Orbán Viktor megállította az oroszok kamionjait

POLITIKA
2014 augusztus 14., 09:33
comments 78

Nagy most a nemzetközi izgalom az oroszok kamionkaravánja körül, ami moszkvai bejelentés szerint segélyt visz Donyeckbe hófehérre festett járműveken. Az ukránok szerint hadianyag is lehet a szállítmányban, és a nyugatiak is tartanak attól, hogy az orosz megszállást készítheti elő az Ukrajnába igyekező konvoj.

1999-ben történt már egy elég hasonló vita, aminek főszereplője éppen Magyarország, és az akkori magyar miniszterelnök, Orbán Viktor lett.

1999-ben a NATO beavatkozott a Szerbia és Koszovó közti háborúba, Szerbiát bombázták. Magyarország januárban lett a NATO tagja, és a kormány átengedte Magyarország légterét és katonai repülőtereit az amerikai gépeknek. A NATO beavatkozását élesen kritizáló orosz kormány (Borisz Jelcin egyszer még harmadik világháborúval is fenyegetőzött) áprilisban segélyszállítmányt indított útnak a koszovói szerbeknek.

photo_camera Orbán Viktor a NATO főtitkáránál, 1999-ben. Fotó: nato.int

(A fenti fotón Orbán Viktor baloldalán Martonyi János külügyminiszter, jobboldalán Simonyi András NATO-nagykövet látható. Simonyi kedden jelentett meg egy cikket a Huffington Postban, ami Putyin, Erdogan és Orbán politikájának hasonlóságát vizsgálta.)

A teherautókat azonban a magyar kormány Záhonynál megállította. Nagyon komoly diplomáciai botrány lett ebből, a moszkvai magyar követet egy héten belül kétszer is behívatták az orosz külügybe, hazahívták a budapesti orosz követet, és lemondták Martonyi János külügyminiszter májusi moszkvai útját is. Keskeny Ernő akkori moszkvai magyar követ azt mondta, hogy „1956 óta nem kerültek ilyen mélypontra” az orosz–magyar kapcsolatok.

Az Orbán-kormány hivatalosan azért nem engedte át a konvojt, mert a járművek része páncélozott volt, másrészt pedig üzemanyagot is vittek, márpedig az ENSZ üzemanyag-embargót rendelt el akkoriban Szerbiával szemben.

Végül több napos éles vita után átmehetett a konvoj Magyarországon, de csak elég kemény feltételekkel: öt páncélozott teherautót ki kellett venni belőle, továbbá nyolc helyett csak négy gázolajat szállító tartálykocsi maradhatott. Az alkut Pintér Sándor akkori belügyminiszter kötötte meg Szergej Sojguval, a rendkívüli ügyek orosz miniszterével.

Az akkori konfliktusban Orbán Viktor nem lamentált, hogy a Nyugat vagy az oroszok támogatta szerb kormány mellett van-e:

„A NATO oldalán nemcsak katonai hatalom áll, hanem a történelem és az emberi igazság is” – mondta egy parlamenti egyeztetésen 1999 áprilisában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.