Amire mindig is vágytál: itt az igazi zöld szója!

életmód
2014 augusztus 18., 13:32
comments 104

Akik hozzám hasonlóan rajonganak a sci-fikért és a posztapokaliptikus filmekért, biztosan látták a Zöld szóját

Akik nem ismerik, röviden összefoglalom, hogy miről is szól ez a Charlton Heston főszereplésével készült 1973-as klasszikus:

A jövőben teljesen túlnépesedik a Föld → nincs elég hely mezőgazdaságra → az emberek nagy része étel helyett a zöld szója nevű izét eszi → ez egy vastag névjegykártyára emlékeztető valami.

Spoiler (jelölje ki, ha látni akarja): A zöld szója valójában újrahasznosított emberi tetemekből készül!

De erre a főhős persze csak a történet csúcspontján jön rá. De amúgy sem ez a lényeg.

Hanem

Van Amerikában egy férfi, úgy hívják Rob Rhineheart. Ez a Rhineheart a neve alapján simán szereplője lehetne bármelyik Wagner-operának, de ehelyett a táplálkozás jövőjén gondolkodik. Szerinte

az emberiség „aránytalanul sok” időt és pénzt fordít arra, hogy teljes tápértékű ételeket készítsen magának.

Ezen változtatni kell, gondolta, és munkához is látott. Kikutatta, hogy milyen tápanyagokra van szüksége minden nap egy embernek. A 35 alapanyagot javarészt por formájában megrendelte, majd egy kis vízzel összeturmixolta.

Aztán 30 napon át csak ezt ette.

Nem, Rhineheart nem halt meg. Még csak kórházba se került. Ellenkezőleg, saját elmondása szerint még soha nem érezte magát ilyen fittnek. Most már nem csak több ideje volt, hanem 470 dollár helyet csak 150-et költött havonta „élelmiszerre”.

Aztán rájött, hogy az ötletével nemcsak spórolhat, kereshet is. A vállalkozásához közösségi forrásokból gyűjtötte össze a 100 ezer dolláros induló tőkét. Egy hónapot szánt erre, de két óra alatt meglett a pénz. A cégébe több szilíciumvölgyi vállalkozás is befektetett.

Pedig a receptet is közzétette, hogy bárki szabadon kísérletezhessen. Azóta már egy egész közösségi platform jött létre ahol a zöldszójafalók teszik ki saját variációjukat Rhineheart eredeti receptjére.

A Soylent (a Zöld szója eredeti, angol címe Soylent green) már kapható Amerikában, 21, 42 illetve 84 adagos kiszerelésben. Minden információ fent van a honlapjukon, többek között az összetevők is, ahova azért a biztonság kedvéért odaírták, hogy [SPOILER] a Soylent nem tartalmaz emberi maradványokat. Aki Soylenten él, átszámolva napi 2400 forintból jut hozzá mindenhez, ami a testének kell az egészséges működéshez.

Rhineheart szerint a jövőben kétféle evés lesz: amikor csak azért eszünk, hogy hozzájussunk a napi kalóriához és tápanyagokhoz, illetve amikor társaságban, inkább „szociális tevékenységként” eszünk - valamit, ami még finom is.

A Soylent egyelőre Európában még nem kapható, de a szájton meg lehet adni az emailcímedet és akkor majd küldenek egy levelet amikor már itt is meg lehet rendelni. (Via New Yorker. A cikket Monty, a gyakornokunk írta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.