https://444.hu/assets/2014-03-30T133658Z_1951763430_GM1EA3U1NXM01_RTRMADP_3_BRAZIL-RIO-VIOLENCE.jpg

A világbajnokság miatt katonák szállták meg Rio nyomornegyedeit

külföld
2014 március 31., 07:01
comments 30

Vasárnap hajnalban a brazil rendőrség és a katonaság alakulatai megszállták Marét, Rio de Janeiro egyik városrészét. Itt található a város néhány legveszélyesebb favelája, azaz nyomornegyede. Ezek gyakorlatilag államok az államon belül, saját törvényekkel, és szörnyű körülményekkel. Ezt a világot itthon a legtöbben talán az Isten városa című filmből ismerhetik.

A katonai beavatkozásra azért van szükség, mert egyre közelebb a világbajnokság, a favelákban a helyzet pedig feszültebb, mint az utóbbi években valaha. Egymást érik a támadások a rendőrök ellen, és új erőre kapott a város legnagyobb bűnszervezete, a Comando Vermelho is. Igaz, nem pont ott rossz a helyzet, ahol most beavatkoztak.

photo_camera Pacifikáló hadművelet 2013-ban Rióban (CHRISTOPHE SIMON / AFP)

A Guardian beszámolója szerint a favelákban élők és az ott dolgozó civil szervezetek azt állítják, a 2008-ban elindult pacifikáló program kezdete óta nem volt ennyire rossz a helyzet, ugrásszerűen nő a gyilkosságok és a gyújtogatások száma. A program egyik nem titkolt célja volt az is, hogy a várost felkészítsék a világbajnokság megrendezésére. 38 különleges rendőrőrsöt hoztak létre a szegénynegyedekben, és több mint kilencezer rendőrt vezényeltek ezekbe.

Kezdetben sikerrel, érezhetően javult a közbiztonság, sikerült területeket visszafoglalni a szervezett bűnözéstől. Van olyan favela, ahol öt éve nem volt egyetlen gyilkosság sem. Viszont 2013-ban többször is olyan indokolatlanul erőszakosan léptek fel a rendőrök, hogy az sok helyen visszavetett minden kialakulófélben lévő közbizalmat.

A bűnözői csoportok pedig azonnal lecsaptak a közhangulat változásából fakadó lehetőségekre. Február eleje óta öt rendőrt gyilkoltak meg Rióban, csak a múlt héten három őrsöt gyújtottak fel, gyakoriak a rendőrök elleni támadások. A rendőri vezetők szerint egyértelműen szervezett akciókról van szó, melyeknek célja, hogy a főleg kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bandák visszaszerezzék korábbi területeiket.

photo_camera Rio de Janeiro idén februárban (Mario Tama/Getty Images)

Közben pedig a rendőrség is egyre erőszakosabban reagál, érkeznek hírek bosszúból elkövetett gyilkosságokról is. A helyzet lassan megint olyan lesz, mint a régi időkben volt: erőszakosan háborúzó felek közé ragadnak benn az ott élő nincstelenek. És persze mindenki a másikra mutogat. A rendőrség szerint a drogkereskedő bandák kezdtek agresszív területfoglalásba, de a helyiek pedig azt kifogásolják, hogy a pacifikálás mellé beígért szociális intézkedésekből nem lett semmi. És ehhez jött hozzá a rendőrség brutális fellépése, ami miatt a favelákban élők egyáltalán nem érzik úgy, hogy jobb lenne az életük, mint a rendőrség megjelenése előtt volt.

A vasárnapi akció komoly szépséghibája, hogy az utóbbi idők rendőrök elleni támadásai nem a most megszállt favelákban történtek. A beavatkozás hivatalos magyarázata, hogy a drogkartelek vezetői itt találkoztak, és innen irányították város többi részében véghez vitt támadásokat. Maréban amúgy 16 favela nőtt egybe, 130 ezren élnek ott. Legalább három kábítószer-kereskedő csoport székhelye, az nem is volt kérdés, hogy indokolható egy rendőrségi beavatkozás.

photo_camera Mare utcái március 30-án (REUTERS/Sergio Moraes)

Ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy a mostani megszállás mögött a városrész elhelyezkedése áll. Mare a repteret a belvárossal összekötő út mellett fekszik, nem lehet eldugni a városba érkező külföldiek elől. Rio állam biztonsági szolgálata már közölte is, hogy a hatóságok vasárnap reggeltől a 16-ból 15 negyedet ellenőrzésük alatt tartanak 1180 katonai rendőr és százharminckét civil rendőr segítségével. Az országban jelenleg messze itt a legmagasabb az egy főre jutó rendfenntartók száma.

photo_camera (CHRISTOPHE SIMON / AFP)

A beavatkozás kritikusai szerint viszont az egész nem szól másról, mint egy látványos erődemonstrációról, ami a világbajnokság végéig fog tartani, és megint nem fog semmi történni az alapvető problémákkal: az egészségügy, az oktatás rettenetes állapotával, és a szörnyű életkörülményekkel.

A világbajnokság szervezőinek igazi félelme, hogy megismétlődnek a tavalyi Konföderációs Kupa alatt zajlott tüntetések. Akkor tíz- és százezrek tüntettek, jobb szociális ellátást és oktatást, olcsóbb tömegközlekedést követelve. Bár nem így indult, de a tüntetők hamar megtalálták ellenségnek a világbajnokságot és a nagyon drága stadionépítéseket. Ahol ráadásul a feszített munkatempó és a nem megfelelő munkakörnyezet miatt idáig már tizenheten haltak meg. Ez persze sehol nincs a nagyon súlyos katari világbajnokság építkezésének 1200 áldozatához képest, de így is alkalmas volt arra, hogy hevítse a tiltakozásokat.

photo_camera (REUTERS/Sergio Moraes )

És bár akkor főleg középosztály tagjai és a fiatalok mentek utcára, senki nem tudja, mi lesz, ha az elégedetlenségi hullám átterjed a reménytelenségben ragadt nyomornegyedekre. A világbajnokság-ellenes tüntetések tavaly június óta zajlanak, és ugyan kevesebb ember részvételével, de egyre erőszakosabban. Az összecsapásoknak több áldozata volt már, legutóbb februárban halt bele fejsérülésébe egy operatőr egy riói tüntetésen.

Persze simán lehet, hogy teljes nyugalom lesz a világbajnokság alatt. Az utóbbi évek összes nagyobb világversenye előtt ment a pánikkeltés. Pekingben, Londonban és Szocsiban a terrorizmustól tartottak a szervezők, a dél-afrikai világbajnokság előtt pedig az óriási bűnözéstől, mégsem volt aztán komolyabb balhé egyik helyszínen sem. Az állam itt is komoly energiákat fektet a rendfenntartásba. De ha sikerül is a nyári tornát gond nélkül levezényelni, attól a problémák még ott maradnak: egymás ellen kijátszott középosztály és szegények, Dél-Amerika negyedik legegyenlőtlenebb társadalma, növekvő bűnözés. És 2016-pedig egy olimpia Rióban.

(Fenti kép: REUTERS/Sergio Moraes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.