„Badarság, hogy én Ukrajnába viszem a magyar tankokat”

háború
2014 augusztus 29., 15:53
comments 113

Telefonon értük el a Csehországban élő Dr. Stefan Turayt, az Excalibur Defense Kft. vezetőjét. Ez az a cég, amit az orosz külügyminisztérium azzal vádolt, hogy Magyarország ukrajnai fegyvereladásaiban játszik közvetítő szerepet.

„15 éve adok el és veszek tankokat, és eddig senkinek semmi problémája nem volt a céggel.”

- kezdi Turay, aki szerint egyszerűen azért nézték ki az Excalibur Defense Kft-t az orosz vádakhoz, mert épp most nyertek meg két pályázatot, amin a Magyar Honvédség összesen 80 kiszuperált harckocsit értékesített.

„Ezek a tankok nem Ukrajnába mennek, ez badarság. Két csehországi cég vásárolja meg őket, aztán valószínűleg szétszedik őket. Ukrajnába nem is vihetnénk tankokat, ezt egyezmények tiltják. Csehországba mennek, naponta három tankot viszünk át trélereken. Ez egy teljesen normális adásvétel, a magyar és a cseh hivatalok is tudnak róla.”

photo_camera Orosz T-72-es harckocsi Szimferopolban, 2014. március 31-én. (AFP-fotó/Olga Malceva)

Pénteken azonban az orosz kormányközeli RIA Novosztyi hírügynökség arról írt, hogy a cseh védelmi minisztérium nem tud arról, hogy magyar tankok érkeztek volna Csehországba. A magyar Honvédelmi Minisztérium pénteki közleménye szerint viszont a csehek igenis tudnak a tankokról. Ráadásul a HM-nek erről bizonyítéka is van. A minisztérium közleménye így szól:

„A Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala a május 5-én kiállított, 172/2014 számú Nemzetközi Import Igazolásában 58 db, a magyarországi székhelyű Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte kereskedelmi/üzleti célra. Ugyanez a hivatal a július 22-én kiállított, 178/2014 számú igazolásában további 22 db, szintén az Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte. Végfelhasználóként mindkét esetben egy-egy prágai cég van megjelölve az igazolásokban.”

Stefan Turay is ezt mondta: cége egyeztetett a cseh és a magyar hatóságokkal is a tankszállításról.

„Az Engedélyezési Hivatal, a Nemzetvédelmi Hivatal, mindenkit tájékoztattunk az adásvételről, akiket a jogszabályok szerint tájékoztatnunk kell. Mindig így csináljuk, ez teljesen megszokott dolog. Ez is egy üzlet,

olyan, mint amikor önök bemennek a boltba és vesznek egy kenyeret. Én is ezt csinálom, csak tankokkal.”

Oroszbarát kamuoldal cikkére ugrik Moszkva

photo_camera Az iraki hadseregnek 2006-ban eladott magyar T-72-esek. (Az Egyesült Államok haditengerésztének fotója, Michael Larson. Wikimedia Commons.)

A diplomáciai botrány azzal robbant ki, hogy augusztus elején egy addig teljesen ismeretlen, szélsőjobboldali, oroszbarát hírportál, a Hídfő.net, Nyíregyházán készült képeket közölt 12 tankról, melyek egy vonatra pakolva várakoztak. A portál tovább kombinált, így keverte bele az ügybe az Excalibur Defense Kft-t, mivel ez a cég épp akkor nyert meg két pályázatot, amit a Magyar Honvédség összesen 80 T-72-es harckocsi értékesítésére írt ki.

A Hídfő.net összekapcsolta a két ügyet, és azt írta, hogy Magyarország az Excaliburon keresztül tankokat ad el Ukrajnának. Erre a hírre reagált az orosz külügyminisztérium is, azzal vádolva Magyarországot, hogy megszegi az EU-s fegyverkereskedelmi szabályokat.

A magyar külügy azonnal cáfolt, hétfőn pedig új közleményt adtak ki arról, hogy az Excalibur Csehországba szállítja a tankokat. Az oroszok azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy valami nincs rendben az üzlettel.

Már számtalan külföldi újság és mi is írtunk arról, hogy az ukrajnai konfliktusban Oroszország egyik legnagyobb fegyvere a figyelemelterelés. Folyamatosan álhíreket dobnak be, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat jelentetnek meg annak érdekében, hogy amíg a Nyugat ezeken csámcsog, ne figyeljen arra, hogy már most is orosz reguláris csapatok vannak Ukrajna területén.

Ehhez a Magyar Honvédség egyik tankszállítása és az Excalibur Defense pályázatainak egybeesése volt az oroszok segítségére. A Magyar Honvédség ugyanis az ügy kezdete óta többször elmondta, hogy a Hídfő.net képein nem is azok a tankok vannak, amiket az Excalibur megvett.

A nyíregyházi fotókon a Magyar Honvédség tankjai vannak, amiket az Alföldről épp Nyíregyházára szállított. Ezzel egybecseng az is, amit Turay mondott a telefonban:

„A Magyar Honvédségnek van egy raktára Kalocsán, azt most bezárják. Onnan szállítottak át 12 tankot Nyíregyházára, 12-t meg Taszárra. Azok vannak lefényképezve egy vonaton Nyíregyházán. Ebből is látszik, hogy azok nem a mi tankjaink, mi ugyanis nem vonattal, hanem trélerekker szállítunk.”

A Honvédség az Indexnek néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy az Excalibur Defense harcképtelen tankjai is a bezárásra ítélt kalocsai raktárból származnak, ez is közrejátszott abban, hogy a honvédség az eladásuk mellett döntött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.