Nagyon feszült napok jöhetnek a Közel-Keleten

külföld
2014 június 30., 20:31

A három izraeli tinédzser holttestének előkerülése rég nem tapasztalt heves reakciókat váltott ki. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a parlament rendkívüli ülése után azt üzente, hogy a Hamász palesztin iszlamista mozgalom drágán meg fog fizetni a három izraeli tizenéves haláláért

Ezzel párhuzamosan a Hamász arra figyelmeztetett, bármiféle izraeli támadás szélesre tárná a "pokol kapuit".

Netanjahu hétfőn este kiadott közleményében a Hamászt tette felelőssé a történtekért, és hozzátette, a tizenéveseket "emberi külsejű vadállatok rabolták el, és hidegvérrel gyilkolták meg".

Ezzel párhuzamosan Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője kijelentette:

"Ha a megszállók fokozzák az erőszakot vagy háborút indítanak, azzal szélesre tárják a pokol kapuit"

Az izraeli televízió hétfőn este számolt be arról, hogy az izraeli hadsereg Hebron mellett, eltűnésük helyszínétől nem messze megtalálta a három, vélhetően elrabolt izraeli diák földi maradványait.

Az eltűnést követő napon az izraeli nyomozók már biztosra vették, hogy két, a Hamászhoz tartozó fegyveres hurcolta el a fiatalokat, de az elkövetőknek is nyomuk veszett. A gyilkossággal gyanúsított huszonkilenc és harminchárom éves palesztin férfi már éveket töltött izraeli börtönökben.

photo_camera A falu mellett, ahol előkerültek a holttestek, teljes blokádot állított fel az izraeli hadsereg (MENAHEM KAHANA / AFP)

Palesztin források szerint a gyanúsítottak azért ölték meg az izraelieket, majd ásták el holttestüket, hogy később tárgyalásokat kezdjenek az izraeli börtönök palesztin rabjainak kicseréléséről kiadatásukért cserébe. A Hamász tagadta közvetlen részvételét az akcióban.

Az emberrablást elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is, és a palesztin biztonsági erők együttműködtek az izraeliekkel az eltűnt fiatalok felkutatása érdekében.

Hétfő este közleményt adott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Mint írják,  Magyarországot megdöbbentette a három elrabolt izraeli fiatal hidegvérű meggyilkolása, és a leghatározottabban elítéli a szörnyű bűntettet, bárki és bármilyen céllal követte is el

A KKM közleményében szerint a  fiatalok életét "azok oltották ki, akik tagadják az izraeliek és a palesztinok közötti megértést". (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.