Japán egy éve nem használ atomenergiát, de vajon ez jó hír?

Mélyzöld
2014 szeptember 19., 12:28

Paks bővítésének tervei miatt állandó napirenden van az atomenergia, a megvalósulás körülményeitől eltekintve rengeteg szakvéleményt olvashattunk már pro és kontra. Ezért lehet érdekes a Greenpeace által közölt hír, miszerint Japánban már egy éve leállt az utolsó reaktor is, tehát a villamosenergia előállítása egyéb forrásokból történik. És ez jó!

Ha úgy vesszük, jó hír

"2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították. Ezzel Japán – a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország – fél évszázad óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.

Az ország hamar a világ második legnagyobb napelempiacává vált Kína mögött. A piac nagy részét a kis, háztartási méretű napenergia-projektek és a háztetőre telepített szerkezetek adják: minden egyes hónapban 23 000 ilyen háztartási méretű telepítés valósul meg.

Ráadásul hétköznapi emberek és az ipar önként csökkentette áramfogyasztását: a megtakarítás 13 reaktor által termelt energiának felel meg."

Örömhír? Talán az lenne, ha valóban a megújuló energiaforrások pótolnák a nukleáris erőművek kiesését, de az alábbi táblázat mutatja, hogy a helyzet korántsem ennyire rózsás.

Hogyan pótolja Japán a nukleáris energiát? Tüzel. Fossziliset! A táblázat jól mutatja, hogy a visszaeső fogyasztás mellett a gáz, szén, és olaj ad energiát, a megújuló előretörése pedig enyhe túlzás.

Ha másképp vesszük, nem jó hír

A fukushimai katasztrófa előtt, 2010-ben a teljes energiafelhasználásnak 13 százalékát adták az atomerőművek, 4 százalékot a megújulók és körülbelül 83 százalékot a fosszilisek. 2013-ra a teljes energiafelhasználás 6 százalékkal esett, de a fennmaradó 7 százalék pótlását bizony a jó öreg gáz, szén, és olaj égetésével oldották meg a japánok. Ez természetesen a szén-dioxid kibocsájtás emelkedésével is együtt járt, 2010-hez viszonyítva 7,4 százalékkal emelkedett az érték.

Az elektromos energia előállításának forrásai. A fosszilis tüzelőanyag felhasználása eddig is emelkedett, de az atomerőművek lekapcsolásával kezdett meredek emelkedésbe.

Nyilván rengeteg problémát vet fel a nukleáris energia (főleg a földrengések földjén Japánban), de amit most a Greenpeace egyoldalúan bemutatva éljenez, az korántsem sikertörténet. A növekedő légszennyezés csak egy probléma, a szigetország kormányának sokkal nagyobb kihívást jelent gazdaságilag megoldani a kérdést.

A fosszilis tüzelőanyagokból importra szorul a szigetország, 2010-ben 119,1 millió tonna, 2013-ban pedig már 125,4 millió tonna nyersanyagot kellett vásárolniuk, és hiába kerül pár lakóházra napelem, ez a tendencia erre a problémára nem jelent majd megoldást.

Mit lehet tenni?

Be kell látni, hogy egy gazdaság számára negyvennyolc dísznek tartott atomreaktor felér egy herékre ejtett ötkilós kalapáccsal. Egyértelmű, hogy amint lehet, a tiltakozások, és negatív közhangulat ellenére megkezdődik az erőművek újraindítása.

A legutóbbi hírek alapján a Szendai városban található két reaktor már megfelel a szigorított biztonsági szabályoknak, és november végén újra elektromos áramot termelnek majd, 2018-ig pedig 32 reaktor állhat vissza a termelésbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.