Megijedt a spanyol kormány, mégsem szigorítják az abortusztörvényt

abortusz
2014 szeptember 24., 13:35
photo_camera Fotó: AFP

Hosszadalmas belpolitikai vitákat és tízezreket megmozgató tüntetések után a Mariano Rajoy vezette spanyol kormány tegnap úgy döntött, hogy mégsem vezetik be Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényét.

A jobboldali kormánypárt 2011-es választási programjában tett ígéretet egy a lengyelországihoz hasonló szabályozás bevezetésére. A törvényhozás elé terjesztett, és a kormány által az év elején már jóváhagyott törvényjavaslat értelmében csak annak a terhessége lett volna megszakítható, aki nemi erőszak áldozataként esett teherbe, vagy akire életveszélyt jelent a várandóssága. A tervek szerint még a fejlődési rendellenességben szenvedő magzatok abortálásának feltételeit is szűkítették volna.

Tömegek tüntettek ellene

A javaslat elfogadása ellen február elején tömegek tüntettek a spanyol utcákon és tucatnyi európai nagyvárosban. Madridban pedig tízezrek vonultak fel az 1985-be való időutazás ellen tiltakozva. Közvéleménykutatások szerint a spanyolok 70-80 százaléka ellenezte a tervezett változásokat, és maga a kormány is megosztott volt a kérdésben. Ráadásul amúgy sem állnak népszerűségük csúcsán: A jobboldali spanyol kormány egyszerre küzd súlyos és állandósulni látszó súlyos munkanélküliséggel, pártszakadással és az ország kettészakadásának veszélyével.

A tervezett szigorítás ügye az Európai Parlamentben is napirendre került, az felszólalók a döntés többi tagállamra gyakorolt esetleges hatásai miatt aggódtak.

Lemondott az ötletgazda

Nem sokkal a miniszterelnök tegnapi bejelentését követően, miszerint a kormány visszavonja a törvényjavaslatot lemondott a javaslat szellemi atyja és előterjesztője az igazságügyi miniszter, Alberto Ruiz-Gallardon.

A kormányfő úgy nyilatkozott, a legérzékenyebb döntést hozta az ügyben, mert nem volna helyes egy olyan törvényt elfogadni, amit egy következő kormány visszavonna.

A spanyol abortusz szigorítása, tehát elmarad és az országban továbbra megszakítható lesz a terhesség annak 14. hetéig. A korábbiakhoz képest csak változás lesz, hogy a 16-17 éves lányok abortuszát újra szülői beleegyezéshez kötik.

A bejelentés miatt újra az utcára vonul a tömeg.

A szigorítást támogatók már a hétvégén is tüntetettek a kormány késlekedése miatt, és további demonstrációkat jelentettek be amiatt tiltakozva, hogy a Néppárt nem hajtja végre választási programját. Szerintük az emberek nem ezért szavaztak a Rajoy pártjára.

Az előzményekről és a döntés hátteréről a februári tüntetések idején írtunk: Tízezrek a választás jogáért

via

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.