Aggódva figyeli a világ a rejtélyes orosz konvojt

külföld
2014 augusztus 12., 15:04

Mi van 280 fehérre festett orosz teherautóban?

Ez a kérdés foglalkoztatja a világpolitikát kedden, mióta Oroszország bejelentette, humanitárius segélykonvojt indít Kelet-Ukrajnába. Azt mondták, 12 ezer hálózsákot és 54 tonna gyógyszert visznek a rászorulóknak.

A konvoj először engedélyt kapott a belépésre az ukránoktól. Az orosz miniszterelnökség szóvivője, Dmitrij Preskov azt mondta, az orosz hadseregnek semmi köze hozzá, teljes egészében civilek szervezésben állt össze a szállítmány. A humanitárius segély szétosztását a Vöröskereszt fogja felügyelni, mondták először.

És bár sokan eleinte is gyanakodtak, hamar még inkább elkezdett repedezni a kép.

A Vöröskereszt bejelentette, hogy valójában semmit sem tudnak arról, hogy mi van az autókban. Sőt, azt sem tudják, hogy pontosan hova tartanak és hol lépnék át a határt. Az ukrán kormány pedig visszavonta a belépési engedélyüket. Bejelentették azt is, hogy ha a konvoj mégis átlépné a határt, azt a nemzetközi közösség rendkívüli provokációnak tekintené.

A gyanú természetesen arról szól, hogy a konvoj valójában egy katonai akciót készít elő a humanitárius akció álcája alatt.

Az autókat frissen festették fehérre, és egy ortodox pap áldotta meg őket indulás előtt, egyébként pedig éppen úgy néznek ki, mint a hadsereg teherautói, rendszámtáblái pedig nincsenek, írja a Max Seddon, a Buzzfeed Ukrajnában lévő tudósítója. Ez persze önmagában még nem bizonyít semmit. És nem kizárt az sem, hogy a konvoj mindkét célra jó lehet - akár katonai akció végrehajtására, de segélyszállítmány szétosztására is.

A jelöletlen orosz, illetve oroszpárti egységek használata viszont akkor is bevett módszer volt, amikor ezek az egységek gyakorlatilag megszállták a Krímet, később Kelet-Ukrajnát.

A szállítmány mindenestre szerda hajnalban kellene, hogy megérkezzen. Ukrajna pedig komoly dilemma előtt áll. Ha beengedi a konvojt, azzal egyrészt lehet, hogy Oroszországot juttatja előnyhöz. Másrést gyakorlatilag elismeri, hogy nem tudja megvédeni saját polgárait. Ha viszont nem engedi be, azzal erősítheti az orosz narratívát arról, hogy Ukrajna megakadályozza, hogy az orosz kisebbség segítséghez jusson - vagyis be kell avatkozniuk.

Tom Middendorp holland tábornok hétfőn arról beszélt a holland képviselőházban, hogy már nem csak az ukrán határ mentén, hanem a határon belül, a szeparatisták által uralt területen is gyülekeznek az orosz katonák.

Amikor tavasszal vontak össze az oroszok csapatokat az ukrán határon, akkor az ukrán hadsereg nem mert támadni a felkelőkre. Aztán az oroszok májusban visszavonultak, utána indult csak el az ukrán offenzíva, ám most az orosz csapatösszevonás után sem torpant meg - írta a helyzetről Magyari Péter.

(Közreműködött Monty Aal.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.