Sikkasztás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a norvég civil pénzeket kezelő Ökotárs Alapítvány ellen

POLITIKA
2014 augusztus 05., 13:37
comments 299

Szintet lépett a hazai civileknek a Norvég Civil Támogatási Alap keretéből támogatást osztó magyar konzorcium vezetői elleni fellépés-sorozat: az Ökotárs Alapítvány munkatársai múlt hét csütörtökön levélben értesültek arról, hogy az V. kerületi rendőrkapitányságon sikkasztás bűntettének gyanúja miatt eljárást folytatnak. Mivel egyelőre még csak az adatgyűjtés történik, a nyomozás hivatalosan ismeretlen tettes ellen folyik, de adatokat és információkat az Ökotársnak kéne átadnia.

Az Ökotárs munkatársaitól megtudtuk, hogy azokat az iratokat is kéri most a rendőrség, amit az alapítvány munkatársai korábban nem bocsátottak a kormány megbízásából vizsgálatot indító Kormányzati Ellenőrzési Hivatal rendelkezésére. Akkor azért nem adták át az adatokat, mert azoknak nem az Ökotárs, hanem a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) az adatkezelője.

A rendőrség most egyrészt olyan iratokat vár, amelyek igazolnák, hogy ki és hogyan hatalmazta fel az Ökotárs Alapítványt, hogy a támogatási pénzek kiosztásában részt vegyen, valamint kíváncsiak arra is, hogy kinek és mekkora összeget ítéltek meg, ehhez pedig az összes hazai civil szervezettel megkötött szerződést át kéne adniuk. Az alapítvány egyelőre ügyvédekkel konzultál azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek.

Azt az Ökotárs Alapítványnál sem tudják, hogy ki jelentette fel őket, ezt ugyanis nem hozták a tudomásukra. Bár korábban Csepreghy Nándor helyettes államtitkár többször is utalt rá, hogy nem kizárt, hogy a kormánynak büntetőfeljelentést kell majd tennie az Ökotárs ellen, mégsem valószínű, hogy most a kormány lépett volna, mivel az általuk elrendelt Kehi-vizsgálat még nem ért véget.

Korábban a norvégok éppen a Kehi-vizsgálat azonnali felfüggesztéséhez kötötték azt, hogy újraindítják-e nem civileknek járó, több tízmilliárdos támogatási keretet, amit korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyelt, de annak Lázár János vezette megszüntetése után nem maradt transzparens kezelője a támogatásoknak. Szintén a vizsgálat felfüggesztését kérte az Európa Tanács, de a hazai ombudsman szerint is kétséges, van-e joga a vizsgálat lefolytatására a Kehi-nek.

A kormány és a hazai civilek közötti konfliktusról készített nagyobb videós anyagukat itt találhatja meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.