüntetések bénítják az országot, a tiltakozások szervezői pedig azt ígérik, hogy a torna közeledtével egyre többen lesznek az utcákon. Közvélemény-kutatások szerint a brazilok többsége ma már inkább azt gondolja, hogy a világbajnokság megrendezése többet árt, mint használ az országnak.

Ehhez kellett az is, hogy a rendezés mellé ígért életszínvonal-emelkedésből ne valósuljon meg semmi, a kivitelezést pedig végig korrupciógyanús projektek és óriási túlköltekezés kísérje.

photo_camera Világbajnokság-ellenes tüntetés Sao Paulóban május 15-én (Victor Moriyama/Getty Images)

Múlt héten 18 brazil városban tüntettek, Sao Paulóban a rendőrség végül könnygázzal oszlatta fel a köveket dobáló tömeget. A tömeg mérete egyelőre elmaradt a tavalyi tüntetésekétől, amikor a Konföderációs Kupa alatt egymillióan vonultak utcára, de a hatóságok és a torna szervezői is attól tartanak, hogy a nagyobb megmozdulások majd csak ezután jönnek.

Másra kéne a pénz

Brazília túlköltekezett az idei nyári világbajnokságra, olyan pénzeket felhasználva, amiket lehetett volna iskolák, utak és kórházak építésére is fordítani.

- ezt már nem a tüntetők, hanem az ország futballistene, Pelé mondta. Részéről ez komoly váltás, tavaly még éppen azzal háborította fel a tüntetőket, hogy panaszaikkal szemben mindig a szervezők oldalára állt, és arról beszélt, hogy a torna sikeres lebonyolítása a legfontosabb, a politikai viták ráérnek utána is. Mostani megszólalása is jelzi, hogy milyen hangulatváltás ment végbe Brazíliában az utóbbi egy évben.

Az összes helyszíni beszámoló kitér arra, hogy korábban a nagy világversenyek előtt, amelyeken indult a brazil csapat, egész negyedeket borítottak el a sárga-zöldre festett útszakaszok, és mindenhol tapintható volt a fociláz. Idén, hiába ők a házigazdák, mindez hiányzik. És az sem véletlen, hogy a világbajnokság első virális fényképe éppen ez lett:

ito

Persze a rengeteg várható turista miatt majd úgyis be fog indulni a világbajnoki szezon, de a jelek szerint a korábbiaknál jóval keserűbb lesz.

Brazília több mint 11 milliárd dollár értékben költött az előkészületekre, de sok fejlesztést így sem fejeztek be időre. A brazilok elsőnek a horvátokkal játszanak majd, a Corinthians stadionjában, Sao Paulóban, de a stadion még nem áll készen.

photo_camera Tüntetés Rio de Janeiróban, május 15-én (Mario Tama/Getty Images)

Sao Pauló volt az utóbbi hetek leghevesebb tüntetéseinek a helyszíne is. Múlt héten hajléktalan munkások mozgalma szervezett tiltakozást, elbarikádozták a város nagyobb útvonalait, és mintegy négyezren vonultak a nyitómeccs stadionjához. Ők elsősorban azért tiltakoztak, mert miközben a kormány rengeteg pénzt költött a stadionokra, semmit nem tesznek azért, hogy a szegény emberek lakhatását támogassák.

A stadion közelében fekvő üres területet pedig több ezer hajléktalan ember foglalta el. Az Emberek Kupájának nevezett tiltakozóakciót a világbajnoki építkezések miatt teljesen elszabaduló albérletárak miatt szervezték.  A hajléktalanokat segítő civil szervezet képviselői szerint csak Sao Paulóban hatmillió embernek okoz problémát a lakhatás. Közülük sok ezren választják azt, hogy üresen álló épületeket és területeket foglalnak el.

