Nagy zűr jöhet Hongkongban: Kína nemet mondott a demokratikus választásokra

külföld
2014 augusztus 31., 15:19
comments 266

A kínai hatóságok kizárták annak a lehetőségét, hogy demokratikus választásokon döntsenek arról, ki vezesse 2017-től a Kínához tartozó, de különleges státuszú várost.

Hongkongban legutóbb július elején tüntetett 500 ezer ember a demokratikus választásokért, többek között szabad indulási lehetőséget és általános választójogot követeltek.

Most a kínai hatóságok azt közölték, hogy a választásokon majd két vagy három jelölt közül lehet választani, személyüket pedig sokakat reprezentáló bizottság fogja majd megnevezni.

photo_camera A kínai közlemény hírére több ezren mentek utcára augusztus 31-én (ALEX OGLE / AFP)

Ezzel a döntéssel éppen a demokratikus választásokat követelők félelme igazolódik be, akik szerint így csak Pekinghez közeli politikusok indulhatnak majd.

A tüntetéseket szervező Occupy Central mozgalom korábban azt mondta, hogy ha nem tudják keresztülvinni akaratukat egy tisztább választásért, akkor ülősztrájkokkal fogják megbénítani az életet Hongkongban.

A kínai kommunistapárt állandó bizottságának közleménye szerint a választások tétje az ország szuverenitása, biztonsága és fejlődése lesz, ezért van szükség arra, hogy minden megfontolt és józan módon történjen.

photo_camera Chu You Ming, az Occupy Central egyik alapítója sírja el magát a vasárnapi spontán tüntetésen (ALEX OGLE / AFP)

Az Occupy Central szerint viszont ezzel egyszerűen be akarják csapni a hongkongiakat, és hamarosan kezdetüket veszik majd a tiltakozóakciók.

Szombaton Kína amúgy figyelmeztette a világ országait, hogy ne avatkozzanak be a hongkongi politikába: az állami napilap egyik cikkében arról írtak, hogy Hongkongban vannak, akik meg nem nevezett külső erőkkel kokettálnak.

A 2017-es választások lebonyolítása hónapok óta foglalkoztatja a hongkongiakat, tüntetések mellett Kína-barát ellentüntetés is zajlott már, több tízezer ember részvételével.

photo_camera ALEX OGLE / AFP

Az egykori brit gyarmat 1997-ben került vissza Kínához, azóta az 'egy ország, két rendszer' elvében a kínai viszonyokhoz képest jóval nagyobb jogi és gazdasági szabadságot élvezhetnek a városállam lakói. Ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy a pekingi kormány szorítani szeretne a viszonyon, és jobban be akarnak avatkozni a helyi politikába. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.