Háromnapos egyoldalú tűzszünetet jelentettek be a palesztinok

külföld
2014 július 29., 11:27
comments 27

A palesztin frakciók megállapodtak egy egyoldalú háromnapos tűzszünetben, ezt egy izraeli tévécsatorna közölte kedd délután. 

A televízió szerint Jászer Abed Rabbo, Mahmúd Abbász elnök bizalmasa, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik vezető tisztségviselője Rámalláhban jelentette be a háromnapos fegyvernyugvást.

A Hamász jóváhagyását élvező egyoldalú tűzszünetnek azonnali hatállyal kellene életbe lépnie, de a bejelentést követően az izraeli tízes televíziós csatorna híradása szerint számos helyen továbbra is tűzharc zajlott és palesztin fegyveresek páncéltörő rakétát lőttek ki egy tankra.

Izraelben egyelőre nem válaszoltak hivatalosan a palesztin tűzszüneti bejelentésre.

Korábban az izraeli hadsereg felszólította öt gázai negyed lakóit, hogy hagyják el otthonaikat és az övezet középső részén keressenek fedezéket. A felhívásra palesztin civilek százai hagyták el házaikat, hogy védelmet keressenek az utcai harcok és a bombázások elől.

photo_camera (MOHAMMED ABED / AFP)

Egy nem megnevezett izraeli főtiszt kedden azt nyilatkozta, hogy az „Erős Szikla” hadművelet elérte megindításakor kitűzött céljait.

„A politikai vezetésnek döntést kell hoznia, hogy továbbmegyünk-e vagy kivonulunk a Gázai övezetből"

- mondta az izraeli médiának.

A szárazföldi hadjárat megindításakor két héttel ezelőtt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a gázai-izraeli határ alatt húzódó alagutak felszámolásában és egy hosszabb békés időszak elérésében nevezte meg a harcok céljait. (MTI)

A mostani összecsapások okairól itt írtunk hosszabban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.