Oroszországban most már főműsoridőben fenyegetik halállal Putyin ellenfeleit

külföld
2014 július 13., 13:04
comments 420

Oroszország megint valami újat mutatott. Putyin irányított demokráciának nevezett féldiktatúrájában eddig sem volt könnyű az ellenzék élete. Az, aki ellenzéki nézeteit nyiltan hangoztatni meri, bizton számíthat a hatósági vegzálásokra, rosszabb esetben börtönre vagy szibériai munkatáborra.

Az üldözésben eddig is fontos szerepe volt az állami propagandának. A kevés kivétellel a Kreml közvetlen befolyása alatt álló tévékben az ellenzékieket rendre Adolf Hitlerhez hasonlítják, vagy teljesen eszement elméleteket terjesztenek arról, hogy sátánista összeeskűvést szőnek az orosz ifjúság ellen, vagy éppen az amerikaiak bérelték fel őket pénzzel és – viccen kívül – süteménnyel.

Most szintet léptek

Az elmúlt egy hónapban az egykor szebb napokat látott NTV – ami Putyin ideje előtt még független és kimondottan rámenős csatorna volt, de azóta teljesen ellenőrzése alá vonta az elnöki hivatal – két műsorában is halálos fenyegetéseket küldött Putyin ellenzékének.

Július elején az NTV Olga Romanova újságíróról, az Oroszország a Rácsok Mögött nevű, a bebörtönzöttek jogait védő szervezet vezetőjéről sugárzott riportot. A műsorban nem túl erős bizonyítékok alapján azzal vádolták az ellenzéki aktivistát, hogy a szervezetének érkező adományokat elsikkasztotta és az ukrán Jobb Szektort támogatta a pénzből.

A szélsőjobbos focihuligánokból verbuválódott Jobb Szektor fontos és visszatérő eleme az orosz propagandának, rájuk hivatkozva bélyegezték fasiszta hatalomátvételnek az Ukrajnában történteket, és velük riogatnak, amikor a kelet-ukrajnai oroszok elleni náci pogromokról hazudnak híreket.

Ez még simán a normál működés része volna. Amiben újítottak, hogy ezután interjút közöltek Oleg Protaszovval, egy keménykötésű, börtönviselt férfival. A merev arccal nyilatkozó Protaszov az orosz alvilág nevében fenyegetőzött. Azt mondta, hogy ha Romanova "ellopta" a pénzt, akkor

„Nem számít, merre vagy, kivel vagy, ki a [kisípolt káromkodás] véd, megtalálunk és darabokra tépünk.”

Ezután fenegyetően a kamerába bámult.

Ez ömagában elég félelmetesen hangzik. De van egy csavar a sztoriban, amitől, ha lehet, még félelmetesebb az egész.

Protaszov színész.

Itt például egy vidám zeneszámot ad elő:

Valóban megjárta a börtönt a kilencvenes években, de azóta az NTV egy, a börtönéletről szóló álvalóságshowjának a sztárja. Tehát amikor az orosz alvilág nevében fenyegetőzött, csak a forgatókönyvben megírt szerepét játszotta el.

Mindezt Romanova maga leplezte le az ellenzéki Novaja Gazettában megjelent cikkében. Amiben azt is írta, hogy igazából nem ijedt meg. „A valódi alvilági figurák a saját szabályaik alapján nem adnak interjúkat újságíróknak. Ha valóban úgy döntöttek volna, hogy megölnek, azt nem a tévében jelentenék be” – írta.

Ami jó, de az talán még félemetesebb, hogy egy, az orosz kormány ellenőrzése alatt álló tévében felbérelt színészek fenyegetik az ellenzékieket. Lett is belőle felháborodás:

„Ez az első alkalom, hogy egy országos tévéadó egy orosz állampolgár elleni véres bosszúról szóló hidegvérű fenyegetést sugárzott” – írta Sztanyiszlav Kucser a Sznob című orosz ellenzéki webszájton.

„Putyin tévéjét nézve a hazugságokhoz, a lejáratáshoz és a fasisztákról szóló tündérmesékhez már hozzászoktunk, de olyat, amit az NTV sugárzott, még nem láttunk” – írta Borisz Nyemcov ellenzéki politikus.

Pedig de

Nyolc nappal a Romanováról szóló riport előtt az NTV egy másik ún. dokumentumfilmében egy álarcos fegyveres beszélt arról, hogy az ukrajnai orosz lázadók a moszkvai liberális rádió, az Ekho Moszkvi tulajdonosait akarják megtámadni az Ukrajnából terjesztett hazugságaik miatt. A ki tudja honnan szalajtott fegyveres ötödik hadoszlopnak nevezte a rádióadót, aminek az újságírói „találkozhatnak a halállal”.

„És a halál ilyen lesz” – mondta, és a pisztolyt formázó kezével a szeme felé böködött.

Mindehez az NTV szóvivője csak annyit fűzött hozzá, hogy „politikai elemzők szerint az Ekho Moszkvi kormányellenes elfogultsága a rádió szinte minden anyagában megjelenik”.

Ha önmagában az nem volna elég hátborzongató, hogy már a tévében fenyegetőznek ellenzékiek meggyilkolásával, akkor gondoljanak bele abba, hogy a fenyegetés milyen könnyen valósággá vállhat. Oroszországban van hagyománya az újságírógyilkosságoknak.

Anna Politkovszkaját nyolc éve, Putyin elnök születésnapján találták holtan társasháza liftjében.

A gyilkossággal három csecsent vádoltak meg – Politkovszkaja sokat írt Putyin csecsenföldi háborújáról –, és még a KGB-utód titkosszolgálat, az FSZB egyik ezredese is gyanúba keveredett. Őket mind felmentették, de az ügyészség fellebbezése után a legfelsőbb bíróság új eljárást rendelt el.

Ebben az eljárásban már új gyanúsított volt, egy volt rendőrtiszt, akit saját vallomása szerint az emigráns ellenzéki, Borisz Berezovszkij bérelt fel. Őt végül 11 év gulagra ítélték. (Via Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.