Varga Mihály szerint nem lesz bankcsőd Magyarországon

gazdaság
2014 július 28., 04:14

A Vg.hu-nak adott interjút a nemzetgazdasági miniszter. Varga nem tart attól, hogy a devizahitelesek megmentésébe bármelyik bank is beleroppanjon. Ha tőkepótlásra lenne szükség bármelyik intézetnél, akkor azt anyabankja tudja állni.

A 110 milliárdos költségvetési zárolást egy biztonsági tartaléknak gondolja Varga. Szerinte a zárolás egyik oka,

 hogy a rezsicsökkentés hatása sokkal nagyobb, mint ahogy számoltuk. Az infláció nulla százalék körül lesz, míg mi 2,4-re terveztük. Emiatt a fogyasztási típusú adóbevételek némileg elmaradnak a tervezettől, ami persze az év második felében megfordulhat. Ezért fogtunk vissza most 110 milliárd forintot, és ha úgy látjuk, hogy a költségvetési folyamatok lehetővé teszik, október-november táján a tartalékolást feloldjuk.

A szektoriális különadókról a következőt mondta:

A vállalatok osztottak-szoroztak, és azt mondják, hogy így is megéri itt maradni. Persze van bankadó és tranzakciós adó, de ennek ellenére ígéretes piac a magyar, és ha dinamikus növekedésre tudunk állni, az a profit szempontjából is kecsegtető lesz. Nagyságrendi bevételkiesést most nem tudnánk máshonnan pótolni, de hogyha lesznek plusz forrásaink a gazdasági növekedésből, akkor van néhány szektor – és ezek közé tartozik a bankszektor is –, ahol a különadókat át lehet gondolni, a bankadót felül lehet vizsgálni.

(Vg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.