Az 5 legrosszabb magyarázat, miért vannak orosz katonák Ukrajnában

háború
2014 augusztus 30., 12:07
comments 225
photo_camera Sean Gallup / Getty Images

A szomszédban zajló, rendkívül furcsa háború egyik legfurcsább eleme, hogy az egyik fél, Oroszoszág úgy harcol egy idegen ország területén, hogy közben az orosz kormány azt állítja, szó sincs ilyesmiről.

Olyannyira, hogy minden egyes konkrét esetben, amikor nagyon úgy tűnik, katonáik mégiscsak egy másik ország területére léptek, előállnak valamilyen magyarázattal. Az Independent összes is gyűjtötte az öt legerősebbet. Ezeket mind valóban el is mondták orosz tisztviselők:

1. Nem katonák, önkéntesek

Tehát vannak orosz fegyveresek Ukrajna területén, de ők véletlenül sem a hadsereghez tartoznak, hanem önszántukból mentek oda. Ezt Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete mondta.

2. Ezek csak képek videójátékokból

Amikor bemutatták az orosz inváziót bizonyító műholdas felvételeket, Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta: "A korábbi hasonló képek videójátékokból voltak. Ezek pedig éppen olyan minőségűek. Ezek csak vad találgatások, de senki sem mutat bizonyítékot."

3. Ez valójában egy segélykonvoj

A világ napokig aggódva figyelte, hogy a rejtélyes orosz fehér kamionok, amik elvileg humanitárius segítséget nyújtottak Kelet-Ukrajna lakóinak, mit akarnak valójában. Mire elmentek, kiderült: nem bevinni akartak dolgokat, hanem kivinni,  gyártósorokat és más ipari berendezéseket

4. Véletlen volt

Amikor tíz orosz katonát elfogtak az orosz határ közelében, de már Ukrajna területén, az orosz hadügy közölte, a határ másik oldalán gyakorlatoztak, és csak véletlenül keveredtek át.

5. Nyaralni voltak

Ezt pedig az oroszpárti szakadárok vezetője mondta: szerinte a soraikban harcoló oroszok egyszerűen úgy döntöttek, a tengerpart helyett a fronton töltik a nyaralást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.