A Vice News helyszínen készült videója:

Brazília másik nagyvárosában, Rio de Janeiróban pedig a város nyomornegyedei közül szállt meg többet is a katonaság. Ezek a favelák mind a világbajnokság szervezéséhez szükséges fontosabb útvonalak közelében feküdtek. És bár a lépést hivatalosan azzal indokolták, hogy ezzel a közbiztonságot javítanák, sokan attól tartanak, hogy semmi más célja nincs, mint a világbajnokság ideje alatt megakadályozni bármiféle balhét.

A rendőrök és a geológusok is tiltakoznak

De sok másik szervezet is becsatlakozott a tiltakozási hullámba. Több városban sztrájkolnak a tanárok, voltak ahol a buszvezetők, múzeumi alkalmazottak és geológusok (!) is beszüntették a munkát, jobb közszolgáltatásokat és közbiztonságot követelve.

A világ most Brazíliára figyel, mi meg megmutatjuk, hogy a világbajnokság nem minket képvisel.

- mondta a Guardian-nak Felipe Mesquita, a Fliminese Egyetem történelem szakos diákja.

Szeretem a focit, szeretem a válogatottat, de arra is gondolnunk kell, amit ez a világbajnokság jelent. Nem fogadhatjuk el szó nélkül mindazokat a rossz dolgokat, amik ezzel járnak. Például az erőszakos kiloakoltatásokat és a gyülekezési törvény korlátozását.

- mondta még el. Az ellen tiltakozva, hogy a világbajnokság ideje alatt a tüntetések hatósági megakadályozására készül a kormány, az Amnesty International is készített egy kisfilmet:

És bár a tavalyi tüntetések egyik sokat ismételt panasza az erőszakos rendőri fellépés ellen szólt, az ország egyik legveszélyesebb városában, Recifében a rendőrök is sztrájkoltak a múlt héten. Sok ottani lakos úgy döntött, hogy inkább nem megy utcára, és otthon marad. A közbiztonság állapota komoly gondokat okoz az ország vezetésének, naponta több mint két tucat gyilkosság történik Brazíliában. A tiltakozások azóta is folytatódtak, ezen a héten, szerdán is 14 városban sztrájkolt több ezer rendőr.

A tiltakozásokat a kormányzat részéről mindig azzal próbálják elintézni, hogy a különféle csoportok csak a  világbajnokságot övező sajtóvisszhangot próbálják meg a maguk javára kihasználni. És ezt amúgy a tüntetők sem tagadják. Követeléseik ezért meglehetősen sokrétűek, és sokszor közvetlenül nem kapcsolódnak a világbajnoksághoz. A stadionépítési hullámot megteremtő állami költekezés viszont szimbóluma lett annak, hogy a még mindig csak fejlődő országnak számító Brazíliában még mindig komoly gondokat okoz a szegénység, és óriásiak a társadalmi különbségek. És miközben a legszigorúbb FIFA-előírásoknak megfelelő stadionokat építenek, az ország iskolái még mindig borzasztón állapotban vannak.

photo_camera Rohamrendőr a riói tüntetésen, május 15-én (AFP PHOTO/CHRISTOPHE SIMON)

De tiltakoznak az építkezésen dolgozó munkások embertelen munkakörülményei ellen is. A helyzet nem annyira rettenetes, mint a 2022-es világbajnokság helyszínén, Katarban, ahol már több mint 1200 munkás vesztette életét, de nyolcan itt is meghaltak már.

A kormány abban bízik, hogy ha a brazil csapat bajnok lesz, a szegény emberek megfeledkeznek a nyomúróságos életükről és a borzasztó állapotban lévő közszolgáltatásokról. Ezért, életemben először, nem drukkolok a brazil nemzeti válogatottnak.

- írta meg egy brazil férfi, José Roberto a Guardian kérdésére, amikor helyiektől érdeklődtek arról, hogy mit gondolnak a világbajnokságról.

(CNNMashable, Guardian, LA Times, Fenti/címlapkép: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.