Ha a Jobbik Közel-Kelet-politikája ember lenne, kábé így nézne ki

külföld
2014 augusztus 27., 17:09
comments 188

ezgif.com-gif-maker

Kik harcolnak az ISIS soraiban?

Ezzel a címmel hirdetett sajtótájékoztatót a Jobbik kedden délelőttre. Nem volt kérdés, hogy ott a helyünk, épphogy a nyálunk nem csöppent el, annyira vártuk a közel-keleti helyzet hamisítatlan, jobbikos értelmezését.

„Ha ISIS, akkor biztosan bevándorlózás lesz”

- többségünknek ez volt az előfeltevése, össze is szedtünk pár kérdést erre a témára felkészülve.

Árnyékra vetődtünk,

ugyanis a sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton nem bevándorlózott.

Újra bebizonyosodott, hogy a Jobbik a sajtótájékoztatós figyelemfelkeltés mestere, hiszen míg a legtöbb újságíró, aki megjelent a megadott időpontban a párt sajtótermében, arra várt, hogy Gyöngyösi majd megmondja, hogy szerinte kik harcolnak az ISIS soraiban, a sajtótájékoztató pont arról szólt, hogy ezt a Jobbik sem tudja. De nagyon szeretnék megtudni, ezért kezdeményezik is a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságok rendkívüli üléseinek összehívását.

Mesterek

Kiderült, hogy az egész sajtótájékoztatót azért hívták össze, mert a Blikk egy januári kutatásra hivatkozva féléves késéssel megírta, hogy több magyar állampolgár is harcolhat az Iszlám Állam oldalán. A kutatás eléggé zavaros, a Jobbiknak pedig – ha következetes akar maradni – még az átlagosnál is nagyobb forráskritikával kellett volna kezelnie az ügyet, az adat ugyanis egy terroristákat figyelő izraeli szervezettől származik, ami erősen kötődik mind az izraeli hadsereghez, mind az Amerikai Zsidó Kongresszushoz. A szervezetet jelenleg egy volt izraeli hírszerzőtiszt vezeti.

És azért, ha terrorizmusról van szó, a Jobbik nem igazán szokott egyetérteni sem izraeli szervezetekkel, sem az izraeli hadsereggel, sem az Amerikai Zsidó Kongresszussal, sem volt izraeli hírszerzőtisztekkel.

De ez csak egy apró szelete a Jobbik következetlen, félinformációkon alapuló, dilettáns közel-keleti politikájának, amiről Magyarország második legnépszerűbb pártja azt állítja, hogy következetes.

Hülye palesztinok, jófej palesztinok

Ha a legelejétől kezdjük, rögtön ellentmondásba botlunk. A magyar szkinhedmozgalom – ami azért jó néhány ponton kapcsolódott és kapcsolódik a Jobbikhoz – a kezdetekben szélsőségesen bevándorlásellenes volt, és a "Az arabokra viszont golyószóró vár / és Palesztina felett atomfelhő száll"-tól eljutottunk oda, hogy a jobbikosok nem akarnak palesztinok lenni a saját hazájukban, és palesztinkendőben szónokolnak a parlament előtt.

Aztán Kovács Béla az Európai Parlamentben eltanulta a nyugat-európai szélsőjobboldaltól, hogy korlátozni kell a bevándorlást, 2011-ben már közleménye is volt erről. Eközben a Jobbik itthon tevékenykedő tagjai többnyire megmaradtak nyugatellenesnek. A pártban azóta is vígan együtt él a két nézet, ami ugye a világ legtöbb szélsőjobboldali pártjában elég nehezen fér meg egymással.

Az arabok iránti szimpátia néhány éve kitartani látszik, a bevándorlást kritizáló nyilatkozatok is inkább az afrikai bevándorlást korlátoznák, az arabokról nem beszélnek. Sőt 2010-ben a Jobbik az arab-magyar barátság napjával ünnepelte meg szeptember 11-ét.

A Jobbik elsősorban Iránt szereti nagyon, így nem igazán kritizálja az Teherán libanoni bástyájának számító Hezbollahot sem. A Hamásznak szintén nem kell tartania a Jobbik kritikájától, sőt a párt és a hozzá köthető szélsőjobboldali média hajlamos a Hamász és az Izraeli Védelmi Haderő között összecsapásokat egyoldalúan, a palesztin félnek kedvezően tálalni.

