Megint elszúrtak egy kivégzést az Egyesült Államokban

külföld
2014 július 24., 06:24
comments 167

Közel két órán át szenvedett a kivégzőasztalon egy arizonai halálra ítélt. A kétszeres gyilkosságért elítélt Joseph Woodot ugyanazzal a méregkoktéllal végezték ki, amivel pár hónapja már Ohióban és Oklahomában is gondok voltak.

"Még sosem láttam kivégzést, ami ennyi ideig tartott volna" - mondta Wood védője, Dale Baich. "Szörnyű volt látni."

Wood az utolsó szó jogán azt mondta, megnyugvást jelent neki, hogy véget ér a fájdalma. Ehhez képest a méreginjekció beadása után pár perccel az addig szedáltnak tűnő elítélt hangokat kezdett adni. "Horkolásszerű volt, néha már ásításnak tűnt" - mondta a kivégzésről tudósító AP-s riporter, Astrid Galvan.

Wood a következő száz percben hatszáznál is többször kapkodott levegő után. Az egyik szemtanú szerint olyan volt, mint egy partra vetett hal. Egy másik tudósító, Troy Hayden szerint egy idő után már mindenki azon gondolkodott, hogy meghal-e egyáltalán.

A kivégzést felügyelő orvosok ezalatt nyolcszor is megvizsgálták. Állításuk szerint Wood szedált volt, illetve "mély kómába" esett. Szerintük nem érzett fájdalmat vagy kellemetlenséget.

Wood védője, Baich más véleményen van. Szerinte a pár perc híján két órán át tartó kivégzés nyilvánvalóan sérti az amerikai alkotmányt, amely tiltja a szokatlan vagy kegyetlen büntetéseket. (Via NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.