Az IS órákon belül elfoglalhatja a szíriai kurdok egyik nagyvárosát

külföld
2014 október 06., 10:33
comments 87

Hatalmas győzelmet arathat az IS (korábban ISIS): úgy tűnik, még ma elfoglalhatja Kobanit, a szír-török határ mentén fekvő kurd nagyvárost.

Az IS csapatai vasárnap már behatoltak a körülzárt városba, ahol most már utcai harcok dúlnak. Az IS előretörését az amerikai légicsapások sem tudták megállítani.

A helyi kurd harcosok szerint az IS harcosainak éjjellátó eszközeik is vannak, így a mesterlövészeik éjjel hatákonyan akadályozták a védők újraendeződését. A kurdok azt is mondják, hogy szárazföldi erősítés nélkül a légicsapások ellenére sincs esélyük megvédeni a várost, amiből most már a menekülő útvonalakat keresik.

Kobani elfoglalása nagy győzelem lenne az IS-nek, amely így közvetlen összeköttetést teremthetne a török határ és a nyáron kikiáltott kalifátus fővárosa, Raqqa között, meghódítva egy száz kilométer széles területet.

A környékről ezrével menekülnek a kurdok a szomszédos Törökországba, ahol a helyi kurdok több helyen is összetűztek a határ mentén a török rendőrökkel, akik könnygázzal próbálják oszlatni a tömeget. (Via CNN, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.