Putyin lesújt a külföldi tulajdonú médiára Oroszországban

külföld
2014 szeptember 23., 17:59
comments 68

Kedden nagy többséggel támogatta a Duma azt a törvénytervezetet, ami maximum 20 százalékban határozza meg a külföldi tulajdon megengedhető mértékét az orosz médiaszektorban. Ez hatalmas vágás lesz, jelenleg ugyanis rádiók és tévék esetében 50 százalékos külföldi tulajdont engedélyeznek az orosz törvények, nyomtatásban megjelenő újságoknál pedig semmilyen kikötés nincsen.

Az orosz médiaszektorban sok külföldi cég van jelen tulajdonosként, a Vedomosztyi nevű gazdasági lap például a FInancial Times és a Wall Street Journal kiadóinak érdekeltsége is.

A putyini vezetésnek nagyon jól jönne ez a megszorító törvény, az orosz médiában ugyanis egyre több helyen nyomatnák a kormányzati propagandát, és az sem igazán tetszik a Kremlnek, hogy néhány lap nyugati szemszögből is beszámol az Oroszország és az észak-atlanti szövetségi rendszer közötti konfliktusról. Ezzel is magyarázható, hogy Putyin pártja is támogatta a javaslatot, sőt a tervezet az első szavazáson mindössze egy ellenszavazatot kapott.

Az orosz médiaszektorban a lépést egyértelműen a sajtószabadság elleni támadásnak értékelték, a még magánkézben lévő orosz médiavállalkozások vezetőt azt mondják, hogy az új törvény az érdekeltségeik eladására kényszeríti a külföldieket, és Putyin az ukrán válság miatt kialakult nyugatellenes közhangulatot használja fel arra, hogy még jobban megerősítse uralmát az orosz sajtó felett.

Oroszországban az FT és a WSJ mellett komoly befektetései vannak a német Axel Springernek, a finn Sanomának, a sok más közt a Vouge-ot, a GQ-t és a Glamourt kiadó amerikai Condé Nastnak is. (Financial TImes - fizetős link)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.