Izgalmas részletekkel tarkított beszámolóval emlékezett meg az MTI barátunk, Vlagyimir Putyin születésnapjáról

külföld
2014 október 07., 09:27
comments 97

Az orosz elnök kedden ünnepli hatvankettedik születésnapját, a Magyar Távirati Iroda pedig olyan hírt kerekített e alkalomból, ami 1971-ben is bőven megállta volna a helyét.

Szokásunktól eltérően most az MTI bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

"Vlagyimir Putyin 16 év után először vett ki szabadságot születésnapján, és elutazott a szibériai tajgába - adta hírül az orosz állami sajtó kedden.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arról tájékoztatott előzőleg, hogy a hatvankettedik születésnapját ünneplő államfő 300-400 kilométerre lesz a legközelebbi lakott településtől, és egyszerűen csak pihenni fog. Ebben az évben rendkívül feszített a munkarendje, Peszkov szerint időnként majdnem 24 órát dolgozik. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy az orosz elnök ezúttal horgászni, vagy vadászni fog. Hozzátette, hogy bizonyára sokan fogják köszönteni születésnapján Vlagyimir Putyint és "mindenki, aki szeretné, elérheti őt telefonon, vagy táviratot küldhet neki" ebből az alkalomból.
A Ria Novosztyi orosz állami hírszolgálat jelentése szerint az első gratulálók között volt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség terjedelmes kommentárban méltatta Vlagyimir Putyint, aki - mint írta - "mai mércével mérve példa nélkül álló tapasztalatot szerzett a hatalom szolgálatában".
A politikus 1999 és 2000 között, valamint 2008-tól 2012-ig vezette az orosz kormányt, s először 2000 és 2008 között két ciklusban volt államfő, majd 2012 májusában lépett újra az elnöki posztra.
Az orosz állami hírügynökség kommentátora így folytatta: "Mögötte van a győztes csecsenföldi háború, az ország gazdaságának felemelése és a világválságok legyőzése". A szerző szerint ez az év még több erőt kívánt Putyintól.

"Úgy tűnik, hogy a nagy ukrán játszma végkifejlete még messze van, de ki, ha nem ő, a tapasztalt profi cselgáncsozó tudja, hogyan kell helytállni az elhúzódó mérkőzésen? Különösen, hogy tarsolyában van az egész Krím" - írja a TASZSZ kommentátora. Véleménye szerint annak is "geopolitikai" jelentősége van, ki köszönti majd Vlagyimir Putyint a születésnapján, változik-e a gratulálók névsora, és milyen ajándékokat kap.

A TASZSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz elnök népszerűsége példátlanul magas a választók körében és Putyin büszke elvbarátaira, akiket a Nyugat szankciókkal sújtott.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió arról adott hírt, hogy Nyikolaj Drozdov ismert orosz zoológus, a Természetvédelmi Világalap egyik alapítója amuri tigrist ajándékozott Vlagyimir Putyinnak születésnapjára. Igaz, plüssből. Ezzel köszönte meg az elnöknek a ritka és veszélyeztetett vadállat megmentésére tett erőfeszítéseit. Oroszországban 2010 óta nemzeti program védi az amuri tigriseket.
Az orosz elnök ábrázolásával, például az amuri tigrissel a karjában készült fotóval díszített pulóvereket kezdtek árulni hétfőn a Kreml szomszédságában, a Vörös tér szélén álló híres GUM áruházban. Két fiatal divattervező az elnök nevére utaló Vszjo Putyom (Minden rendben!) márkanevű termékeit szinte órák alatt elkapkodták a vásárlók a moszkvai luxusáruházban."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.