A New York Times azt követeli, hogy az EU függessze fel Magyarország szavazati jogát, és ne fizessék ki a nekünk szánt támogatások egy részét

Média
2014 augusztus 01., 16:09
comments 998

nyt

Ennyire keményen még sosem ütötte a világ legbefolyásosabb újságja, a New York Times a magyar kormányt. Napok óta jelennek meg cikkek Orbán Viktor beszédéről, amiben temeti Magyarországon a liberális demokráciát, és Putyin Oroszországát jelöli meg követendő példaként.

A Vox azt írta, hogy

"Gyakran vádolták azzal Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy aláássa a liberális demokráciát Magyarországon. Július 26-án Romániában tartott beszédében hivatalosan is bejelentette, hogy ez a célja.”

A Washington Post azt, hogy

Orbán bevezette a Putyinizmust Magyarországon

Ehhez képest ma a New York Times szerkesztőségi cikkben ír a magyar miniszterelnökről. Nagyon keményen.

"Orbán azt hiszi, hogy semmit sem kockáztat. Az Európai Bizottság elnökének keményen kell válaszolnia. Kezdheti azzal, hogy kevesebb eu pénzt ad Magyarországnak, mint amennyit a 2014-2020-as periódusban terveztek. Felfüggesztheti Magyarország szavazati jogát az EU-ban, mert a kormány aláássa az uniós alapértékeket. Ha ezt nem teszi, akkor oda a bizottság szavahihetősége."

Az

Európai Unió próbája

című írásban egyébként végigveszik az Orbán-kormány eddigi lépéseit, beleértve a

  • az RTL Klub csesztetését,
  • a civil szervezetek állami vegzálását,
  • a hajléktalanság krimianalizálását,
  • a kisegyházak tönkretételét,
  • és az Alkotmánybíróság megkerülését.

Egyáltalán nem indulatos, inkább higgadt, szikár írás. Mi áprilisban arra tippeltünk, hogy a Spiegelben jelenik majd meg először ennyire kemény cikk. A lapot eltévesztettük, sajnos úgy tűnik, hogy a többit nem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.