UPDATE: Mégsem lépheti át az ukrán határt az orosz segélykaraván!

külföld
2014 augusztus 12., 10:19
comments 85

Délelőtt még arról írtunk, hogy az ukrán kormány engedélyt adott egy 280 autóból álló orosz segélykonvoj belépésére Kelet-Ukrajnába. A konvoj többek között gyógyszereket és gabonát szállított, a humanitárius segély szétosztását pedig a Vörös Kereszt felügyelte volna.

Azóta két fontos fejlemény van az ügyben:

  • A Vörös Kereszt bejelentette, hogy valójában semmit sem tudnak arról, hogy mi van az autókban. Sőt, azt sem tudják, hogy pontosan hova tartanak és hol lépnék át a határt.
  • Az ukrán kormány pedig visszavonta a belépési engedélyüket. Bejelentették azt is, hogy ha a konvoj mégis átlépné a határt, azt a nemzetközi közösség rendkívüli provokációnak tekintené.

Ukrajna korábban azért adott engedélyt, mert az oroszok megígérték, hogy nem a szakadárok ellenőrizte területeken át mennek Luhanszkba és Donyeckbe.

Laurent Fabius francia külügyminiszter már akkor attól tartott, hogy a konvoj álca, valójában csak befészkelni próbálják magukat az oroszok Luhanszkba és Donyeckbe. Azért tartott ettől, mert az orosz hadsereg nagy erőket sorakoztatott fel Ukrajna határán.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Andrej Lisenko most olyan, titokban készült feltvételeket mutatott újságíróknak, amelyeken a konvojban haladókhoz hasonló fehér teherautók állnak egy orosz katonai bázis előtt. A teherautók előtt orosz katonák álltak sorba. (Via Trouw. A cikket Monty, a holland gyakornokunk írta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.