Távozhatnak Londonból az amerikai bankok

külföld
2014 augusztus 18., 12:08

David Cameron brit miniszterelnök megígérte népének, hogy ha jövőre újra megnyeri a választást, népszavazást ír ki országa EU-tagságáról. Ezzel annyira megijesztette a Londonban működő nagy amerikai bankokat, hogy azok már készülnek távozásra.

A Financial Times szerint a Citigroup, Bank of America és a JP Morgen Chase bankokról van szó. Ezek hajdanán azért jöttek Londonba mert onnan az összes EU tagországhoz hozzáfértek. Ha Anglia kilépne az EU-ból akkor ennek vége lenne. Ráadásul akkor Anglia a tervezett európai bankuniónak se lenne a tagja, ami tovább nehezítené a bankok pozícióját.

A nagy menekülésből, amit már „Brexitként” emlegetnek, három város tudna profitálni: Frankfurt, Párizs és Dublin. Utóbbit adórendszere és angolul beszélő munkaereje teheti vonzóbbá a két másik európai városnál.

A bankok távozása hatalmas csapást jelentene London gazdaságának, mely alapvetően pénzügyi szolgáltatásokra épül. (Via Volkskrant. A cikket gyakornokunk, Monty írta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.