Izrael hajtóvadászatot indított Palesztinában a meggyilkolt tinédzserek miatt, de az igazi célpontjuk Törökországban él

külföld
2014 július 02., 09:34
comments 59

Az izraeli hadsereg komoly megtorló akcióba kezdett Hamász-közeli célpontok ellen, miután hétfőn előkerült annak a három izraeli fiatalnak a holtteste, akiket 18 nappal korábban raboltak el Hebron közelében.

De a jelek szerint az a Hamász-parancsnok, aki az egész akció kivitelezéséért felelős lehet, jelenleg nem is Palesztinában van. Hanem a NATO-tag Törökországban. Szaleh el-Aruri lehet az a parancsnok, aki az utóbbi idők emberrablásait elrendelte és koordinálta. Legalábbis ezt gondolja az izraeli titkosszolgálat is, és ezt mondta a Daily Beastnek Matthew Levitt Közel-Kelet-szakértő is, aki arról is beszélt, hogy az emberrablások az elmúlt két évben a Hamász kiemelt eszközévé váltak, és ezeket rendre el-Aruri irányíthatta.

A férfi viszont Törökországban él, ami könnyen újabb konfliktusokat okozhat a múltban szövetséges államok között. Mert bár Törökország együttműködött Izraellel és a nyugati országokkal a szír polgárháború kezelésében, közben a törökök szoros kapcsolatot ápolnak a Hamász politikai szárnyával, amire az Izrael és az Egyesült Államok terroristaként tekintenek. A török külügyminiszter, Ahmet Davutoglu legutóbb hétfőn tárgyalt a Hamász politikai osztályának vezetőjével telefonon.

A két ország viszonya 2010-ben romlott meg rettentően, amikor izraeli kommandósok leptek el egy török hajót és meggyilkoltak ott tizenöt aktivistát. Törökország minden diplomáciai kapcsolatot megszakított akkor Izraellel, és bár volt sok békítési kísérlet, köztük Barack Obama részéről, a viszony nem nagyon javult. 2012-ben például Törökország szándékosan leleplezte az Iránban dolgozó izraeli hírszerzőket.

Az izraeli hatóságok biztosak benne, hogy a mostani emberrablás kitervelője el-Aruri volt, még ha ezt névvel végül senki nem vállalta. Egy hónappal korábban izraeli titkosszolgálat tagjai arról beszéltek a Times of Israelnek, hogy el-Aruri arra bíztatta a ciszjordániai egységeket, hogy alakítsanak sejteket emberrablásokhoz. Szintén nyom a lap szerint, hogy a tinédzserek elrablása után nem sokkal izraeli katonai járművek rombolták le el-Aruri családi házát Rámalláh mellett.

A három fiatal eltűnése óta a Hamász folyamatosan tagadja, hogy közük lenne az esethez. Még áprilisban a Hamász miniszterelnöke, Iszmáíl Hanije még azt mondta, hogy izraeli katonák elfogása elsődleges prioritást élvez, és az emberrablási kísérletek száma folyamatosan nőtt az elmúlt években. (Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.