A kormány üzent a Washington Postban: tiszteletet Magyarországnak!

POLITIKA
2014 augusztus 26., 11:55
comments 298

A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalásában reagált nemrég Orbán Viktor híressé vált tusványosi beszédére. Többek között azt írták, hogy ha

“Ha Orbán nem tekinti magát a demokratikus nyugat részének, akkor ennek megfelelően kell kezelni.”

Erre a szokatlanul kemény hangvételű állásfoglalásra reagált a lapban megjelentett nyílt levélben Kovács Zoltán, a magyar kormány nemrégiben kinevezett nemzetközi szóvivője.

Kovács szerint a Post beszámolójában Orbán tusványosi, a liberális demokráciát temető, és Kínát, Törökországot és Oroszországot pozitív példaként felhozó beszédének amerikai bemutatásakor elcsúszott egymástól a miniszterelnök szavainak értelme és az az interpretáció, ahogyan az amerikai politikai szakértők a beszédhez nyúltak.

:-(

Pedig Kovács kiemeli, hogy Orbán Viktor megjegyzései nem az európai értékek elutasításáról szóltak. Hiszen, ahogy a miniszterelnök is mondta, Magyarország tiszteletben tartja a keresztény értékeket, a szabadságot és az emberi jogokat, ÉS KÖZBEN nem utasítja el a liberalizmus  alapelveit, például a szabadságot. Csak nem ezt az ideológiát tesszük az államszervezés központi elemévé.

Kovács ezután felemlegeti a cikk számos pontatlanságát, lecsapva azokat a magas labdákat is, amikről már mi sem értettük pontosan, hogyan kerültek be a cikkbe, például a cigányság elleni diszkriminatív törvényeket.

Az pedig, hogy a lap szerkesztőségi jegyzetében párhuzamot állít a jelenkori magyar kormány cselekedetei és aközött, amit a 20. század gengszterei és sarlatánjai csináltak, beleértve a II. világháborús nácibarát magyar vezetését, Kovács szerint abszurd, és ezek a szégyenteljesen helytelen vádaskodások méltatlanok a laptól.

Kovács ezután még ír arról, hogy Magyarországnak minden joga megvan, hogy ünnepelje az ország keresztény örökségét, de ez nem azt jelenti, hogy felfüggesztenénk a plurális demokráciát.

Ezután pedig eldicsekszik még azzal is, hogy 2010 óta milyen keményen lecsaptak a szélsőjobboldali szélsőségesekre. Ahogy a Post az első cikkben nem írta meg, mire gondolnak a romák elleni diszkriminatív lépéseknél, úgy mi most itt nem tudjuk, hogy miről lehet szó. Bár a gárdát betiltotta a bíróság, az Új Magyar Gárda rendre felbukkan az országban, a kuruc.info is zavartalanul működik, az érpataki polgármestert pedig egészen Érpatakig sikerült elszigetelni. Kovács még kiemeli, hogy a zsidó kultúra a reneszánszát éli, a média pedig sokszínű és szabad.

A munkaalapú társadalom pedig nem egy Sonderweg-jellegű ideológiai fantázia Kovács szerint, hanem egy élhető alternatíva a fenntarthatatlan jóléti államnak, és gyakorlatias válasz Magyarország krónikusan alacsony foglalkoztatási szintjére.

Egészséges vitát folytatni korunk nyomasztó gazdasági-társadalmi kihívásairól csak akkor lehetséges, ha elfogadjuk a tényeket, és a vita a tisztelet és a szabadság szellemén alapul.

- zárja levelét Kovács szóvivő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.