A Kulcsár-ügy óta nem talált ekkora csalást az MNB

gazdaság
2014 augusztus 29., 08:36
comments 17

A Kulcsár-ügy óta nem tártak fel hasonló volumenű ügyet, és az összegyűjtött forrás nagyságát tekintve a magyar pénzpiacon példátlan mértékű jogszabálysértésről van szó - mondta Windisch László, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az ügyben kiszabott büntetés mértéke is burtális. Több ezer befeketető megtévesztése miatt 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jegybank a Fortress Holdings LLC-re és meg nem nevezett személyre (korábbi hírekben Sz.-F. Zsolt Sándorként szerepel), plusz az engedély nélkül közvetítői tevékenységet végző két cégre (ez alighanem a Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft. és a Flow Money Kft. lesz). Az MNB büntetőeljárásokat is kezdeményezett az ügyben.

A megbírságolt Sz.-F. és a három cég 2014 január közepéig összesen több mint 10 milliárd forint forrást gyűjtöttek össze jogosulatlanul közel 2000, többségében magyarországi befektetőtől, akiknek havi 9 százalékos kamatot ígértek. 

Az elkövetők számláin az összegyűjtött összeg töredékét, 1,5 milliárd forintot tudtak zárolni - mondta el Windisch László.

A Fortress Kft. ellen tavaly decemberben indított piacfelügyeleti eljárást az MNB,  ebben kiderült, hogy Magyarországon semmiféle jegybanki engedéllyel nem rendelkeznek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.