Sőt, a magyar szélsőjobboldal néha az al-Kaidával szemben is elnéző volt, főleg miután az Egyesült Államok hadserege megkezdte az afganisztáni inváziót.

Eddig és ne tovább

De úgy tűnik, hogy az - Iránnak sem kedves - Iszlám Állam már a Jobbiknak is sok: Gyöngyösi Márton élesen kikelt terrorszervezettel szemben. Jó, az elég furcsa lett volna, ha a lefejezős-kivégzős-lövöldözős-gyilkolászós videók tömkelege ellenére a Jobbik kiáll az IS mellett, de azért ha mélyen magunkba nézünk, be kell vallanunk, hogy abban az országban, ahol a Jobbikhoz még mindig elég közel álló Gaudi-Nagy Tamás és barátai Aszad elnök portréit tartó szíriaiakkal együtt tüntetnek az orosz nagykövetség előtt Ukrajna ellen, olyanokat állítva, hogy Oroszország az európai kultúra világítótornya, ez sem lett volna annyira nagyon meglepő. (Erről a csodálatos eseményről itt egy videó is.)

Az IS brutalitása valóban kiverhette a biztosítékot a Jobbiknál is, éppen ezért számítottunk arra, hogy mint a legtöbb szélsőjobboldali párt, a Jobbik is a bevándorlás káros hatásait fogja az Iszlám Állam soraiban harcoló európaiak mögé vetíteni.

Nem így történt.

Gyöngyösi szerint ugyanis

a Nyugat a hibás.

A terrorszervezetet támogató nyugati harcosokat következetesen „zsoldosoknak” nevezte, és arról beszélt, hogy ők már régóta mondják:

„életveszélyes, ha a Nyugat a saját érdekei mentén destabilizál országokat a Közel-Keleten.”

Mert a Nyugat ilyen, az a hobbija, hogy közel-keleti országokat destabilizál. A Jobbik értelmezésében az ISIS-t a Nyugat hozta létre, majd erkölcsi, anyagi és katonai támogatást nyújtott a szervezetnek annak érdekében, hogy megdöntsék Szíriában Aszad elnök uralmát. Aztán az Iszlám Állam kudarcot vallott Szíriában, de ha már ott volt, átment Irakba, hátha ott még akad destabilizálni való.

Ebben a gondolatmenetben az mindenképp baromság, hogy az Iszlám Állam Szíriában kudarcot vallott volna, hiszen még mindig több kormányzóságot ellenőriz az országban, és történetének legnagyobb katonai vereségét sem itt szenvedte el, hanem Irakban, a moszuli gátnál, ráadásul Irakban már bombázzák is az állásaikat, Szíriában meg – még – nem.

Az is baromság, hogy nyugati zsoldosok harcolnának az IS-ben, ezek az emberek ugyanis nem pénzért, hanem meggyőződésből irtják Irak és Szíria velük ellenkező lakóit.

Gyöngyösi gondolatmenetének többi része sima összeesküvés-elmélet, így azzal lehetetlen vitatkozni. Annyi biztos, hogy bizonyíték nincs arra, amit mond, persze lehet, hogy csak én nem látok ki a szabadkőműves háttérhatalom által a fejemre tett szemellenző mögül. Az Egyesült Államok szinte semmivel nem tudott segíteni az állampolgárait haláltáborokba terelő Aszad-rezsim elleni harcban a lázadóknak, és - elméletileg - figyeltek arra is, hogy az a kevés segítség se a dzsihádistákhoz kerüljön. De persze ezt csak Washington mondja, lehet, hogy nem így van. Mindegy.

A helyzet tehát nagyjából az, hogy

a Jobbik attól fél, hogy Magyarország annyira nyugatbarát, hogy a háttérben támogatja az Iszlám Államot.

giphy

Merthogy - mondja Gyöngyösi - a kialakult helyzetben Magyarországnak is felelőssége van, hiszen nyugati szövetségeseivel együtt Budapest is támogatta az Aszad ellen harcoló terroristákat. A kint harcoló magyarok pedig Gyöngyösi szerint

a TEK látóterében vannak.

Ezért nagyon jó lenne tudni, hogy kicsodák ők.

thumbs_up_matt_leblanc

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.