Fű miatt kapcsolták le Jackie Chan fiát Kínában

külföld
2014 augusztus 19., 07:48
comments 17

A 32 éves Jaycee Chant Pekingben tartóztatták le, miután pozitív lett a marihuánatesztje. Akár három év börtön is várhat rá.

A letartóztatása illeszkedik abba az állami kampányba, amit a kínai hatóságok folytatnak most a helyi szórakoztatóipar ellen. Mindez arra utalhat, hogy az állam megpróbálja szorosabbra fogni az ellenőrzést az ország leggyorsabban növekvő iparága körül.

A kungfusztár Jackie Chan amúgy kifejezetten jól fekszik a kommunista pártban, tagja az állampárt egyik tanácsadó bizottságának, gyakran képvisel kínai érdekeket külföldön és komoly befektetője is hazája filmiparának. Sőt, ő volt 2009-ben a Nemzeti Kábítószer-ellenőrző Tanácsának nagykövete is. 

Bár Kínában a marihuána egészségügyi használatának több ezer éves hagyományai vannak, a füvezés mégis illegálisnak számít. Chan-nál házkutatást is tartottak, több mint száz gramm füvet találtak otthonában.

Az utóbbi hónapban egymást érik a civil ruhás rendőrök razziái Peking menő bárjaiban, a kínai elnök, Hszi Csin-ping pedig ezt az évet a kábítószerhez köthető bűncselekmények letörésének évének nevezte, és az emberek harcát indította meg a kábítószerek ellen.(Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.