A Fidesz szerint befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba

Egészségügy
2014 szeptember 19., 11:32
comments 136

Erről Kocsis Máté tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt, miután reggel a Magyar Nemzet arról írt, hogy a TASZ programvezetője és az ombudsmani hivatal egy főosztályvezetője arról leveleztek, hogy mikor jelenjen meg a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült jelentés.

A jelentés, ami amúgy rendesen elmarasztalja a tűcsereprogramot felszámoló Kocsis Máté vezette önkormányzatot, végül a hét közepén jelent meg.

Kocsis a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva azt mondta, hogy befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba, és szerint egy politikailag rendelt, lejárató dokumentum készült.

Kocsis az ombudsmani jelentést úgy jellemezte, hogy koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt, lejárató dokumentum. Arra a kérdésre, hogy Székely László ombudsmannak le kell-e mondania az ügy miatt, a fideszes politikus azt válaszolta, hogy ha a hivatal belső vizsgálata során kiderül, hogy az alapjogi biztos vétett, akkor álláspontja szerint igen.

A polgármester többször is kifogásolta, hogy csak a sajtóból értesült az ombudsmani jelentésről, azt csak pénteken kapta meg, majd a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva azt a kérdést tett fel, hogyan fordulhat elő, hogy az ombudsmani hivatal a TASZ-os Sárosi Péter nyaralásához igazít egy jelentéskiadást. A TASZ beadványával 90 százalékos átfedést mutató dokumentum egyébként már májusban készen volt, az önkormányzatot azonban csak júniusban kereste még az Alapvető Jogok Biztosának Hivatal.

A politikus hangsúlyozta, hogy morálisan is elítéli az egész ügyet, hiszen "szülők milliói már nem merik elengedni a gyermekeiket sehova, mert félnek, hogy kapcsolatba kerülnek a droggal".

Sárosi Péter, a TASZ kábítószerügyi programjának vezetője elmondta, hogy ő utoljára májusban érdeklődött az ombudsmani hivatalnál, hogy mikorra várható a jelentés elkészülte. A beadványt, ami alapján a jelentés készült, amúgy éppen ők nyújtották be, még tavaly novemberben. A nyaralással kapcsolatos levelezés pedig nem közte és a hivatal egyik alkalmazottja, hanem az ombudsmani hivatal két munkatársa között ment végbe.

Sárosi elmondása szerint szintén csak a héten olvasta a jelentést, miután hivatalos levél formájában megkapták azt az ombudsmani hivataltól.

A TASZ blogján is kommentálta a Magyar Nemzet cikkét, mint írták,

"Az Alapvető Jogok Biztosának feladata, hogy együttműködjön a jogvédőkkel,* és feltárja azokat a visszásságokat, amikkel a napi munkájuk során találkoznak. Mivel a beadvány a TASZ-tól származott, ezért folyamatosan érdeklődtünk arról, hogyan halad a vizsgálat. Azt, hogy semmi ráhatásunk nem volt arra, hogy mikor jön ki a jelentés, az is jól mutatja, hogy az a tűcsere bezárását követően került nyilvánosságra, amikor igazán már nem oszt, nem szoroz. A tegeződésről meg annyit, hogy kormánytisztviselőkkel is szoktunk tegeződni, mégsem gondolja senki, hogy a markunkban tartjuk őket. Igazán az a szomorú, hogy ennek a levelezésnek nagyobb a visszhangja, mint a jelentés tartalmának, vagyis hogy a Kék Pont bezárása az összes józsefvárosinak rossz, legyen drogfogyasztó vagy absztinens."

A VIII. kerületi állapotokról itt írtunk többet.

Közleményt adott ki az ombudsmani hivatal is. Ez alapján a Magyar Nemzet elég komolyat manipulált a megszerzett levelezéssel:

"Az alapvető jogok biztosa, Dr. Székely László belső vizsgálatot rendelt el azután, hogy a Magyar Nemzet 2014. szeptember 19-i számában megjelent „A TASZ irányítja a hivatalt” című cikk. A lap közli egy elektronikus levél másolatát. A vizsgálat első megállapítása szerint a levél a Hivatal zárt levelező rendszeréből származik, azon sem feladóként, sem címzettként nem szerepel a TASZ. A levél az ügy előadója és hivatali vezetői között, a jelentés tervezetének előkészítése során készült és ismeretlen módon került a Magyar Nemzet birtokába.

A Magyar Nemzet címlapján a címzettek és a feladó nevének kitakarásával másolatban közölt elektronikus levéllel, valamint az ahhoz fűzött feltételezésekkel a lap azt a hamis látszatot keltette, mintha az az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna.

Az alapvető jogok biztosa mindezek mellett sajnálattal állapítja meg, hogy a lap nagyobb jelentőséget tulajdonít a Hivatal munkatársai egymás közti, belső levelezésének, mint a Kormány és a Nemzeti Drogstratégia által is támogatott tűcsereprogram sorsának.

A Budapest Józsefvárosi tűcsereprogram megszűnésének hírével kapcsolatban a biztos a kerület polgármesterét olyan kompromisszumos megoldás kidolgozására kérte, amely figyelembe veszi minden érintett, különösen a helyi lakosok és az ellátott intravénás szerhasználók érdekeit. Egy ilyen megoldásnak oly módon kell biztosítania a kerületben lakók egészséges környezethez való jogának érvényesülését, hogy ne vezessen a kritikus helyzetben lévő, egészségügyi és szociális szempontból egyaránt rendkívül kiszolgáltatott drogbetegek egészséghez való alkotmányos jogának ellehetetlenüléséhez, egyúttal hatékony megoldást jelentsen a drogszemét begyűjtésének megszervezésére."

Kocsist a tájékoztatón megkérdezték Székely László időközben kiadott reagálásról, de fideszes politikus válaszában arra hivatkozott, hogy a Magyar Nemzet cikke szerint viszont az egyik levelező fél a TASZ volt. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.